Csúcsligák csütörtökön • SportTV

Csúcsligák csütörtökön

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 21. 02:34    
Olvasási idő: 2 perc

Két olyan ligából közvetítünk csütörtökön, amelyek a maguk sportágában csúcsminőséget képviselnek. A férfi kézilabdázásban a német Bundesliga a világ legerősebb bajnoksága, a jégkorongban a KHL-nél csak egy ligát helyeznek magasabbra…

Gyenyisz Zernov és a "cselgép" Szergej Sirokov ünnepel egy Avangard-találat után (Fotó: Getty Images)

AVANGARD–AVTOMOBILISZT

Az Avangard az előző idényben egészen a Gagarin-kupa fináléjáig menetelt el, azaz betört a KHL nagycsapatai közé. Ezt a státusát az új bajnokságban is őrzi, jelenleg a liga 3. legeredményesebb együttese, 29 mérkőzésen szerzett 40 pontjával (a KHL-ben a 60 perces és a hosszabbításos győzelemért 2-2, a ráadásban elszenvedett vereségért 1 pont jár). Vendége, a jekatyerinburgi Avtomobiliszt ennél jóval gyengébben szerepelt, 27 meccsen összegyűjtött 31 pontjával csupán a 17. a liga 24-es mezőnyében.

Az Avangard legutóbbi három mérkőzését megnyerte, az Avtomobiliszt kétszer nyert, aztán hosszabbításban kapott ki Nur-Szultanben az Asztanától.
A két együttes az idényben már harmadszor csap össze, az első kettőt Jekatyerinburgban játszották. Szeptember 17-én az Avtomobliszt a hosszabbítás 3. percében szerzett Peter Holland-góllal 3­–2-re győzött, október 18-án az Avangard az 5. perc elején már 2–0-ra vezetett, majd végig őrizve előnyét végül 3–1-re nyert.

Az omszkiak legponterősebb játékosa pillanatnyilag Beck Taylor 22 ponttal (9+13),lehtechnikásabb csatárai egyike viszont Szergej Sirokov. A CSZKA.-ban nevelkedő, annak idején az NHL-ben is megforduló (összesen 6 meccse volt a Vancouverben) , majd a pétervári SZKA-ban is szereplő, 33 esztendős, az orosz válogatottal vb-t és olimpiát is megjáró szélső az idényben 16 meccsen „csak” 12 pontnál (5+7) jár, de a legutóbbi találkozón is egy szupertrükkel mattolta a Szalavat Julajev kapusát. A kupa felé lendületesen korcsolyázva a botjával csinált egy cselt, a kapus odamozdult és a jégen sikló, ott hagyott korong a két lába közt jutott a kapuba. Véletlen is lehetett volna, de nem volt az,  Szergej már többször is „eladta” ezt a trükköt pályafutása során.

Ilyen és hasonló cselekért, mozdulatokért is érdemes odaülni a képernyő elé, ám az esélyek elég egyértelműek, alighanem a hazai győzelem ténye nem, csak a különbsége lehet kérdéses. Habár a jég nagyon csúszik mindenkinek, előfordul, hogy a jobbak is „fenékre ülnek”…

 

MAGDEBURG–FÜCHSE

Hans Lindberg, a Füchse örök gólzsákja betalál a Magdeburgnak tavaly márciusban a kupanegyeddöntőben. Azt a meccset egy góllal a keletnémetek nyerték meg (Fotó: Getty Images)

A két együttes a német férfi kézilabda nagy triójának (Kiel, Flensburg, Löwen) közvetlen követői közé tartozik, időszakonként be-betörnek közéjük, Nemzetközi elismertségüket fényes kupagyőzelmeik véktják ki, az SC Magdeburg nyert már három BEK-et, illetve BL-t (az első két BEK-győzelmét még „NDK-sként” érte el), három EHF-kupát, három klubcsapatok Eb-jét, valamint kétszeres KEK-döntős, a Füchse kétszeres EHF-kupabirtokos és kétszeres IHF Super Globe-  (nagyjából a futball klub-vb-jének felel meg) nyertes is.
Ebben a Bundesliga-idényben nagyjából egyformán teljesítenek, a Magdeburg 13 forduló után 18 ponttal a 4. helyen áll, míg a berlini együttes ugyan két ponttal kevesebbet szerezve a 7., de egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. (Más kérdés, hogy az elmaradt meccsét éppen a Kiel ellen kell lejátszania, amelyen elég nehéz lesz megszereznie mindkét pontot.)
Az SCM otthon, a GETEC Arenában eddig igen meggyőző, 7 mérkőzéséből hatot megnyert (nem egyet tíz- vagy annál több gólos különbséggel), mindössze egyszer kapott ki, az RN Löwentől 32–28-ra. A Füchse idegenben éppen 50%-os, 3 meccsét megnyerte,  3-at pedig elvesztett. Nehéz ennek a valós értékét megítélni, mert hat ellenfele közül öt mögötte, az alsóbb régiókban helyezkedik el a táblázatot, a nála jobban állók közül csupán a kétszeres bajnoki címvédő Flensburggal meccselt, ám tőle 27–23-ra ki is kapott.

A két csapat legeredményesebb játékosa a bajnokságban eddig a Füchse dán jobbszélsője, a veterán 38 éves Hans Lindberg, akinek 89 góljánál csak Uwe Gensheimer (Löeen, 99) szerzett többet, aki egy meccsel többet is játszott.  Kapusfronton is a berliniek állnak jobban, 23 esztendős szerb kapuvédőjük, Dejan Miloszavljev 104 védéssel a harmadik a liga listáján.

Nagy mérkőzés, szoros küzdelem várható Magdeburgban csütörtök kora este.

JÉGKORONG, KHL, alapszakasz. Sport1 17:30  Avangard Omszk–Avtomobiliszt Jekatyerinburg (kommentátor: Gyulai Miklós).
FÉRFI KÉZILABDA BUNDESLIGA, 14. forduló. Sport2 18:00 Rhein-Neckar Löwen–THW Kiel
(kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Boros Attila)