Kupa-pályán a Barca, a Real és a Juve is • SportTV

Kupa-pályán a Barca, a Real és a Juve is

2020. 01. 22. 19:40    
Olvasási idő: 2 perc

A Coppa Italia és a Copa del Rey meccsei közül szerdán a három párosításban három sztárklubot mutatunk. Sorrendnem pályára lép a Barcelona és a Real Madrid (élőben a Sport2-n) és a Juventus is (ugyancsak élőben) a Sport1-en)

Vinícius Junior már szerzett gólt a Spanyol Kupában, a tavalyi nyolcaddöntőben. Most Salamancévban szívesen ismételne (Fotó. Getty Images)

IBIZA–BARCELONA

A harmadosztályú Ibiza történetének nagy napja a szerdai, első ízben mérkőzhet meg históriája során az FC Barcelonával. A mesés baleári üdülőváros klubja két korábbi csapat összevonásával alakult 2015-benm nyúlfarknyi históriája első két évében a regionális bajnokságban játszott, majd 2017-ben feljutott a Tercera Divisiónba, amelyből egy év után továbblépett a Segunda B-be. Jelenleg a négycsoportos harmadosztály 1. csoportjának 3, helyén áll, mindössze két ponttal lemaradva az Atlético Madrid II csapatától és a szintén a szigetcsoportot képviselő Atlético Baleárestől. Edzője Pablo Alfaro, aki játékosként egy évet töltött annak idején a Barcában, Santanderben három éven át együtt játszott Quique Setiénnel, és aki a Sevilla korábbi kapusától, Andrés Paloptól vette át az együttest tavaly februárban.
A Barca Quique Setiénnel, az új mesterrel szolid 1–0-val nyitott a Granada elleni bajnokin, a gólt Messi szerezte, aki Piquével együtt nem tagja az Ibizára utazó keretnek. „Az, hogy a Barca jobb csapat az Ibizánál, aligha vitatható. Ennek az igazságát azonban a pályán kell igazolnunk. Nincs helye a hibának. Jobb a mostani kuparendszer a korábbinél, mert kevesebb meccset kell játszani. Ám az egymeccses formula afféle banánhéj, óvatosan kell haladnunk, nehogy orrabukjunk” – fogalmazott a Barca egyelőre – egy meccs után – százszázalékos mérlegű mestere.

SALAMANCA–REAL MADRID

Rögtön a Barca után a Real Madridot mutatjuk, a jelenleg szintén harmadosztályú Salamanca ellen. A jelenlegi Unionistas az 1923.ban alapított UD Salamanca utódja, jelenlegi neván 2016-ban alapították újra. Hasonlóan az Ibizához a hatodosztályból indult, két év alatt feljutott a negyedvonalba, majd újabb két év elteltével a Segunda B-be, ahol most éppen a B-csoport 15. helyezettje, azaz osztályozós helyen áll.
Az idei kupakirásban előbb az Atlético Baleares ellen győzött 1–0-ra, majd kiverte az ezredforduló spanyol sikercsapatát, a Deport, 1–1 után 11-esekkel (7-6).
A Real Madrid – akárcsak a Barca – Szuperkupa-résztvevőként kiemelést élvezett. és csak most kapcsolódik a küzdelmekbe. A 19 tagú utazó keretben nem kapott helyet Sergio Ramos és Modric, az ő kivételükkel azonban Zidane legjobbjait jelölte a mérkőzésre.
A Real az „új” Salamancával most játszik először, ám az elődcsapat UD-vel már 26 alkalommal összecsapott- Ezekből kettő volt kupatalálkozó, 1986-ban a 2. fordulóban a Real mindkét mérkőzésen egyaránt 2–0-ra győzött, akkoriban ugyanis már abban a fázisban oda-vissza mérkőzések voltak, most az az idő csak az elődöntőben jön el.

JUVENTUS–ROMA

CR7 tíz napja a Serie A-ban már győztes gólt szerzett a Roma ellen. Ha betalálna, az a 13. különböző  klubsorozatban elért találata lehetne pályafutása során (Fotó: Getty Images)

Cristiano Ronaldo ebben a kiírásban először lép pályára, s mivel a tavalyi két találkozón nem talált a kapuba, egy újabb sorozatban kíván feliratkozni a góllövőlistára. Csak a statisztikák kedvelőinek felsoroljuk azokat a klubsorozatokat és -tornákat, amelyekben CR7 már a kapuba talált: portugál bajnokság, kupa, ligakupa, Premier League, FA-kupa, Ligakupa, LaLiga, Copa del Rey, spanyol Szuperkupa, Serie A, európai Szuperkupa, klub-vb, azaz pontosan 12 különféle kompetíció. Cristiano a 13.-ban hajt most az első gólra, s az ötszörös aranylabdás egyáltalában nem babonás…
Amúgy a Juve természetesen a legtöbbszörös kupagyőztes, a tavalyi, Atanta elleni kisiklás előtt négyszer sorozatban elnyerte a serleget, de a Roma sincs rossz formában. A mérkőzés egyébként beilleszkedik az eddigi Juve–Roma kupacsaták sorzatába. Eddig 11 alkalommal játszottak eddig a Coppa Italiában, az első kettő (kétmeccses) elődöntő volt, azóta pedig kizárólag a negyeddöntőben találkoztak, háromszor oda-vissza, majd háromszor egy mérkőzésen. (Nem melleslaeg az örökmérleg a farkasok számára kedvező: 6-szor nyertek a Juve 4 sikerével szemben, egy döntetlen mellett, mindkét együttes 15-ször talált a másik kapujába.) Akárcsak most…

COPA DEL REY, a 32-be jutásért. Sport2 19:00 UD Ibiza–FC Barcelona (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 21:00 Unionistas Salamanca–Real Madrid CF (kommentátor: Haraszti Ádám)
COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport1 20:30 Juventus FC–AS Roma (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)