Meglesz-e a tizedik és az első? • SportTV

Meglesz-e a tizedik és az első?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 27. 08:07    
Olvasási idő: 2 perc

Az év utolsó két 500-as tornájának megvolt a maga „természetes főszereplője”. A bázelinek Roger Federer, a bécsinek Dominic Thiem. A két helyi születésű (legyünk nagyvonalúak, Thiem az osztrák főváros agglomerációjában, Bécsújhelyen látta meg a napvilágot), akik kissé eltérő fokú nehézségekkel, de eljutottak az „ő döntőjükig”. A svájci maestro 15. fináléján a tizedik, az osztrák klasszis első ottani döntőjében értelemszerűen az első tornagyőzelmére készül.

Tavaly kilencedszer emelhette diadalmasan magasba a trófeát RF. Emeli-e tizeszer is az idén? (Fotó: Getty Images)

Minden idők legjobbja – no jó: legeredményesebbje ­– , Roger Federer 17 esztendősen, 1998-ban, azaz 21 esztendeje kapott először lehetőséget szülővárosa tornáján az indulásra, akkor az első meccsét  6:2, 6:3-ra elveszítette egy korszakos zseni, André Agassi ellen, aki akkor aktuálisan 8. volt a világranglistán. Egy évre rá már negyeddöntős volt, a világ-6. Tim Henmantől szenvedett vereséget, ugyancsak két játszmában. A harmadik nekifutásra meg is lett az első döntő, Tommy Haas (már akkor!), a román Pavel és francia Thomann után az elődöntőben az egy évre rá már wimbledoni bajnok ausztrál Lleyton Hewittot verte meg döntő szett rövidítésben. A döntőt akkor még elvesztette öt szettben (akkoriban még a tornadöntőket három nyert szettig játszották) a svéd Thomas Enqvist ellen. Ezt 2001-ben egy újabb vesztes finálé követte (ismét Henman volt a legyőzője), egy évre rá „csak” elődöntős volt (a későbbi mumus Nalbandjantól kapott ki), 2003-ban pedig mostani edzőjétől Ljubicictól szenvedett vereséget, már a nyolcaddöntőben. Egy évre rá, már wimbledoni bajnokként nem indult, 2005-ben sem, viszont 2006-ban, pályafutása egyik csúcsévében, hetedik nekifutásra végre szülővárosában is bajnok lett!
Az volt az első bázeli trófeája, tavaly vehette át a kilencediket, közte a két korai vesztes fináléja mellett elbukott még három döntőt a St. Jakobshalléban. Összesen tehát 14 döntője volt eddig itt, most jön a 15., amely egyszersmind karrierje 157. ATP-fináléja is lesz (102-t megnyert, 54-et elvesztett eddig).

A túloldalon Alex de Minaur játszik, aki abban az évben született, amikor a nagy Roger első meccseit megnyerte Bázelban! A fiatalember 28. a világranglistán, ez lesz élete 6. ATP-fináléja, az eddigiekben 3–2 volt a győzelem-vereség mutatója. Viszont mindhármat az idén nyerte, Sydneyben, Atlantában és Csuhajban, ezzel „egy polcon van” a nagy RF-fel.  A tornán csupán egyszer kényszerült háromszettesre, az elődöntőben az amerikai Opelka ellen, egy maximális, 39 játékos, azaz három tie-breakes mérkőzésen.
Kettejük első mérkőzése lesz a vasárnapi, akárhogy is végződjön, emlékezetes lesz mindenki számára,

Eddig a negyeddöntő volt Dominic Thiem egyéni rekordja Bécsben. Most harcba szállhat Diego Schwartzmannal a tornagyőzelemért is ( Fotó: Getty Images)

A másik helyi hős, Dominic Thiem (vlr.: 5.) is nagyon fiatalon, 18 évesen rajtolhatott Bécsben, egy évet kihagyott, azaz ez a nyolcadik nekifutása, s most előszőr jutott túl a negyeddöntőn, aztán egy lendületből az elődöntőn is. Neki nem volt olyan sima útja, mint a szettveszteség nélkül döntőbe menetelő Federernek Svájcban, ő kétszer is elbukta az első szettet és hátrányból kellett fordítania a második kanyarban a veterán Verdasco, majd az elődöntőben Berrettini ellen is. Első bécsi fináléja egyszersmind 24. ATP-tornadöntője is lesz, az eddigiekből 15-öt megnyert, 8-at veszített el. Ellenfele a tour-mezőny egyik legalacsonyabb játékosa, Diego Schwartzman (vlr.: 15.) lesz, aki eddigi 6 döntőjének a felét megnyerte, a felét elbukta. Négy meccsén egyszer kellett döntő játszmát játszania, akkor sem végig, mert a negyeddöntőben a 2. kiemelt Karen Hacsanov a harmadik szettben 4:1-nél adta fel a küzdelmet.
A helyi hős a „szupertörpe” ellen  – kiváló döntő ígérketik a császárvárosban is!

ATP 500-as tornák. Sport2 15:00 Bázel, döntő, majd Bécs, döntő (utóbbi öf., kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Köves Gábor)