Frédéric Weis: Ugorjon át Carter újra a zsákolóversenyen! • SportTV

Frédéric Weis: Ugorjon át Carter újra a zsákolóversenyen!

2020. 01. 08. 11:52    
Olvasási idő: 2 perc

Ugye mindenki emlékszik Frédéric Weisre, akit a 2000-es olimpián átzsákolt Vince Carter? Nos, nem akármilyen ötlettel állt elő.

A nagy zsákolás. Forrás: twitter

2000 van, szeptember 25-ét írunk. Az Egyesült Államok csoportmeccset játszik a francia nemzeti csapat ellen. Előbbiben ott van a 2000-es zsákolóversenyt hatalmas fölénnyel és parádés teljesítménnyel megnyerő Vince Carter, aki immár két szezon óta szórakoztatja zsákolásaival az NBA közönségét.

Pedig kis híján kihagyták az olimpiai csapatból, Ray Allent jelölték 12. játékosnak a keretbe, majd Carter mérgében 47 pontot dobott a Bucks ellen (ahol Allen játszott), megnyerte az említett zsákolóversenyt, és csak márciusban került be a csapatba Tom Gugliotta helyére.

A francia csapatban pedig pályára lépett a 218 centiméter magas center, Frédéric Weis, akit 1999-ben a 15. helyen draftolt a New York Knicks, de soha nem lépett pályára az NBA-ben. 2000 nyarán állt légiósnak, a Limoges-től a PAOK-hoz szerződött Görögországba.

A második félidő negyedik percében 69-54-re vezet az Egyesült Államok, amikor Vince Carter az ellenfél hárompontosvonalánál megszerzi Yann Bonato hátmögötti passzát, majd elindul a gyűrű felé, de az útjában áll Weis. Majd ez történik:

A Halál Zsákolása! – ahogyan a francia média nevezte. Naná, hogy felrobbant a The Dome Sydney-ben.

A meccset 106-94-re nyerte az Egyesült Államok, majd az olimpiát is megnyerte a csapat. Azonban az egész tornáról erre a zsákolásra emlékszik mindenki a legjobban. Sőt, megkockáztatjuk, hogy a Dream Team életre hívása mellett ez az olimpiák történetének legtöbbet emlegetett kosaras momentuma.

A legenda szerint Carternek nem sikerült soha többet így átzsákolnia valakit, edzésen sem, és Weisnél alacsonyabb játékosokkal sem ment. Ettől függetlenül örökbe beírta magát a történelemkönyvekbe.

Weis azt nyilatkozta az ESPN-nek a zsákolás után 15 évvel, hogy „Carter megérdemelte, hogy történelmet írjon. Az sajnálatos, hogy a videóban ő is szerepel. Megtanultam, hogy az ember tud repülni.”

Weis élete félresiklott később, mikor gyermekénél autizmust diagnosztizáltak. 2008-ban az öngyilkosságot is megkísérelte, de szerencsére nem járt sikerrel, és új életet kezdett. 2011-ig kosarazott, majd visszavonulása után a francia televíziónál szakkommentátoként tevékenykedett. Van humora, és ezt nem fél megosztani a világgal

Tegnap bedörrentette a twittert, és azt írta, „Hé, NBA! Miért nem hívtok meg engem és Vince Cartert a zsákolóversenyre, hogy megismételjük a 2000-es zsákolást?”

Mert ugye Vince Carter még mindig aktív, sőt történelmet ír épp. 

Világos, hogy az ihletet honnan merítette, a napokban egy korábbi bajnok visszatérését bejelentették, Dwight Howard 34 évesen ott lesz a zsákolóversenyen. Talán a 43 éves Carter is bemutathatná, mi van még benne.

Ettől függetlenül valószínűleg nem ismétlik meg a lassan 20 éves zsákolást, mert Carter azt mondta pár éve, hogy nem szeretne már elindulni zsákolóversenyen. Bár, ki tudja?! Mindenestre jó hallani Weisről.

A zsákolóversenyt február 15-én rendezik a chicagói All-Star hétvégén. A Sport TV természetesen közvetít majd a chicagói eseményekről.