A Bayern többnyire győzni jár a kupában Bochumba • SportTV

A Bayern többnyire győzni jár a kupában Bochumba

Sport TV avatar Sport TV 2019. 10. 29. 11:37    
Olvasási idő: 2 perc

A DFB-kupa nyitó fordulóját 437 269 néző tekintette meg – ez új rekord a nemzeti kupaküzdelem történetében. A második körre hasonló érdeklődésre számítanak, bár a 16 párosításból csak négy tiszta első osztályú. Mi a kétnapos forduló első napján a Bayern idegenbeli, a másodikon a Dortmund hazai találkozóját közvetítjük élőben.

Hasonló kép bő három és fél évvel az előző után kedden este újra készülhet a Ruhrstadionban. Thiago Alcantarát góljáért köszöntik a társak DFB-kupamérkőzésen (Fotó: Getty Images)

A kuparekorder, 19-szeres győztes Bayern huszadik trófeájára és negyedik címvédésére készül. Eddig ugyanis mindössze három alkalommal (1966–67,  2005–06 és 2013–14) sikerült kétszer egymás után megnyernie a kupadöntőt. A bajor együttes most Bochumba látogat, megvívni 7. kupacsatáját a VfL-lel.  A hat eddigi mérkőzést öt kiírásban játszották le, 1985-ben ugyanis a bochumi döntetlen (1–1) 120 perces csatában alakult ki, az akkori szabályok szerint következett egy újrajátszás Münchenben, amely már 2–0-s hazai sikerrel zárult. Az volt egyébként a két együttes egyetlen mérkőzése a bajor fővárosban, a másik ötöt  egyaránt Bochumban játszották, s mindet az adott kupasorozat korábbi stádiumában (két elődöntő, két nyolcad- és egy negyeddöntő) rendezték meg, mint amelyben most találkoznak. Az öt bochumi ütközetből a legelső, az 1968-as elődöntő zárult a kék-fehérek sikerével (2:1), az említett 1985-ös negyeddöntő első mérkőzésen kívül az 1982-es elődöntőről (2–­1), a 2011-es negyeddöntőről (2–1) és a legutóbbi, 2016-os nyolcaddöntőről (3–0) egyaránt sikerélménnyel utazhatott haza a bajor alakulat.

Ez utóbbi meccsen Lewandowski duplázott, Thiago szerezte a harmadik Bayern-gólt. Mindketten a tervek szerint kedden este is ott lesznek a kezdőben, más országokkal (Anglia, Spanyolország) szemben a nagycsapatok a korai stádiumban is komolyan veszik a nemzeti kupaküzdelmet, és nem ifijeiket és sérülésből visszatérő játékosaikat próbálgatják kellő meccsrutinhoz juttatni. Bár a rotáció gondolata nem idegen Niko Kovactól, vasárnap  megnézte  a Tottenhamet a Liverpool ellen, és úgy döntött, folyamatosan játékban kell tartania legjobbjait
A Bochum a kupa egyedi motiváló erejében bízhat igazán, no meg enyhén javuló formájában is. Igaz, legutóbbi bajnokiját elveszítette pénteken Kielben, de előtte egy ötös veretlen sorozatot (egy győzelem, 4 döntetlen) teljesített.  Persze roppant gyenge rajtja miatt így is csak a 2. Bundesliga  16. helyén áll, a bajnoki és kupacímvédő meg az élvonal 2. pozícióját foglalja el. Ha egymásra állítjuk a két táblázatot, a 31 helynyi különbség ugyanazt sugallja, mint a históriai számok: újabb Dávid-Góliát összecsapásnak lehetünk tanúi kedd este a Ruhrstadionban.

A bochumi találkozó után megmutatjuk felvételről a Freiburg–Union Berlin mérkőzést is, amely előtt titkon reménykedünk abban, hogy válogatott szélsőnk, Sallai Roland a kupában az eddigi nagyon kevés bajnokinál több játékidőt kap Christian Streichtől. A mester az első fordulóban, Magdeburgban a 61. percben pályára küldte, így ő is egy órán keresztül részese lehetett a hosszabbításban kivívott továbbjutásnak.

DFB-KUPA, 2. FORDULÓ. Sport1 19:45 VfL Bochum–FC Bayern München (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Kemenes Szabolcs); 22:15  SC Freiburg–1. FC Union Berlin (felv., kommentátor: Petur András)