Egy képen az NBA elmúlt 18 éve • SportTV

Egy képen az NBA elmúlt 18 éve

2020. 01. 15. 16:50    
Olvasási idő: 2 perc

Kirk Goldsberry, az ESPN egyik NBA-elemzője, a Sprawlball című könyv szerzője kitett a twitterre egy fotót, aminél jobban semmi, de tényleg semmi sem bizonyítja jobban, mennyit változott az NBA 2002 óta. A megoldás: HÁROMPONTOS.

Steph Curry, a triplák egyik királya. (Fotó: Getty Images)

Mielőtt belekezdünk, belinkeljük a tweetet:

Ennyi. Pont. Ő győzőtt.

A piros pontok jelentik azokat a pozíciókat, amelyekből a leggyakrabban kísérleteznek a játékosok az NBA-ben. A bal oldalon a 2001-02-es szezon Top 200 mezőnykísérleti pozícióját látjuk, míg a jobb oldalon a 2019-20-as adatokat.

Világosan látszik, hogy a hárompontosvonalon belüli mezőnykísérletek eltűntek, vagyis ez azért nem teljesen igaz, mert zsákolni, és palánk alól pattanót feltenni még szoktak a játékosok, de nincs népszerű lőállás a büntetőrület és a triplavonal között. És minden 2002-ben még ott elszórt spóradarab kitolódott a triplavonalon túlra.

Egy más mutató ezt hogyan mutatja meg?

2001-02-ben a ligában meccsenként átlagosan 14,7 hárompontos dobott rá egy csapat, ez a szám ebben a szezonban a jelenlegi adatok szerint 33,6

kísérlet (ami természetesen NBA-rekord). Jelenleg nem meglepő módon a Houston dobja rá a legtöbb hármast, meccsenként átlagosan 44,2-t, az ebben a kategóriában ligautolsó Indiana Pacers 27,7 trojkát ereszt el, a 2002-es rekorder Boston Celtics 23,7-et vállalt…

A triplaszázalék 18 éve 35,4 százalék volt, ami ebben a szezonban 35,3 százalék. Ebben tehát nincs javulás. Szóval nem az van, hogy azért dobnak rá több hárompontost, mert azt jobban dobják a játékosok, hanem mert jobban megéri hárompontost dobni.

Ha rádobsz tíz hárompontost 35,3 százalékos hatékonysággal, akkor szerzel 10,59 pontot, de ha ezzel szemben minden kísérletedet a triplavonalon belülről engeded el, akkor legalább 53 százalékos hatékonysággal kell dolgoznod. Ennél jobb kétpontos mutatója nyolc csapatnak van pillanatnyilag a ligában, és ne feledjük el, hogy ebben a mutatóban a ziccerek, a palánk alól elengedett centerpontok és visszatett lepattanók is benne vannak. Ha azokat kihúznánk, a középtávolikból nem jönne ki 53 százalékos mutató, és ez a lényeg.

Tehát a hatékonyság növelése miatt tolódik a liga a tripla felé, és nem meglepő, hogy Steve Nash a közelmúltban Bill Simmons podcastjében arról beszélt, hogy

Mike D’Antoni már sajnálja, hogy nem „túlta túl” a Phoenix Suns-szal a kétezres évek közepén

(25,6-ot dobott rá a Suns 2005-06-ban), de akkor még tartott attól, mit szól majd más…Pedig ez lett a jövő, és 25,6 triplakísérlettel ma ligautolsó lenne az a Suns, amelyik 39,9 százalékkal dobta a hármast, azaz tíz rádobásból 11,97 pontot csinált. Ezzel pedig eljutott a nyugati döntőig, és egy kétszeres MVP-t termelt ki Steve Nash személyében.

Hogy hogyan tovább, még több hármas lesz? Nem tudni, de ezen a képen megakadt a szemünk.