Ki lesz a két szupersztár ellenfele?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 19. 08:09    
Olvasási idő: 2 perc

Világbajnokságnak nevezik, persze hivatalosan nem az. A Mubadala Tenisz Világbajnokság „csak” egy pénzdíjas szupertorna Abu Dhabiban, ahol ha valamiből, pénzbúl van elég. A pénzdíj amúgy látszólag nem olyan hatalmas – 250 ezer dollár – , ám a két csúcsjátékos, a világranglista-első és -második, azaz Rafa Nadal és Novak Djokovics „büdzséjét” nagyjából ismerve aligha kétséges, hogy némi nem hivatalos juttatásban is részesülnek a résztvevők az indulásért, s nem lennénk meglepve, ha egyszer kiderülne: ezek összege legalább annyi vagy több is, mint a hivatalos díjalap…

Nadal is úgy érezte, nem árt egy kis "testmozgás" így, az év vége felé… (Fotó: Getty Images)

A torna persze nem hivatalos rendezvény, de a „bemutatók királya” bizonnyal – legalábbis ami a férfimezőnyt illeti. 2009-ben rendezték meg először,  akkor a nagy négyesből hárman is részt vettek és végül Andy Murray győzött. Összesen 11 alkalommal tartották meg, ez úgy lehetséges, hogy 2011-ben és 2016-ban duplán került sorra, januárban és decemberben is. Ez talán az egyetlen lényeges – bár nem hivatalos –­ teniszrendezvény, amelyet Roger Federer sosem nyert meg. (Persze az olimpiai egyesversenyen kívül.) A nyitó tornán kívül játszott még a 2011. januári tornán is, azonban a döntőben két rövidített szettben kikapott Nadaltól.

A két mostani csúcsjátékos szeret itt játszani­ – a 11 bajnokságból Nadal és Djokovics is 4-4 alkalommal győzött, rajtuk kívül csak Murray (2) és Kevin Anderson emelhette fel a trófeát.

A lebonyolítási rendszer kicsit a futball klub-vb-jére hajaz. A hat résztvevőből van két kiemelt, a másik négy játszik egy amolyan negyeddöntő-félét, a győztesek mérkőznek meg előre kisorsolt módon a spanyol, illetve a szerb zsenivel. Az első napon a befejező mérkőzés egy meghívásos női egyes találkozó, amelyen egy-egy szett megnyerése esetén szuper- vagy bajnoki tie-break dönt,10 nyert pontig. (Ennek a kétfős „mezőnye” azért nem annyira „ütős”, mint a férfi szextetté.)

Az idei férfimezőny összetétele az eredeti listához képest változott, év vége és bemutató torna lévén azért ez nem annyira meglepő. A két beharangozott szupersztár mellé meghívták a tavalyi next gen-bajnok, idei ATP Tour Final (azt is hívják vb-nek, az sem az hivatalosan…) görög Sztefanosz Cicipaszt és Ázsia képviseletében Hjon Csungot, a dél-koreai bajnokot. Eredetileg indult volna a második félévben pazarul teljesítő orosz Danyiil Medvegyev is, ő azonban végül lemondta a szereplést, helyette a honfitárs Andrej Rubljov ugrott be. A másik lemondót, Gael Monfilst is orosz váltotta, Karen Hacsanov. Így aztán az első nap első mérkőzését Cicipasz (a világranglistán 6.) vívja Rubljovval (vlr.: 23., örökmérlegük 1–1), a másodikat Hacsanov (vlr.: 17.) Hjonnal (128., örökmérleg: 0–0). Az első párosítás győztese játszik majd pénteken Djokoviccsal, a másodiké Nadallal.

A nap záró találkozóját a női egyes mérkőzést az orosz Marija Sarapova (vlr.: 131.) játssza az ausztrál Ajla Tomjanoviccsal (vlr.: 51.). A ranglistaszámok jelzik a párosítás szakmai erejét, a dekorativitásban azonban mindketten jóval efölött állnak, alighanem a top 10-be is beférnének a WTA tour-mezőnyben…

Sport2 13:00  Mubadala tenisz „világbajnokság”, férfi egyes negyeddöntők, női mérkőzés (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Machán Róbert)

Cookie beállítások