Cseh-német-portugál BL-szerda • SportTV

Cseh-német-portugál BL-szerda

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 13. 09:13    
Olvasási idő: 3 perc

Szerdán újra BL-napot tartunk a Sport TV-ben. Két csatornánkon két sportágból három mérkőzést közvetítünk, és sajátos érdekességként csupán három nemzet szerepel a résztvevő csapatok hazájaként, Jégkorongban egy cseh-német, kézilabdában pedig egy cseh-portugál és egy portugál-német csata kerül a képernyőre.

A Porto szuperbravúrra készül, mert a listavezető Kiel elleni oda-vissza győzelem bizony annak minősülne… (Fotó: Getty Images)

MOUNTFIELD–ADLER (jégkorong BL)

A hokisok a nyolcaddöntőnél tartanak, amelyben a nyolc csoportelsőt a nyolc -másodikkal párosították össze. Mindig a másodikak otthonában játsszák a páros mérkőzés első találkozóját, míg a csoportelsők játszhatják hazai jégen a visszavágót.

A rajthoz álló négy cseh csapatból kettő, viszont mindhárom német klub elérte a kieséses szakaszt.
A Hradec Králové-i Mountfield a H-csoportban végzett 12 ponttal másodikként a BL-história legeredményesebbje, a háromszoros győztes, egyszer döntős Frölunda (13 pont) mögött. Ráadásul a svédeket idegenben sikerült is legyőzniük (3­2), viszont otthon kikaptak tőlük (1­–2). A cseh gárda egyébként harmadszor indult a sorozatban, s először sikerült túlélnie a csoportkört.

Az Adler Mannheim viszont jár márt a legjobb 16 között, méghozzá két kiírással ezelőtt, 2017 novemberében, de a svéd Byrnäs oda-vissza legyőzte a német együttest.

Ebben a kiírásban az Adler éppen egy svéd csapatot, a Djurgardent előzött meg (14, illetve 12 pont), a D-csoport élén végezve. (A csoport másik két résztvevője az EBEL-ből ismert Vienna Capitals és a lengyel GKS Tychy volt.

A két csapat házi pontkirálya közt nincs túl nagy különbség. Az MHK legjobbja, Tomás Vincour 7 ponttal (3+4) a 14., az Adler legkiválóóbb pontszerzője, Matthias Paólachta 6-tal (2+4) a 20. a BL kanadai listáján. A kapusok rangsorában a Hradec Králové-i Stepan Lukes a harmadik, de ő csupán egy meccsen védte a Mountfield kapuját. Az Adler jobbik kapuvédője, Dennis Endras a 14. a rangsorban, 93.75%os védési hatékonysággal, 1.00-s GAA-val és 1 shutouttal (3 meccsből). A Mountfield 5 mérkőzésen szerepet kapó kapusa Marek Mazanec a 32. a kapuslistán (90.98% ­– 2.42 GAA, kapott gól nélküli mérkőzése nincs).

TATRAN PRESOV–SPORTING CP (férfi kézilabda BL)

Sporting-küzdelem  az ellenféllel. Hasonlóan szigorú védekezés kellene Eperjesen is a győzelemhez (Fotó: Getty Images)

A C-csoportban hármas versenyfutás folyik a két playoff-helyért a Bidasoa (12 pont), a Savehof (10) és a Sporting (9) között. Az eperjesi Tatran jelenleg 5 oiponttal a csoport 5. helyén áll, a továbbkerülésre már esélytelen, de befolyásolhatja az élen haladó trió harcát eredményeivel.

Eddig a szlovák együttes otthonában a spanyoloktól (23–­25) és a svédektől (23–28) is vereséget szenvedett, emiatt a lisszaboni zöld-fehérek számára is kötelező a győzelem, ha tartani akarják a lépést a két nagy riválissal.

A két együttes  a legutóbbi kiírásban is a C-csoportban szerepelt, akkor idegenben kölcsönösen legyőzték egymást. Most ősszel a portugál fővárosban ismét megütköztek, szeptember 21-én a hazaiak 17–14-es félidő után 32–­24-re győztek. Legtöbb góljukat Carol Marzo (5) szerezte,  Carlos Riesga és Luis Frade 4-4 alkalommal talált be a Tatran kapujába. Az akkori vendégek két legeredményesebb játékosa Lukas Urban és a spanyol Javier Múnoz volt 4-4 találattal.

A Sporting egyébként vendégként a mögötte álló közül a macedón Rabotnikot megverte (30–29), a máltai Cockstól viszont vereséget szenvedett (23–­25). Most Eperjesen kiderül, versenyben marad-e, vagy leszakad spanyol és svéd vetélytársától ­ feltéve persze, hogy azok ponto(ka)t szereznek Máltán, illetve Észak-Macedóniában.

FC PORTO–KIEL  (férfi kézilabda BL)

Három nappal ezelőtt szinte sokkot okozott a kézilabdavilágnak a Porto impressz1v győzelme a sokkal esélyesebb Kiel fölött a B-csoportban, méghozzá idegenben! Most a német sztárcsapatnak lehetősége nyílik a gyors visszavágásra, mert a második találkozóra már szerdán este sor kerül Portóban.

A vasárnapi 28–­27-es vendéggyőzelem már csak azért is „durrant” hatalmasat, mert a kieliek 17 mérkőzéses nemzetközi kupaveretlenségét törte meg, ráadásul a THW üt napon belül másodszor szenvedett vereséget, mert a Löwen meg 13 tétmeccses szezonbeli veretlen szériáját zúzta szét Mannheimben a 26–25-tel előtte. (Láthatták is nálunk a Sport TV-ben a szenzációs Bundesliga-rangadót.) A Kiel ellenére továbbra is vezeti a BL B-csoportját 11 ponttal, a Porto a 6., de csupán három ponttal van kevesebbje a listavezetőnél.
A Porto jobbátlövője, Ángel Hermández Zulueta megsérült vasárnap, ezért a szerdai meccsen nem állhat csapata rendelkezésére. A portugálok otthonukban remekelnek  az eurokupákban, legutóbbi 9 mérkőzésükből csak egyetlenegyet veszítettek el, méghozzá még az EHF-kupa 2017–18-as csoportkörében éppen egy német csapattól, a Frisch auf Göppingentől 31–­27-re. A legutóbbi idényben otthon veretlenül jutottak el az EHF-kupa négyes döntőjéig és ebben a szezonban sem kaptak ki még a BL-ben, igaz, legutóbbi két találkozójukon csak döntetlenre végeztek a Motor Zaporizzsja és a Montpellier ellen egy-.egy gólgazdag, illetve gólszegény találkozón (35–35, ill. 23–23)

JÉGKORONG BL, nyolcaddöntő, első mérkőzés. Sport2 18:00 Mountfield  HK–HC Adler Mannheim (kommentátor: Engyel István).
FÉRFI KÉZILABDA BL, csoportkör. Sport1 18:00 Tatran Presov–Sporting Clube de Portugal
(kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport1 20:00 FC Porto Sofarma–THW Kiel (kommentátor: Haraszti Ádám, szakértő: Borsos Attila)