LeBron az évtized, Kawhi az év férfisportolója Amerikában • SportTV

LeBron az évtized, Kawhi az év férfisportolója Amerikában

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 12. 30. 15:28    
Olvasási idő: 3 perc

Két óriási elismerésben is részesült egy-egy NBA-játékos a közelmúltban. Az Associated Press (AP) - az Egyesült Államok legnagyobb hírügynöksége – szerint a 2010-es évtized legjobb férfisportolója LeBron James volt, míg a 2019-es évre vonatkozóan Kawhi Leonardot választották a legjobbnak.

Los Angeles két legmenőbb arca. (Fotó: Getty Images)

Az év legjobbja:

Kawhi Leonard pusztán a játékával és döntéseivel leuralta 2019-et, úgy lett vezető hír minden tette és mozdulata, hogy saját közösségi felületein nem generál felhajtást maga körül. 2018-ban még a rosszfiú szerepe volt az övé, mert máig tisztázatlan okból kierőszakolta, hogy a San Antonio Spurs elcserélje Torontóba (erről készüljön egyszer egy film, és mondja el valaki, mi történt pontosan! – a szerk.), majd elhagyta egykori cipőgyártóját, és Jordanrőn New Balance-ra váltott.

Aztán

2019-ben olyan csodát tett, amire senki nem számított, és ő lett a világ kedvence. Jordani magasságokban játszotta végig a rájátszást

új csapata, a Toronto Raptors színeiben, és először vezette bajnoki címre a kanadaiakat az NBA-ben. Bedobta az év, de talán minden idők legizgalmasabb meccsnyerőjét. Azért legizgalmasabb, mert ahogyan az a labda pattog, az olyan, mintha egy japán animében lenne, felrúg minden térbeli, fizikai és időbeli korlátot. Tényleg.

Természetesen döntő MVP lett, a sérülésektől sújtott Warriors nem bírt a zsenialitásával. Azután, hogy kihagyott egy komplett szezont, és sokan kételkedtek az egészségi állapotában, hirtelen mindenki arról kezdett beszélni, hogy ő az NBA jelenlegi legjobb játékosa. Sok szakértő vallja azt, hogy ha rájátszásba indulna a csapatával, Kawhi lenne az első választottja (nem Giannis, nem James, nem Harden és nem is Curry). Szóval bajnoki címmel, döntő-MVP-címmel, egy ország (Kanada) szeretetével, honvággyal és egy lejáró szerződéssel indult nyári szabadságra…Természetesen azt találgatta mindenki, hogy egyévnyi kanadai élet után hazatér-e LA-be, és mikor már úgy tűnt, hogy vagy a Lakers vagy a Raptors lehet a befutó, akkor robbant a bomba: Kawhi a Clippershez szerződik, és csatlakozik hozzá Paul George is…

A Clippers hirtelen olyan szexi csapat lett a szurkolók szemében, amilyen még soha nem volt, és bár George sérülten kezdte a szezont, Kawhi pedig load menedzsel, a Clippers lett az bajnoki cím egyik legfőbb esélyese, és ez a Terminatornak köszönhető elsősorban.

Nem lepődtünk meg, hogy ő lett az Év férfisportolója az AP-nél. Larry Bird, Michael Jordan, LeBron James és Steph Curry nyerte meg kosárlabdázók közül korábban ezt a díjat.

A szavazáson Lamar Jackson, a Baltimore Ravens irányítója lett a második, míg Patrick Mahomes a Kansas City Chiefsből a harmadik.

Az évtized legjobbja:

LeBron James elég stílusosan ünnepelte ezt, miután az AP megválasztotta az Évtized férfisportolójának, pályára lépett a Dallas Mavericks ellen, és kiosztotta a 9000. gólpasszát.

Az NBA történetének első játékosa lett, aki 9000 gólpasszt és lepattanót is szerez a ligában, ráadásul a 30000-es ponthatárt is átlépi.

Ma van a 35. születésnapja, és fikarcnyit sem látszik a kora. Az alábbit konkrétan tegnapelőtt csinálta. Elég öreguras, nem?

Visszatekintve az elmúlt 10 évre (2010-19), akkor két dolog majdnem állandó volt a ligában:

  • LeBron James a liga legjobb játékosa. 2017-ig vagy 2018-ig biztosan ő volt az a játékos, akit minden klubvezető megnevezett volna a „Kire építenéd a csapatod szíved szerint?” kérdésre válaszképpen. Azóta olyan sűrű lett a mezőny eleje, és olyan kiváló teljesítményt mutat be egy csomó játékos, hogy ez már nem ilyen egyértelmű, de a mai napig ott van a dobogón, vagy a dobogó közelében.
  • LeBron James ott lesz júniusban az NBA-döntőben. Legalábbis 2011-től 2018-ig, zsinórban nyolc éven át ez igaz volt. Persze azt hozzá kell tennünk, hogy ebből 3-szor lett „csak” bajnok. 2016-ban viszont történelmet írt azzal, hogy a Cavaliersszel feljutott a csúcsra. 52 év után ünnepelhetett Cleveland  bajnoki címet a nagy major ligákban.

Három csapatváltása is volt a 10 év alatt:

2010-ben Clevelandből Miamiba költözött, hogy közellenség, majd kétszeres bajnok legyen a James-Wade-Bosh szupertrióval (4 döntő),

2014-ben Miamiből Clevelandbe, hogy a tékozló fiú hazatérjen, és hős legyen otthon is (4 döntő),

2018-ban pedig Clevelandből Los Angelesbe költözött, hogy már egy picit a kosárlabda utáni életét tervezgesse. Persze úgy, hogy közben a bajnoki cím legyen a cél.

Egyéni elismeréseit felsorolni is nehéz, de ebben az évtizedben:

  • Háromszor volt az AP-nál az Év férfisportolója (Hogy visszacsatoljunk a hír első felére, 2013-ban, 2016-ban és 2018-ban is ő nyert)
  • Háromszor volt alapszakasz-MVP (2010, 2012 és 2013)
  • Háromszor volt döntő-MVP (2012, 2013, 2016)
  • Tízszer volt All-Star (2010-2019)
  • Tízszer volt All-NBA csapattag (2010-18 első csapat, 2019 második csapat)
  • Ötször volt Év Védője csapatban (2010-13 első csapat, 2014 második csapat)
  • Egyszer az All-Star-meccs MVP-je is volt (2018)

Ha pedig mindez nem volna elég, a pályán kívüli dolgai is említést érdemelnek. A Kész katasztrófa című film egyik főszereplője, de ő lesz a Space Jam 2 sztárja is, ezen felül is számtalan sorozat és dokumentumfilm készítésében van benne, több neves márka arca, nyitott már iskolát, felszólal politikai kérdésekben, és még sorolhatnánk. Nem unatkozott tehát az elmúlt évtizedben, és azt gondoljuk, a következőben sem fog…

A szavazáson egyébként Tom Brady végzett mögötte a második helyen.