Van Gerwen Wright mumusa • SportTV

Van Gerwen Wright mumusa

2020. 01. 01. 14:00    
Olvasási idő: 2 perc

2020. január elsején Michael van Gerwen és Peter Wright vívja a PDC-dartsvilágbajnokság döntőjét, közülük kerül ki az esztendő első világbajnoka – sportágtól függetlenül. Előkerestünk a két nagy rivális múltjából öt nagy döntőt, meg is mutatjuk ezekről a legfontosabb jeleneteket. Az egyhangúság szembetűnő, minden fontos fináléjukat a holland nyerte meg, olykor meccsnyilakról fordítva. Az idei vb statisztikái viszont Wrightnak kedvezőbbek.

PDC-vb, 2014, döntő

Hat éve, január elsején vívták az első nagy döntőjüket, egyből a világbajnokságon, és nekik köszönhetően rendeztek úgy először vb-finálét a PDC-nél, hogy abban nem volt angol résztvevő. A 7-4-re nyerő Van Gerwen 24 évesen minden idők legfiatalabb világbajnoka lett, emellett győzelmét követően átvette a PDC Order of Meriten is átvette az első helyet Phil Taylortól. A döntőt Van Gerwen 100,1-es átlaggal nyerte meg, Wright „csak” 95,71-ig jutott, ugyanakkor a legjobb tornaátlagot a skót dobta 98,93-mal (MvG 98,03-ig jutott, ami a második legmagasabb volt), és az egy meccsen elért legjobb átlag is az övé lett a Michael Smith elleni nyolcaddöntőben szórt 105,07-dal.

Premier League, 2017, döntő

Peter Wrightnak hat meccsnyila volt a győzelemhez 10-9-es legállásnál, de a dupla 16-ot egyszer, a dupla 8-at pedig ötször is elrontotta, azt követően pedig a holland már nem ismert kegyelmet. 10-10 után ő nyerte meg a döntő leget, úgy, hogy a skót még a kiszállóra sem ért le. Van Gerwen úgy védte meg a címét, hogy az első meccsnyilát bevágta…

Grand Slam of Darts, 2017, döntő

Michael van Gerwen sorozatban harmadszor nyerte meg a tornát, ezúttal Peter Wright 16-12-es legyőzésével. A trófea mellett 110 ezer font volt a jutalma, na meg az, hogy először ünnepelhetett a színpadon tornagyőzelmet kislányával, Zoéval. És azt a jelenetet nehéz feledni, amikor a díjátadón Wright már a mohikánfrizurát próbálgatja a kis hölgy fején.

World Grand Prix, 2018, döntő

Nem ez volt a legmagasabb színvonalú döntőjük, Van Gerwen 88,85-es átlaggal is nyerni tudott 5-2-re, úgy, hogy közben Wright 91,61-et szórt a meccsükön. Azért a torna legjobb meccsátlaga (ha úgy tetszik, az egyetlen 100 feletti produkciója) a hollandé lett, aki a Dave Chisnall elleni összecsapáson 101,54-ig jutott. Chizzy meg 97,78-ig, ilyen magas átlaggal addig nem veszítettek meccset a World Grand Prix történetében.

Bajnokok Ligája, 2019, döntő

Michael van Gerwennek a major tornák közül eddigre már csak a BL-ért járó hiányzott a gyűjteményéből, és úgy tűnt, ez még legalább egy évig így is lesz. Merthogy a 11 legig tartó meccsen Wright 10-7-re vezetett, és háromszor dobhatott a dupla 12-re a győzelemért. Három hiba jött, Van Gerwen meg 11-10-re fordított. Ugye kitalálták, hogy ő bezzeg elsőre megdobta az utolsó kiszállót, a dupla 12-t?

A mostani vb-n pedig így néznek ki egyelőre a statisztikáik. Minden fontos mutatóban Wright áll hajszállal jobban…

Fotó: thetstatszone.com

A Sport1-en szerdán 20 órától élőben közvetítjük a Michael van Gerwen-Peter Wright PDC-dartsvilágbajnoki döntőt.

Cookie beállítások