A számok és a nők is Fallon Sherrock mellett szólnak • SportTV

A számok és a nők is Fallon Sherrock mellett szólnak

2019. 12. 27. 08:59    
Olvasási idő: 2 perc

A számok azt mutatják, Fallon Sherrockot nem a közönség vagy a PDC PR-gépezete fújta be a legjobb 32 közé, hanem saját jogán érdemelte ki a helyét a világelitben.

A Mensur Suljovic elleni győzelmet követően több helyen több kommentelő is úgy vélte, nem is annyira Fallon Sherrock, mint a közönség verte meg az osztrákot. Azt nem mondjuk, hogy az egyoldalúan szurkoló publikum semmit sem tett hozzá a végeredmény kialakulásához, de azt igen, hogy hiba lenne ennek betudni, illetve hiba lenne fő okként ezt megjelölni Sherrock sikerével kapcsolatban. Csak pár statisztikai adat, ami alátámasztja a PDC-vb-n egyedüli hölgyversenyzőként továbbra is versenyben lévő Sherrock produkciójának nagyszerűségét:

  • a világbajnokságon játszott több mint ezer leg közül mindössze 13 olyan volt, amit legalább 6 tökéletes nyíllal kezdett valaki. Egyetlen olyan játékos van, aki kétszer is megtette ezt: Fallon Sherrock
  • a torna során eddig átlagosan 15,61 nyíllal nyerte meg a legjeit, ami többek között Glen Durrant (15,67), Simon Whitlock (16,22), Gary Anderson (16,33), és következő ellenfele, Chris Dobey (15,64) mutatójánál is jobb
  • Sherrock torna előtti éves körátlaga 78,2 volt. A vb-n Ted Evetts ellen 91,12, Suljovic ellen 90,67-es átlagot produkált, vagyis az év fő versenyén rendre legalább 12-vel jobb körátlagot dobott, mint amire az év korábbi produkciója alapján számítani lehetett tőle

Persze, azt lehetett tudni, hogy Sherrock képes nagyot dobni, hiszen

a PDC-világbajnokság női selejtezőjében az első körben 99,1-es átlagot hozott, míg Lisa Ashton ellen az első négy legben 109-es átlagot szórt.

Rendben, azt a tempót nem tudta végig tartani, de figyelemfelhívásnak okvetlenül jó volt. Aztán kiderült, megy ez folyamatosan is. Mikuru Szuzuki meccse alatt otthon üvöltött a tévé előtt, aztán kétszer is neki üvöltött a csordultig telt Ally Pally, na meg tv-nézők milliói. Pénteken, a délutáni program utolsó meccsén Chris Dobey ellen jöhet a harmadik felvonás!

„Nem hinném, hogy fizikailag hátrányban lennék. Csak nem kapjuk meg az elismerést vagy a lehetőséget, hogy férfiak ellen játsszunk, így ritkábban lehet látni ilyet. Mi, nők le tudjuk győzni ezeket a férfiakat. Csak több lehetőségre van szükségünk, hogy megmutathassuk, mit tudunk.

Több olyan nő is van, aki úgy tud játszani, mint én, sőt, jobban is. Jobban el kellene ismerni bennünket”

– fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a férfiak elleni sikerei titka. Önmagához képest meglehetősen szószátyár volt, mert a brit lapok szerint általános jelenség az esetében, hogy keveset beszél, nem ad hosszú interjúkat, mert nem a múlt a fontos a számára. (Mondjuk így legalább lesz munkájuk a PDC PR-osainak…) „Nem igazán emlékszem a már lejátszott meccseimre, mert mindig arra a mérkőzésre összpontosítok, ami előttem áll” – fogalmazott ezzel kapcsolatban a Weekly Dartscast című podcastben.

Ugyanakkor egészen biztos, hogy a múlttal is foglalkoznia kell, csak a jövővel nem tudja kezelni a vele szemben egyre csak fokozódó érdeklődést. A BBC-nél és a Skynál már hazajáró lélek, a Twitter-oldala követőinek száma 60 ezerrel nőtt meg a vb-sikerei hatására – egyre inkább igaza lesz Billie Jean Kingnek, a női teniszt új dimenzióba emelő játékosnak, hogy a dartsban Fallon Sherrock lehet a változást elhozó fuvallat.

A saját életében meg már most elhozta a változást. Az Alexandra Palace-ban aratott két győzelme 25 ezer fontot hozott a konyhára, annyit, amennyit még egyetlen nő sem nyert egy profi versenyen. Az ő esetében a csúcsot az az 5000 font jelentette, amit a 2015-ös vb-ezüstért kapott a BDO-nál.

„Nem is tudtam erről semmit. Fogalmam sem volt róla, mennyi pénz a tét. A BDO-nál játszottam, ott nem árasztanak el bennünket túl sok pénzzel. Nyilvánvaló, ha továbbra is képes leszek ezek a szinten játszani, akkor szeretnék vele pénzt keresni” – mondta.

Annyit elárulhatunk, ha Dobeyt is megveri, már 35 ezer font lesz a londoni összkeresete.

A Sport1-en 13:30-kor kezdődik a PDC-vb pénteki napjának első felvonása.