Újonc vagy negyedik trófeagyőztes? • SportTV

Újonc vagy negyedik trófeagyőztes?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 29. 03:07    
Olvasási idő: 2 perc

Két nem kiemelt versenyző jutott be a csengtui ATP 250-es verseny döntőjébe. A végén majd vagy egy újabb tornagyőztest avatunk, vagy egy tapasztalt játékos szerzi meg karrierje negyedik trófeáját.

Pablo Carreno Busta karrierje negyedik tornagyőzelmére készül Csengtuban (Fotó: Getty Images)

Két, teljesen eltérő stílusú játékos került a végküzdelembe. A kazah Alekszandr Bublik, a világranglista 71. helyezettje gyakorlatilag felrúgja a konvenciókat, a lehető legnagyobb kockázatot vállalja minden szituációban. Rendszeresen 200 kilométer/óra feletti sebességgel üti meg második szerváit is, van, hogy alulról adogat, néha képtelen helyzetekből is ejt. Viszont parádés a szervája, technikailag tökéletesen képzett, a húsz év körüli vagy éppen azt nem sokkal meghaladó nemzedék (Shapovalov, De Minaur, Fritz, Rubljov, Medvegyev) közel egyenértékű tagja.

Ellenfele, Pablo Carreno Busta már 28 esztendős, jelenleg csupán 63. a világrangsorban, de volt már 10. is, tavalyelőtt novemberben. Mindent tud, higgadt, óvatos, megfontoltan, amolyan „iskolás módon”” játszik.
Ők ketten korábban egyszer már megmérkőztek, közel három éve, a moszkvai tornán, fedett csarnokban, kemény pályán. A negyeddöntőben mérték össze erejüket, az első szettet a spanyol (6:4), a másodikat Carreno Busta nyerte meg (6:2), a döntő játszma rövidítésbe torkollott, amelyet a spanyol játékos nyert meg simán 7:1-re.

A tapasztaltabb, gijóni játékosnak ez lesz a 7. tornadöntője, ebből hármat nyert meg, hármat pedig elvesztett. Az ifjabb kazahnak (orosz születésű, Oroszországban bejelentett lakos, de az ázsiai országot képviseli) ez még csak a második fináléja, az elsőt Newportban játszotta (mutattuk is a Sport TV-ben), John Isnertől 7:6, 6:3-ra kapott ki, de nem sok választotta el attól, hogy megnyerje az első szettet.
Ha netán Bublik kerülne ki győztesen a küzdelemből, az amerikai Tennys Sandgren, az argentin Juan Ignacio Lóndero, az amerikai Reilly Opelka, a szerbiai Györe László, a moldáv Radu Albot, az argentin Guido Pella, a chilei Cristian Garin, a francia Adrian Mannarino, az olasz Lorenzo Sonego, az amerikai Taylor Fritz, a szerb Dusan Lajovics, a chilei Nicolás Jarry, az ausztrál Alex De Minaur és a lengyel Hubert Hurkacz után a 15. újonc ATP-tornagyőztes lenne ebben az esztendőbem, Hogy aztán közülük ki válik majd sok győzelmes, esetleg Gramd Slamet is nyerő klasszissá, majd idővel eldől…

Sport2 9:00 ATP 250-es verseny, Csengtu, döntő (kommentátor: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor: Machán Róbert)