Esztendőzárás a Bundesliga-dobogón

Sport TV avatar Sport TV 2019. 12. 21. 13:47    
Olvasási idő: 2 perc

Bár két mérkőzés még hátralesz a nap végén a Bundesliga őszi szezonjából, azok már nem módosítanak a dobogósok sorrendjén és pontkülönbségén. Az érdemi hajránapról mi az ősz nagy részében vezető – ám lehet, hogy nem az élen záró – Mönchengladbach és a rekordbajnok Bayern mérkőzését közvetítjük teljes egészében.

Robert Lewandowski már 16-szor átélhette azt az érzést a Hertha ellen, hogy a társak gólszerzőként köszöntsék (Fotó: Getty Images)

BAYERN–WOLFSBURG

A rekordbajnok még zárhatja hibátlanul az esztendőbefejező angol hetet, ha a Werder kitömése és a hétközi, Freiburg elleni hajrágyőzelem után a Wolfsburg ellen is megszerzi mindhárom pontot. Igaz, a jelenlegi harmadik helyénél előbbre nem  léphet, mert 4 pont a hátránya az élen álló Lipcse, Gladbach duóval szemben.
A müncheniek kispadjára a hosszabb ideje hiányzó Goretzka és Tolisso is visszatérhet, bővül tehát Flick edző variációs lehetősége a középpályás sor összetételét illetően. Négy sárgája van Kimmichnek, Lewandowskinak és – az egyelőre csak a kispadra jelölt – Boatengnek, nekik tehát vigyázniuk kell, ha nem akarják kihagyni az Eb-döntő miatt korai, január 19-i „tavaszi” rajtot, amikor a csapat Berlinben lép fel a Hertha vendégeként. A Freiburg elleni hős, Zirkzee is a cserepadon kezd, kérdés, Flick ismét pályára küldi-e, s ha igen, mikor.

A vendég Wolfsburg egy meglepetésgyőzelemmel megelőzheti a Hoffenheimet, amely éppen a Bayern-rivális BVB-t győzte le pénteken este. Glasner edző még gondolkodik, hogy három- vagy négyvédős szisztémában küldje pályára csapatát az Allianz Arenában. Ám akár a 3-4-3-as, akár a 3-5-2-es védőtriós változatot választja, két hatékony védekező középpályást kell eléjük állítania.

Kapcsolódó

Bayern–Wolfsburg örökmérleg

Összesen: 51 mérkőzés, 40 Bayern-győzelem, 6 döntetlen, 5 Wolfsburg-győzelem / 131–49-es gólkülönbség. A Bundesligában: 44–34–6–4/ 109–37
Münchenben: 26–24–2–0 / 76–17. Münchenben a Bundesligában: 22–20–2–0 / 65–15
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Robert Lewandowski (12 mérkőzés, 16 gól, 0 lap), ill. Edin Dzeko (9–4–0)

HERTHA–MÖNCHENGLADBACH

Davie Selke (jobbról) és  Nico Elvedi párharca szombat este is a meccs élvezetes intermezzója lehet (Fotó: Getty Images)

Klinsmann-nal a kispadon az első meccsét még elvesztette a Hertha a BVB ellen, ám ezt már három veretlen találkozó követte, amelyek közül a legutóbbi, szerdai leverkuseni 1–­0-s siker már a bravúr kategóriába tartozik. A vendég Gladbach viszont négy napon belül egy ”minigödörbe lépve” kiesett az Európa-ligából és leszorult a dobogó tetejéről – , ám a Paderborn elleni hazai sikerrel elérte, hogy ha nem is zár az élen, legalább ponthátrányba nem kerül, feltéve, ha Berlinből győztesen tér haza.
Ugyan hivatalos üszi bajnokág nincs, de a nem létező c0m birtokosát (Herbstmeister) különleges figyelem veszi körül. A Kicker összevetett az előző másfél évtized „őszi” és igazi bajnokainak listáját, és arra jutott, hogy ötször változás történt az élen, tízszer viszont azt avatták bajnokká, aki a 17. Forduló után is vezette a Bundesliga táblázatét (a 10-ből 9-szer a Bayern volt a „duplázó”). A Berlinben vendégeskedő csikók csapata csak akkor végezhet az élen, ha több pontot szerez az Olimpiai Stadionban, mint amennyit a Lipcse otthon tart a Red Bull Arenában az Augsburg ellen – ez, valljuk be, kevéssé valószínű variáció…

A Herthában a pálya közepén mindenképpen változtatnia kell Klinsinek, mert Grujics 5 sárgás eltiltását tölti, valószínűleg Maier lesz a helyettese. Ha az eredeti terv szerinti 4-2-1-3-as felállást mégis 4-4-2-re módosítja a mester, Lukebakio a középpálya középső helyeinek egyikére kerülhet, ez esetben Wolf lesz a jobb oldali támadó. A vendégeknél a térdproblémákkal bajlódó Lainer maximum a kispadon kezdhet, a balhátvéd posztján Bensebaini ismét felváltja Wendtet. A támadó részleg összetétele többféleképpen alakulhat, a fix pont Thuram, aki mindegyik variációban helyet kap.
Statisztikai érdekesség, hogy a két együttes Bundesliga-örökmérlege tökéletes egyensúlyban van, ugyanannyiszor nyertek (24-24) és az összgólkülönbség is 100–100. Azaz aki az első gólt szerzi a találkozón, az indítja el a csapatát a második százas felé.

Kapcsolódó

Hertha–Mönchengladbach örökmérleg

Összesen: 67 mérkőzés, 26 Hertha-győzelem, 14 döntetlen, 27 Gladbach-győzelem / 108–110-es gólkülönbség. A Bundesligában: 62–24–14–24 / 100­–100
Berlinben: 35–20–5–10/ 70–46. Berlinben a Bundesligában: 31–18–5–8 / 64–41
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Michael Preetz (8 mérkőzés, 8 gól, 1 lap), ill.  Jupp Heynckes (15–10–0)

BUNDESLIGA, 17. forduló. Sport1 15:30 FC Bayern München–VfL Wolfsburg (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 18:15 Hertha BSC–VfL 1900 Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)

Cookie beállítások