Sport2-futballfőszereplők: Bayern, Lipcse, Flamengo, River • SportTV

Sport2-futballfőszereplők: Bayern, Lipcse, Flamengo, River

Sport TV avatar Sport TV 2019. 11. 23. 11:52    
Olvasási idő: 4 perc

Noha a Mönchengladbach vezeti a Bundesliga bajnoki táblázatát, a Bayern, Leipzig, Dortmund trió még mindig esélyesebbnek látszik a „salátástál” elnyerésére. Közülöük a BVB pontvesztéssel kezdte a 12. fordulót a sereghajtó ellen, a Lipcse az utolsó előtti Kölnt fogadja, a rekordbajnok pedig a 23. Düsseldorf otthonába látogat. 
Láthatták már nálunk a „dél-amerikai BL”, a Libertadores-kupa színbrazil és színargentin elődöntőjének visszavágóját, a szombat esti főműsoridőben megmutatjuk a finálét is, amelyet először a kupahistóriában egymérkőzéses formában rendeznek.

Serge Gnabryt ölelhetik a társak idén áprilisban a Fortuna elleni gólja után. A Bayern ifjú csillaga pazar góllövőformába lendült a bajor klubban és a válogatottban is (Fotó: Getty Images)

DÜSSELDORF–BAYERN

Nemcsak az élcsoportja szoros a Bundesliga táblázatának, hátul sincsenek ngy pontkülönbségek. A jelenleg 13. Düsseldorf pontazonosságban áll az őt megelőző Herthával és a követő Werderrel, csupán egy ponttal gyűjtött többet a legjobb bennmaradó helyet elfoglaló Augsburgnál és kettővel a már osztályozós helyet betöltő Mainznél. Tehát messze nem közömbös számára a rekordbajnok elleni három pont sorsa. Egy meglepetésgyőzelemmel – a Fortuna hajlamos rá, tavaly éppen ő vette el az akkor vezető Dortmund veretlenségét – az újonc Uniont megelőzve akár a 11. helyre is előreléphet. Az eddig a tagolt, öttagú középpályássort rendszert erőltető Friedhklm Funkel mester most a négy középpályásos rendszerrel kokettál, ha amellett dönt, a szélen Ampomah és Thommy valamelyike kerülhet a csapatba, középen pedig Bodzek.
A Bayern ugyan a Niko Kovacot követő interim mesterrel, Hansi Flickkel két győzelmet is aratott, a hírek folyamatosan a végleges megoldás körül keringenek. Egyre többször felvetődik Mauricio Pochettino neve, akit már a horvát edző regnálása idején is potenciális esélyesnek tartottak a Bayern-kispadra, most pedig, hogy távozott a Tottenhamtől, ezek a hangok egyre erősödnek.  Az egyelőre irányító Flicknek Coman izomhúzódása okoz gondokat. Nemigen gondolkodik a rotációban, a válogatottaktól visszaérkezőket „jó szokás” szerint a kispadon kezdeti, pedig Coutinho, Tolisso és Perisic is gólszerzőként tért vissza Münchenbe nemzeti csapatától.

Kapcsolódó

Düsseldorf–Bayern örökmérleg

Összesen: 52 mérkőzés, 12 Düsseldorf-győzelem, 14 döntetlen, 30 Bayern-győzelem / 69–116-os gólkülönbség. A Bundesligában: 48–10–10–28/ 40–46
Düsseldorfban: 27–9–4–14/ 46–48. Düsseldorfban a Bundesligában: 24–7–4–13/ 40–47
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Klaus Allofs (9 mérkőzés–7 gól–1 lap), ill. Gerd Müller (17–12–0)

LEIPZIG–KÖLN

Az öt eddigi Lipcse elleni kölni Bundesliga-gólból hármat  jegyző Oszako Juja próbálja meg átjátszani Halstenberget a két együttes tavalyelőtt októberi találkozóján (Fotó: Getty Images)

A lipcsei együttes az elmúlt fordulókbeli jó teljesítményével, a négyes nyerő sorozattal visszaküzdötte magát a potenciális bajnokesélyesek közé. Nagelsmann edzőnek kisebb problémát okoz Willi Orbán időleges kiesése, mint a magyar válogatottnak, az eredetileg balhátvéd Klostermann pótolja a liga egyik legstabilabb középhátvédjét.  Esetleg még az osztrák válogatott Ilsanker kerülhet be a védelembe. A három támadó középpályás közül Nkunku szereplése kérdéses, ja nem játszhat, a svéd válogatottal Eb-döntős Forsberg kerül vissza a csapatba.

A Kölnben a csapatkapitány Hector visszakerül a védelem bal szélére, mert ott mutatkoztak gyengeségek korábban. Óvatosan kell játszania, mert már négy sárga lapja van, az ötödik automatikus eltiltással jár. Az ék posztjáért Córdoba és Terodde verseng, a nagyobb indulósebességű kolumbiai csatár kezdhet a Red Bull Arenában, ahol a Lipcse már 7 pontot elveszített az idényben. Márpedig ha komolyan gondolja, hogy harcba száll a bajnoki címért, hazai eredményességén feltétlenül javítania kell.
Érdekesség, hogy nincs még lipcsai játékos, aki egynél többször betalált volna a kölni kapuba, ugyanakkor a kecskések 5 Lipcse elleni góljából hármat is a japán válogatott Oszako jegyez.

A két Bundesliga élő találkozó közt már megszokott módon jelentkezünk egy szűk egyóráés összefoglalóval is, amelyen a Bayern-meccsel egy időben zajló Leverkusen–Freiburg találkozó fontosabb részeit mutatjuk meg nézőinknek.

Kapcsolódó

Leipzig–Köln örökmérleg

Összesen: 4 mérkőzés, 2 Leipzig-győzelem, 1 döntetlen, 1 Köln-győzelem/ 7–5-ös gólkülönbség. A Bundesligában: ugyanez
Lipcsében: 2–1–0–1/ 4–3. Lipcsében a Bundesligában: ugyanez
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Jean-Kévin Augustin, Oliver Burke, Emil Forsberg, Lukas Klostermann, Yussuf Poulsen, Timo Werner 1-1 gól,  ill. Oszako Juja (4 meccs–3 gól–0 lap)

FLAMENGO–RIVER PLATE   

Gabriel Barbosa túláradó gólöröme az 5–0-s Gremio elleni elődöntő-visszavágón. Lesz-e alkalma ilyenre a limai fináléban is? (Fotó: Getty Images)

A Conmebol, a dél-amerikai szakszövetség a Bajnokok Ligáját tekinti mintának, szeretne olyan csillogó, vonzó és pénzügyileg jövedelmező sorozatot faragni az eredetileg is a BEK mintájáta létrehozott Libertadores-kupából, mint az európai „nagy testvér”.
Persze, az elképzelések és a valóság közt nem kis rés tátong. Hogy mást nem mondjunk, az első ízben egymérkőzéses döntő  helyszínét minetgy másfél héttel az esemény előtt át kellett helyezni a napi tüntetésektől zaklatott, forró légkörű Santiagóból egy másik dél-amerikai fővárosba, Limába. Ez persze nem kevés szervezési munkát és pénzügyi veszteséget is jelentett.
A „szakmai” részt illetően viszont nincs ok az aggodalomra. A kontinens két igazi nagycsapata csap össze egymással a Monumental Staduionban.

Igaz, a legnépszerűbb brazil klubok egyike, a Flamengo hazai frontokon sokkal nagyobb trófeagyűjtőnek számít, mint a nemzetközi sorozatokban. 35 riói (carioca) bajnoki címe mellett a 5-ször nyert országos bajnokságot, háromszor kupát, egyszer Copa Campeoest (szuperkupát) és egyszer Rio–­Sao Paulo tornát (amely az országos bajnokság bevezetése előtt a legrangosabb serlegnek számított). Emellett a legrangosabb szubkontinentális serleget, a Libertadores-kupát csak egyetlenegyszer nyerte meg, még 1981-ben, a zseniális Zico vezérletével – emellé a Világkupát is megszerezte az egyik fénykorát élő Liverpool legyőzésével – , továbbá a kisebb jelentőségű Mercosur-kupát (1999) és a Copa del Orót (ez afféle szuper-szuperkupa féle volt négy kisebb kupaküzdelem győztesének részvételével) szerezte meg. Ez azért szerény gyűjteménynek számít az ellenfél River Plate 11 kontinentális címe mellett ­– ebből 4 a Liberdatores-kupa, 3 a Recopa (a két legrangosabb serleg győzteseének „szuperkupája”), 1-1  Világkupa (1986-ban a Steaua legyőzésével), Copa Interamericana (ugyanakkor), egy Copa Sudamericana (az ottani „UEFA-kupa”, 2014-ben) és egy Supercopa Sudamericana (az összes korábbi Libertadores-kupa-győztes tornája, 1997-ben).

Nem mellesleg, a Libertadores-kupa-címvédő is a River, amely tavaly az ősi hazai rivális, a Boca elleni  madridi (!) visszavágós győzelmével (11-esekkel nyert) szerezte meg negyedszer is a serleget. A hét argentin induló egyikeként idén az A-jelű csoportban szerepelt és 10 ponttal a 2. helyen jutott tovább a brazil Internacional PA (14 pont) mögött. A nyolcaddöntőben brazil riválissal, a Belo Horizonte-i Cruzeiróval csapott össze, és góltalan 180 perc után (az Lk-ban nincs hosszabbítás) 11-esekkel jutott tovább. A negyeddöntőben a paraguayi Cerro Portenót múlta felül két góllal (2–0, 1–­1), aztán jött a Superclásico, a tavalyi döntő „visszavágója” a Boca Juniors ellen az elődöntőben (2–0, 0–1).
A Flamengo a D-csoportból csak jobb egymás elleni eredményeivel kerekedett a másik két 10 pontos, az ecuadori LDU Quitóo és a kontinens egy másik óriása, az uruguayi Penarol fölébe, majd a nyolcaddöntőben ő is megnyert egy 11-es párbajt (2–0 és 0–2 után) az ecuadori Emeleckel szemben. A 8 között már brazil, sőt Porto Alegre-i ágon menetelt a fináléig, a két, korábban szintén Libertadores-kupa-győztes Minas Gerais-i nagycsapat közül először az Internacionalt (2–0, 1–1) verte ki, majd a hazai 1–1 után idegenben 5–0-ra ütötte ki a Gremiót, ez utóbbi mérkőzést nálunk is láthatták nézőink.

Ez lesz a 16. argentin–brazil döntő a trófeáért, a gaúchók 9–6-ra vezetnek az összesítésben, ám a két legutóbbi finálét a brazilok nyerték meg a két nemzet képviselői közül (2012-ben a Corinthians a Boca, 2017-ben a Gremio a Lanús felett diadalmaskodott).

Mindkét oldalon ismert mester vezényel a kispadon, a Riverén Marcelo Gallardo, aki játékosként 1998-ban maga is elnyerte a trófeát, a Flamengóén a Portugáliából jól ismert ex- Benfica és Sporting-tréner, Jorge Jesús.
A számok nem jeleznek előre túl sok gólt, a River az egyenes kiesés 6 meccsén együtt 5 gólt szerzett a normál játékidőben, a Flamengo meg legutóbbi 8 LK-találkozóján  5 (!) shutoutot produkált.
A fogadóirodák nagyjából egyenlő esélyt adnak a két csapatnak a győzelemre, egy kicsivel a River oddsai az alacsonyabbak, talán a klub nagyobb nemzetközi rutinja miatt.

BUNDESLIGA, 12. FORDULÓ. Sport2 15:30  Fortuna ’95 Düsseldorf–FC Bayern München (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 17:30 Bayer 04 Leverkusen–SC Freiburg (felv., összefoglaló, kommentátor: Faragó Richard);  Sport2  18:30  RasenBall Leipzig–1. FC Köln (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba). LIBERTADORES-KUPA. Sport2 20:30 CR Flamengo–CA River Plate döntő (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor)