RB Leipzig: őszi arany a gyűlölet árnyékában

2019. 12. 23. 16:28    
Olvasási idő: 2 perc

Az RB Leipzig őszi elsősége lesz a Germánia című német futballmagazin egyik központi témája. Gulácsi Péter és Willi Orban csapata a számok alapján megérdemelten vezeti a Bundesligát, még ha ez „Fussballdeutschlandban” nem is mindenkinek tetszik.

„Őszi bajnoki cím? Félidős bajnoki cím? Karácsonyi bajnoki cím? Ilyen nincs, ez csak valami vicc, ugye? Mi a végén akarunk bajnokok lenni, én csak azt ismerem” – mondta az őt az esetleges „féltávos” ünneplésről faggató újságíróknak Tyler Adams, az RB Leipzig sérülésből minap felépült középpályása. Az amerikai légiósnak nem feltétlenül kell tudnia, hogy Németországban van egyfajta kultusza a Herbstmeisterschaftnak, a Bundesligában a korábbi 56 esetből 38-szor az lett a bajnok, aki féltávnál is az élen állt.

Őszi első az RB Leipzig

Kátharmados arányban már biztos története első bajnoki címe az RB Leipzignek. Legalábbis a statisztika alapján, hiszen a Bundesligában a korábbi 56 őszi elsőből 38 az idény végén is révbe ért. Gratulálunk @Péter Gulácsi Official és Willi Orban csapatának!

Posted by Sport TV on Saturday, December 21, 2019

Tíz év után nem a Bayern München vagy a Borussia Dortmund nevével kezdődik a tabella a második szakaszra fordulva (akkor a Leverkusen telelt az élen), és a számokat nézve az RB Leipzig megérdemelten vezeti a mezőnyt. Bundesliga-csúcsot jelentő, sorozatban nyolc olyan meccsel zárták az őszt, amelyen legalább három gólt értek el, 48 góllal övék a legjobb támadósor a mezőnyben (az 1985-86-os szezon óta egyetlen csapat sem produkált ilyen termékeny őszt), közben a 20 kapott gól a második legkevesebb (a Wolfsburg 18-cal vezeti a listát), így a +28-as gólkülönbség is a legjobb.

A Kicker osztályzatai alapján Timo Werner Robert Lewandowskival holtversenyben a legjobb a mezőnyben

(a góllövőlistán a lengyel eggyel előzi meg a németet), a kanadai táblázatot is ő vezeti, a középpályásoknál Marcel Sabitzer a rangelső, ahogyan az RB Leipzig is az csapatként, ha minden kalkulust figyelembe veszünk.

„Okkal állunk az első helyen, de jelenlegi állapotunkban még nem vagyunk bajnokesélyesek. Ha az élen akarunk maradni, akkor lépegetnünk kell előre, hogy a nagyok ellen is nyerjünk. Különben nehéz lesz előttük maradni” – jelentette ki Julian Nagelsmann vezetőedző, utalva arra, hogy csapata úgy vezeti a mezőnyt, hogy a négy ponttal mögötte álló Bayernt, valamint a héttel elmaradó Dortmundot sem tudta legyőzni.

A Leipzig mindössze egyszer, októberben volt jelentősebb hullámvölgyben, amit a kupában a Wolfsburg elleni 6-1-gyel sikerült lezárni. Azóta 12 tétmérkőzésen 42 gólt termelt az együttes, vezeti a Bundesligát és története során először nyolcaddöntős a Bajnokok Ligájában.

Ugyanakkor az elfogadottság terén még bőven van mit tennie. Hajdan a Wolfsburgot, a Leverkuent vagy a Hoffenheimet is utálták azért, mert gyári vagy mecénási támogatással szinte a semmiből tört elő, mára azonban mindegyik megbecsült tagja lett a Bundesligának.

Most a Red Bull által erősen tolt RB Leipzig az első számú közellenség, amivel úton-útfélen szembesítették-szembesítik.

Ne menjünk messzebb az imént említett, „felkapaszkodott” csapatoknál. A Hoffenheim szurkolói már három éve kiraktak két transzparenst a két csapat egymás elleni meccsén, az elsőn a „Vissza akarunk ülni a trónra” felirat volt olvasható, a másodikon pedig a „Németország legjobban utált csapata a TSG 18,99€ Hoppenheim”. A Leverkusen-fanok a Red Bullban lévő hatóanyaggal összefüggésben ezt írták ki: „Taurin helyett Aspirin”, míg a Wolfsburg-drukkerek kedves üzenete így hangzott: „Egyetlen szurkoló sem akarja látni az RB-t és a hétfői meccseket”. Utóbbi mondjuk annyiban okvetlenül elgondolkodtató, hogy a Lipcse hazai meccseire átlagosan 16 ezerrel többen kíváncsiak, mint a Wolfsburg találkozóira.

Ettől még marad a harc szenvedély és üzlet, szerelem és pénz között, amit csak tovább szítanak az olyan gondolatok, mint amiket például Hans-Joachim Watzke, a Dortmund főnöke osztott meg nemrég: „Egy klubot nem szabad úgy vezetni, mint egy konszernt”.

Na de ha a szponzorok/befektetők között vannak gigacégek (a Schalkénak például a Gazprom ad sok pénzt), ha egy-egy klubot a tőzsdén jegyeznek (egyébként pont a Dortmundot), akkor mégsem láthatunk el minden klubot olyan „lakatosimázzsal”, mint amilyen az Union Berlint körüllengi. Itt már igenis vannak kőkemény gazdasági vállakozoskként fungáló futballklubok.

A Sport1-en 19:30-tól élőben jelentkezünk a Germánia című futballmagazinunkkal.

Cookie beállítások