Haszontalan lenne Kyrie Irving? • SportTV

Haszontalan lenne Kyrie Irving?

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 12. 09. 19:18    
Olvasási idő: 5 perc

Hetek óta nem játszik Kyrie Irving, akit megváltóként várt a Brooklyn Nets a nyáron, de nem könnyű eset, és a csapat eddig jobban is játszik nélküle (sokkal jobban). Nézzünk vissza Kyrie klubváltásaira, mert az azt mutatja, hogy Kyrie Irving hozzáadott értéke egy csapathoz sokkal alacsonyabb, mint ahogyan ő azt gondolja. Itt lenne az ideje bizonyítania, hogy ez nem igaz.

De miért játszanak jobban most, mint velem? (Fotó: Getty Images)

Kyrie Irving az NBA egyik legjobb képességű játékosa, úgy vezeti a labdát, hogy néha könnycseppek gördülnek le az ember arcán, ha nézi. Ráadásul kiválóan dobja a triplát, és döntő szituációkban sem remeg meg a keze. Nyert ő már NBA-döntőt is a Cavaliersnek clutch hármassal.

Az a bizonyos bajnoki címet hozó tripla:

Illetve a labdavezetés:

Szóval egyértelműen nincs gond a képességeivel, nem is csoda, hogy nagy dirrel és durral jelentette be a Brooklyn Nets 2019 nyarán, hogy minden más érdeklődőt megelőzve, lehalászta Kyrie Irvinget a szabadügynök-piacról Kevin Duranttal együtt, és most egy új korszak kezdődik majd a Nets életében.

Irving megnyerő figura. Nem véletlen, hogy a Nike készít neki signature shoe-t (az ő nevével ellátott cipőt), és hogy neki (illetve a Pepsinek) köszönhetjük az utóbbi idők egyik legszórakoztatóbb kamu karakterét, Uncle Drew-t.

A marketingértéke tehát vitathatatlan, Duranttal párban pénzesőt hozhatnak/hozhattak a csapat merchandising shopjába. A Nets-nek az a célja, hogy – miután a franchise nyáron odatartotta a középső ujját a New York Knicks-nek – leuralja New York-ot, és a város elsőszámú NBA-csapata legyen. Mondjuk elég jó úton jár…A Knicks jelenlegi vezetése mellett ez nem nehéz. Úgy néz ki, hogy eredményben, és marketingben is túlnőhet az NBA legértékesebbnek tartott franchise-án. A Nets mindent meg is tesz azért, hogy a pályán nyújtott teljesítmény mellett arculati elemeiben, designban és körítésben vonzó legyen a szurkolóknak. Egyedi parketta és mez-design, hipermodern csarnok, stb…

Irvingről tudni kell azt, hogy nem egy könnyű eset: Beleesik abba a hibába, hogy nehezen kezeli, ha szárnysegédként kellene viselkednie, szeretne inkább a középpontban lenni.

Szebben mondva: vezér akar lenni még akkor is, ha ezt a szerepet nem feltétlen neki találták ki.

Azért hagyta el 2017-ben a Cavalierst, mert nem akart LeBron James árnyékában játszani, majd 2019-ben a Celticsnél is problémája volt a csapaton belüli morállal, és bár megígérte a szurkolóknak 2018-ban, hogy hosszabbítani fog, mégis a Brooklynba költözött.

Viszont, ha a matekot nézzük (és ez jön alább), eddig nem annyira viselte meg egykori kenyéradóit a távozása. Menjünk szépen végig Irving csapatváltásain, és azok következményein:

2011: draftolta Cleveland Cavaliers

Egy évvel előtte LeBron James elhagyta Clevelandet, a szárnyaszegett Cavaliers vergődött, majdnem ligautolsó lett, és sikerült megcsípnie a 2011-es draft első választását. Kyrie Irvinget draftolja a vezetés, és szerény javulás történik. 23,2 százalékról 31,8 százalékra emelkedik a győzelmi arány. A labdakezelése már ekkor szemkápráztató, ő lett az „Év Újonca.”, de az újoncoktól nem rögtön a hatalmas csapatsikereket várja az ember.

2017: A Cleveland Cavaliers a Boston Celticshez cseréli Isaiah Thomasért, Jae Crowderét, Ante Zizicért egy 2018-as elsőkörös választásért (Collin Sexton) és majd egy 2020-as második körösért

Három nyárral korábban LeBron James hazatért, és egyrészt a Cavaliers vezére lett, másrészt az előző négy szezonban vergődő Cavaliersből újra sztárcsapatot csinált. Kyrie Irving feladata az volt, hogy megfelelően asszisztáljon a liga legjobbjának. 3 döntő és egy 2016-os bajnoki cím lett ennek az eredménye, még ha a 2015-ös döntőn nem is tudott játszani. Azonban már vezérnek gondolta magát 25 évesen, és elérte, hogy a Celticshez cseréljék. Ahhoz a Celticshez, amely Isaiah Thomas köré épült, tele volt tehetséges fiatallal, és épp a Cavalierstől kapott ki 2017-ben a keleti döntőben. Azt várta mindenki, hogy ez az igazolás hatalmas lökést ad majd a Celticsnek és Irvingnek, a Cavaliers pedig megtörik.

Ehhez képest:

A Cavaliers 2017 után 2018-ban is döntőbe jutott, az alapszakaszban egyetlen győzelemmel szerzett kevesebbet (62,2 százalék helyett 61 százalékkal végzett).

A Celtics két meccsel nyert többet, mint egy évvel korábban (64,6-ról 67,1-re javított az alapszakaszban), a rájátszásban ismét a keleti döntő jelentette a végállomást, és óriási csatában kapott csak ki a Cavalierstől (4-3-ra). DE, és ez a legérdekesebb a dologban: Irving március közepétől nem volt bevethető, a rájátszásban Terry Rozier volt a kezdőirányító, ás a Tatum-Brown volt a két húzóember. Legyünk őszinték, amikor Irving játszott, zseniális volt, de a csapat eredménye nem rajta múlt a végén, ez nyilvánvaló.

2019: a Brooklyn Netshez igazolt

Legutóbbi csapatváltása előtti szezonban szinte végig játszott (15 meccset hagyott ki), ennek ellenére az alapszakaszban visszaesett a csapat (67,1-ről 59,8 százalékra), és az egy évvel korábbi Celtics-csodához képest harmatgyenge rájátszást láttunk a zöld-fehérektől. Kiestek a második körben a Milwukee Bucks ellen. Állítólag nem volt túl jó a hangulat az öltözőben, és Kyrienak ehhez volt köze bőven… A többi között érthetetlen dolgokat nyilatkozgatotott a csapattársakról, ilyesmi. Nyáron Irving helyére Kemba Walker érkezett, és Al Harford is távozott a csapat pedig most 22 meccs után 17 győzelemmel áll (77,3 százalékos mutató, ez pedig 17,5 százalékos javulás). El is kezdtek megjelenni azok az írások/videók/reakciók, amelyek szerint Kemba Walker jobban paszol a Celtics-be, mint Kyrie Irving.

A Brooklyn Nets egy szimpatikus, okosan építkező csapat lett 2018-19-re. D’Angelo Russell ott volt az All-Staron, Brooklynban lebirkóztak minden sérülést, és 42-40-es alapszakaszt hoztak össze, bejutottak a rájátszásba, ahol viszont a 76ers lenyomta őket. Egyértelmű volt, hogy a következő nagy lépésért változtatni kell, és mivel bőven volt pénz nyáron a kasszában, lehetett menni a szabadügynök piacra. Így került Durant és Irving Brooklynba, és költözött át Russell a nyugati partra.

Durant ugye kihagyja a szezont, így az előrejelzések alapján ez Irving csapata kell, hogy legyen 2019-20-ban. Ráadásul gyerekként a New Jersey Netsnek szurkolt, úgyhogy hazatért (nem földrajzilag, mert a franchise költözött azóta, hanem spirituális értelemben). Ennek ellenére nyáron elkeserítő dolgokat lehetett Irvingről olvasni, újra napvilágot láttak olyan hírek, amelyek szerint nehéz eset, hogy néha elzárkózik a csapattársak elől, és hogy hangulatingadozásai vannak (biztos kellemetlen, de egyes sztorik alapján igazán méretes f@szfej tud lenni). Durant ezt próbálta azzal elintézni, hogy egy művész, de a Nets idei szereplése alapján arra lehet ismét következtetni, hogy Irving művészete szép egyéni kosárlabdát jelent (például 50 pontot dobott első Nets-es meccsén, de vereséget szenved a csapat), de a csapat szekerét nem tolja hosszú távon előre. Az eddigi 23 meccsből 11-en játszott csak egy vállsérülés miatt, így kiválóan össze lehet vetni az eredményeket:

11 meccsen lépett pályára: 4 győzelem, 7 vereség (28,5 pont, 7,2 gólpassz, 5,4 lepattanó, 1,1 labdaszerzés meccsenként)

12 meccset hagyott ki sérülés miatt: 9 győzelem, 3 vereség

Nem lehet mindent Irving nyakába varrni, és hosszútávú következtetéseket levonni ebből, mert sok összetevője van egy ilyen adatnak, de elgondolkodtató. Durant, Irving és Caris LeVert hiányában ismét a jolly joker, Spencer Dinwiddie lépett előre, ő irányítja és vezeti a csapatot. Ahogyan például a tegnapi, Denver Nuggets elleni meccsen is tette:

„No Kyrie, no problem” – időzzük az összefoglalót, és felhívjuk a figyelmet Dinwiddie és Kevin Durant pacsijára, amiből Durant önpacsi lett. Dinwiddie nagyon szép fazont ad a támadásoknak, igazi csapatjátékot látunk a pályán, ha fenn van.

Dinwiddie alapesetben Irving cseréje lenne, de könnyen lehet, hogy hamarosan a hátvédpárja lesz majd. Kenny Atkinson nem meri megtenni, hogy a marketingbomba Irvinget kihagyja a kezdőből, ha felépül, még akkor sem, ha a csapat addig ugyanígy brillírozik, és vele nem megy majd így a játék. Ő van most a kirakatban.

Kyrie Irving nyilvánvalóan nem haszontalan játékos, sőt, egyénileg egyedülállóan jó, de nagyon sokat léphetne még előrébb, ha fejben picit rendbetenné magát. Valójában itt a nagy lehetőség, hogy bizonyítson a kétkedőknek:

  • vagy azt, hogy képes tényleg élre állni egy harcban. Ne dumáljon róla, hanem mutassa meg.
  • vagy azt, hogy képes beállni a sorba, ha arra van szükség, és nem erőlteti ezt a vezér dolgot, ha nem megy.

Eredetileg a Nets szempontjából egyébként is a következő szezon lett volna az igazán mérvadó, amikor az összeáll a Durant-Irving páros, és páros lábbal vetik bele magukat a bajnoki címért folytatott küzdelembe, de a csapat életében lehet, hogy 2019-20 legalább olyan fontos lesz, mint 2020-21. Talán épp Irving hozzáállása miatt.