Michael Jordan: Azért fizetnek, hogy 82 meccset játssz • SportTV

Michael Jordan: Azért fizetnek, hogy 82 meccset játssz

2019. 11. 08. 11:19    
Olvasási idő: 3 perc

Az előző szezonban nem volt ekkora sztori az, hogy Kawhi Leonard meccseket ül ki, de most, hogy LA-be szerződött, hirtelen sokan arról kezdtek beszélni, hogy ez nincs rendben. Az NBA is megszólalt az ügyben, Doc Rivers is, büntetés is született. A legerősebb véleményen Michael Jordan van, legalábbis Steve Clifford szerint.

Jordan 40 évesen is 82 meccset játszott egyébként. (Fotó: Getty Images)

Aki ismeri Michael Jordant, tudja, hogy számára csak végletes körülmény jelenthette azt, hogy kihagy egy NBA-meccset. Az átlagnál sokkal keményebb volt magával és másokkal szemben is. Két remek példa van erre.

  1. 1985-ben (második NBA-szezonjában) eltőrt a lába. Sem az orvosok, sem a klubvezetők, sem az edzők nem akarták, hogy visszatérjen, mert elég nagy volt a kockázat, hogy ismét megsérül, és akár a pályafutása is veszélybe kerül. Jordant azonban nem ilyen fából faragták, és kierőszakolta, hogy pályára léphessen a szezon utolsó 15 meccsére. A visszatérése utáni első öt meccsen perclimiten volt, és öt vereséget szenvedett a Bulls. Ettől függetlenül bejutott a csapat a rájátszásba, ahol Jordan a későbbi bajnok Boston Celtics ellen 43,7 pontos átlagot hozott össze (közte egy 63 pontos meccsel). Ettől függetlenül a Celtics kisöpörte a Bullst 3-0-ra.
  2. Flu Game. Talán ezt nem kell kifejteni bővebben, de mindenki tudja, hogy 1997-es döntő ötödik meccs előtti éjszaka Jordan (állítólag) ételmérgezést kapott, és teljesen elgyengülvel lépett pályára a Delta Centerben, ahol 44 perc alatt 38 pontot, 7 lepattanót, 5 gólpasszt, 3 labdaszerzést és 1 blokkot hozott össze. Természetesen nyertek.

A meccs végén történt az az ikonikus jelenet, amikor Jordan Pippenre támaszkodva jött le a pályáról, annyira nem volt már ereje (az alábbi videóban 2:55-től):

De mi köze ennek a mai NBA-hez?

Az, hogy Michael Jordan ma már klubvezető, a Charlotte Hornets tulajdonosa, és csapata egykori, az Orlando Magic jelenlegi edzője, Steve Clifford felidézte, mit mondott neki egykor Jordan a load managementről. Azt, hogy

azért fizetik a játékosokat, hogy 82 meccsen lépjenek pályára.

Tehát a Hornetsnél nem lesz soha load managemenet, az biztos. Ebben annyi logikai buktató azért van, hogy a rájátszást nem számolta bele, de a fentebb leírt két sztori ismeretében nem meglepő Jordan véleménye. Végülis ő volt az a játékos, aki egyszer egy az amerikai katonáknak tartott bemutatómeccsen azért pörgette be magát 3000 százalékra a második félidőben, hogy megverje saját első félidei önmagát, mivel csapatot cserélt féltávnál.

És miért beszélnek ennyit a load managementről?

Kawhi Leonard miatt. A Los Angeles Clippers sztárja még a San Antonio Spurs játékosaként megsérült a 2017-es rájátszásban, majd kiülte szinte az egész 2017-18-as szezont (9 meccsen lépett pályára), és elcserélését kérte a csapattól. 2018 nyarán a Toronto Raptorshoz került, ahol a szezon során egyszer sem lépett pályára két egymást követő napon (kihagyta a back 2 back-ek egyik meccsét), és az idegenbeli túrákon sem játszott minden meccsen (22 meccset hagyott ki összesen). Ezzel is konzerválta magát a rájátszásra, a többi pedig már történelem.

2019-ben azonban a Los Angeles Clippershez szerződött, és még jobban előtérbe került az az ügy, hogy egy ekkora sztár hogyan ülhet ki meccseket ilyen céllal, hiszen a Clippers most az NBA egyik legfelkapottabb alapkulata.

Miben más ez a helyzet, mint a torontói?

  1. A Raptorsban bajnok lett, bejött a húzás. Mi van, ha más játékos is ezt a módszert választja majd a jövőben?
  2. A Toronto Raptors jó csapat volt, de közel sem annyira szexi, mint az idei Clippers, amely bajnokesélyes, és nyilván több meccse szerepel kiemelt helyen az országos tévés kínálatban. Giannis vs. Kawhi, ez nyilván kiemelt rangadónak minősül. És hát ugye vannak a jegyeladások is. Képzeljük el azokat a szurkolókat, akik rengeteg pénzt fizetnek azért, hogy láthassák Kawhi Leonardot játszani, de nem lép pályára ilyen okból.
  3. A ligának nem lenne érdeke, hogy kevesebb meccs legyen, de már évek óta téma, hogy megrövidítik az alapszakaszt. Ez pedig ugye a tévés jogdíjak és egyéb bevételek szempontjából nem lenne előnyös az NBA-nek. Első körben két héttel hosszabb alapszakaszt szerveztek inkább, hogy minél kevesebb legyen a két egymást követő napon zajló meccs.
  4. A játékosok nem tudnak eleget pihenni, aludni, és már ez a sztori is nyilvánosságot kapott.

Az ellenoldalon ott van, hogy ha a Clippersnek belefér, miért ne engedhetné meg legjobbjának ezt, illetve, hogy mégiscsak a játékosok egészsége az első, ezért érthető az, ha valaki az egészsége és a pályafutása megnyújtása érdekében nem terheli túl magát.

Az NBA-nek is mondania kellett valamit, hiszen 2017 óta van a ligának egy olyan szabálya, hogy 100 ezer dollárra büntetheti azt a csapatot, amely nem megalapozott okokkal pihenteti a játékosait országos tévében közvetített meccseken.

Első körben azt nyilatkozták, hogy a liga orvosai kapcsolatban vannak a Clippers orvosi stábjával, és igazolják, hogy Kawhi Leonard térde nem egészséges, és jogosan hagy ki meccseket. Majd a Clippers edzője, Doc Rivers látott egy halom nulláslisztet, és megtette, amit kellett. Őszinte volt:

Lenyilatkozta, hogy Kawhi egészségesebb, mint valaha, és ennek az is köszönhető, ahogy kezelik a helyzetet.

Erre az NBA megbüntette 50 ezer dollárra a klubot, mert nem kommunikál megfelelően ezt a témát illetően. Ők ugyanis igazolták, hogy sérült Kawhi bal térdében a patella ín (ez az az ín, ami a térdkalácsot tartja), míg Rivers azt állította, hogy Kawhi egészséges.

Nincs semmi gond a pihentetéssel, sőt, hosszútávon ez egy nagyon hasznos megoldás lehet, de furán hat, hogy a döntő MVP-re – aki meccsenként ugyan csak 30 perc alatt, de 29,3 pontot dob, leszad 7,5 lepattanót, ad 5,7 gólpasszt, szerez 2,3 labdát és kioszt 1 blokkot – azt kell mondani a hivatalos út miatt, hogy nem egészséges.