Egész éjszakás tenisz Új-Zélandból • SportTV

Egész éjszakás tenisz Új-Zélandból

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 15. 21:25    
Olvasási idő: 2 perc

Teniszben Új-Zélandból kezdjük az új esztendőt, a félnapos időeltolódás miatt teljes éjszakai teniszélményt nyújtunk a sportág kitartó híveinek. Az 1956 óta megrendezett ASB Classic a szigetország legnagyobb sporteseménye az évente sorra kerülők közül, a hagyomány szerint az ausztrál open előtti héten játszák, s mint ilyen, az év első Grand Slam-viadalának közvetlen felkészülési tornája. Ez a felkészülés eddig a legjobban David Ferrernek jött össze, a spanyolok klasszisa négy aucklandi győzelme közük kettő (2011, 2016) után az elődöntőig menetelt a melbourne-i kéthetesen.

Benoit Paire-nek a vele csaknem egykorú ausztrál John Millman lesz az ellenfele az aucklandi elődöntőért (Fotó: Getty Images)

Formabontó módon egy páros találkozóval kezdünk. A negyeddöntős mérkőzést egy indiai, új-zélandi vegyes duó, Divij Sharan és Artem Sitak játssza a belga Sander Gille, Joran Vliegen kettőssel. Az előbbi páros az első kiemelt ausztrál John Peerst és Michael Venust búcsúztatta el az első köeben, két rövidített játszmában. A két belga magasabban áll a páros világranglistán, de hát nem mindig a puszta rangsor dönti el a találkozókat, a pillanatnyi diszpozíció néha sokkal többet nyom a latban.

Az egyes negyeddöntőt Kyle Edmund (a világranglistán 69.) kezdi John Isner (vlr.: 20.) ellen. A brit játékos az első fordulóban egy szabadkártyás spanyolt, Fokinát verte meg döntő szettben, , a veterán amerikai szervagép 4. kiemeltként kezdte a tornát. Egymás ellen eddig három meccset játszottak, 2016-ban érdekes módon két Grand Slamen is összekerültek, a Roland Garroson Isner győzött három, az US Openen Edmund négy játszmában. A tavalyi miami mesterverseny összecsapása tesz köztük különbséget, azt az amerikai két rövidítésben nyerte meg.
A második meccsen a francia Ugo Humbert (vlr.: 57.) küzd meg a második kiemelt Denis Shapovalovval (vlr.: 13.). Eddig egyszer játszottak, tavaly Lyonban salakon a kanadai döntő szettben kerekedett felül. Shapovalov vegyes teljesítményt nyújtott az évnyitó ATP-kupán, kikapott ugyan Djokovicstól és De Minaurtól, de két magasabb rangsorút, Zverevet és Cicipaszt is legyőzte.
A harmadik párban két hasonló korú és kvalitású játékos mérkőzik meg egymással, a 30 éves John Millman (vlr.: 47.) méri össze tudását a nála egy évvel idősebb Benoit Paire-rel (vlr.: 24.). Eddigi két meccsükből az elsőt 2016-ban Wimbledonban négy jászmában az ausztrál nyerte meg, tavalyelőtt Montpellier-ben a francia egy szoros és egy még suorosabb, rövidített szettben nyerte meg.
Az utolsó párviadal egy igazi generációs csata, a 38 esztendős Feliciano López (vlr.: 61.) küzd meg a „next gen” egyik csillagával, a 22 éves Hubert Hurkaczcsal (34.). Eddig egy mérkőzést játszottak, az sem végig: Winston-Salemben a lengyel fiú 6:3, 3:1-es vezetésénél a spanyol feladta a folytatást. Nem mellesleg López tehet róla. hogy az első kiemelt nincs már a mezőnyben, az előző fordulóban ugyanis döntő szettes, közel kétórás küzdelemben megadásra késztette Fabio Fogninit.
Sport2 éjféltől ATP 250-es torna, Auckland. Férfi egyes negyeddöntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Köves Gábor)