Ezeken múlhat a Bayern–Schalke derbi • SportTV

Ezeken múlhat a Bayern–Schalke derbi

admin avatar admin 2020. 01. 25. 11:43    
Olvasási idő: 5 perc

A századik Bundesliga-mérkőzés következik a bajorok és a Ruhr-vidékiek között, az ötvenedik Münchenben. Lássuk, mi dönthet a két régi rivális centenáriumi csatájában!

Robert Lewandowski egyik kedbvenc "prédája" a Schalke.. 21 tétmeccsen 18-szor talált be a gelsekirxcheniek kapujába, legutóbb augusztusban háromszor is… (Fotó: Getty Images)

A szombat esti Bayern–Schalke meccset rangadónak is lehet(ne) nevezni, hiszen az elmúlt 9 fordulóban szerzett pontok alapján a 25 egységet gyűjtő Lipcse mögött két 18 pontos csapata van a Bundesligának: a Bayern és a Schalke. A két csapatot amúgy is számos fontos pillanat köti össze: hirtelen a legfontosabb, Patrik Andersson, a HSV-nek lőtt gólja jut eszünkbe – a már bajnoki címet ünneplő Schalke-játékosok a meccsük lefújása után értesültek arról, hogy a 212 német bajnokin 11 gólt lövő svéd legurított szabadrúgásból elért góljával a bajorok happolták el a salátástálat.

De persze beszélhetnénk az (általában ingyen) átigazolásokról és gelsenkircheni szempontból, dicstelen távozásokról:  elég csak a két éve télen Münchenbe aláíró Leon Goretzkát említeni (neki mondta a klubelnök, hogy „többet fel ne vegyél Schalke-mezt”, vagy még 9 évvel ezelőtt  a Schalke-ultraként felnövő, majd persze a Bayernbe igazoló Manuel Neuerről is. „Szerencsére” Alexander Nübel télen megismételte ezt a mutatványt, lévén, hogy már öt évre aláírt a rekordbajnokhoz. Ő azonban még mindig a Gacinovic-féle mészárlásért való eltiltását tölti, és a hírek szerint David Wagner azután is Markus Schubertet játszatja majd, így megússzuk a vele kapcsolatos bulvárhíreket.  Bár Nübel kötődését tekintve paderborni, és sokat elmond a vezetőség kompetenciájáról, hogy négy és fél éves királykék időszaka alatt 35 Bundesliga-meccsen védett, míg a szerződéshosszabbítást – ha hiszünk Nübel ügynökének – az akkori sportigazgató, Christian Heidel két megkeresésre sem reagálva elmulasztotta 2018 végén. Heidel azzal magyarázkodik, hogy egyrészt Nübelék az Augsburgba akartak menni kölcsönbe, ő meg akarta várni a tavaszi szezont, hogy Nübel ki tudja-e szorítani Ralf Fahrmannt, de februári lemondása miatt ez nem volt lehetséges. Az, hogy hosszú távon jól döntött-e a a 23 éves kapus, majd kiderül – például annak fényében, hogy miként és meddig fogadja el a Neuer mögötti cserekapus posztját. De ne szaladjunk ennyire előre!

Fotó: GETTYIMAGES

Mindent egybevetve a Schalke bajnokit utoljára majdnem tíz éve nyert a Bayern ellen (a Neuer-, Rakitic-, Raúl- és Huntelaar-féle csapattal), míg Münchenből 2009-ben egy Halil Altintop-gólnak köszönhetően távozott utoljára három ponttal. Összességében a Bayern 56 hazai meccsből NEGYVENSZER győzött és az elmúlt 6 összecsapást megnyerte, ebből ötöt minimum két gól különbséggel, így tehát akár eleve lefutottnak is lehetne minősíteni a találkozót. Hogy miért nem, az arról lentebb a taktikai elemzésben szólunk, négy pontban!

1. Alapfelállások, és mi lehet Coutinho szerepe?

Schalke rombusz vs Bayern

A Bayern kevés variációs és pozíciós lehetősége miatt egy  4-3-3 vagy Coutinho feljebb pozícionálása esetén 4-2-3-1 – ben kezd majd. Kimmich letöltötte eltilását és vélhetően feljebb tolja Thiagót a hatos posztról (vagy 4-2-3-1-ben ketten együtt dupla hatosban játszanak), így már csak egy hely kiadó.  Erre esélyes a Hertha ellen legalább egy büntetőt kiharcoló Goretzka, aki azért vélhetően nagyobb motivációval lép pályára a Schalke ellen. De lehet, hogy Flick, a napokban kedvezőtlen híreket kapó brazil – a Bayernnek nem akaródzik élni a vételi opcióval, így vélhetően megint a Barcelona problémája lesz – mellett dönt majd, a Schalke erős presszingje ellen Coutinho mozgékonysága és nyomástűrőképessege nagy fegyver is lehet. Hátul ugyan megérkezett a sokak által (általam is) magasan jegyzett Alvaro Odriozola és Lucas Hernández is két-három héten belül visszatérhet, egyelőre a Pavard, Boateng, Alaba,  Davies négyes tűnik befutónak. Elől a rossz első félidőt remek másodikkal javító Müllert és Perisicet nincs igazán, aki kiszorítsa, míg az őszi meccsen hármat lövő Lewandowski készül a huszonegyedik bajnoki góljára.

2.  Tudja-e uralni a meccset a Schalke presszingje?

A visszatérő Harittal vélhetően csak egy helyen változik a Schalke kezdője a múlt hetihez képest. Formáció szempontjából 4-4-2 rombuszban de akár egy csatárral is felállhatnak Wagnerék.  Mint ismeretes a Schalke védelme idén csak 21 gólt kapott, de ami ennél a remek számnál még érdekesebb, hogy ebből csak 9 volt akciógól! Ez egyrészt a kiváló kapusteljesítmények miatt van így:  Nübel és Schubert a Post Shot Xg – Gól statisztika szerint HAT góllal kapott kevesebbet az „elvártnál”, ami Yann Sommer mögött a második legjobb teljesítmény. A másik ok a magát a labda ellen definiáló Wagner futballfelfogásában és a hihetetlen munkabírású játékosai erényeiben keresendő: a szerelésekben csak a Paderborn aktívabb, míg a sprintek és az intenzív futások tekintetében is 4-4 gelsenkircheni van a legjobb harmincban  – Caligiuri és Harit a top tízben mindkét kategóriában míg Kenny mellett Raman sprintekben Mascarell intenzív futásokban kvalifikálta magát, de a Haritot pótló Alessandro Schöpf a Gladbach ellen 114-gyel vezette az intenzív futások és 13.7 km-rel a legtöbbet futottak listáját is!

Ezek a számokat valamint David Wagner meccsterveit és futballfelfogását ismerve nem lehet kérdéses, hogy nekiesnek majd a Bayernnek, mint ahogy tették ezt sikeresen a Lipcse elleni idegenbeli vagy a múlt heti Gladbach elleni hazai győzelem alkalmával. Nagy kérdés, hogy a passzív Hertha ellen 45 percig szenvedő Bayern mire megy majd, ugyanakkor egy Kimmich, Thiago duónál ideálisabb párost nehezen tudok elképzelni egy agresszíven presszingelő csapat ellen.

3. Mire lesz képes Pavard, az üresen hagyott ember?

Ha tehát a két csatárral a belső védőket presszingelő Wagner emellett Kimmichéket akár emberorientáltan le is támadja  – McKennie sérülése miatt Harit fog majd megérkezni rá legtöbbet – , akkor az őszi nehéz első félidőhöz hasonlóan a jobbhátvéd Benjamin Pavard lehet a szabad ember.

Ősszel is sokszor Pavardra jött ki a „figura”…

A rendkívül dinamikus Alphonso Daviesszel szemben, akire ezért vélhetőleg nagyobb figyelem irányul majd, Pavard nem a megindulásai miatt kiváló játékos. A francia világbajnok legjobb kvalitása a vonalakat áttörő „hummelses” passzai, amivel a jobb félterületbe visszahúzódva ezen a meccsen is gondot okozhat.

… és néha remekül passzolta át a szétzilált Schalke-vonalakat

Ez akár direkt módon is gólhelyzetekhez vezethet Lewandowskiéknak.

Pavard lehetséges „TD” passzai

Ám ha Wagner esetleg jobban figyelne Pavard felpasszaira, akkor sem lesz könnyű helyzetben, hiszen mind David Alaba, mind az ebben a tekintetben (ha a védekezésben már régóta nem) még mindig extraklasszis Jerome Boateng képesek szétpasszolni őket. További probléma, hogy Nasztaszics és Oczipka sem tartozik az igazán gyors védők közé, igaz, a Bayernben a harminc fölötti (kényszer)szélsők Müller és Perisic sem a végsebességükről híresek.

4. Elég lehet-e Perisic és Müller?

Apropó, Müller és Perisic: előbbi mindenképp a Flick-éra legnagyobb nyertese, 11 meccsen 4 gólt és 8 gólpasszt szerzett, ebből a Bundesligában 3 és 7 a mérlege. Az idei 12 gólpassza ugyan 6.3 xA (várható gólpassz) ellenében született meg – tehát egyrészt szerencséje is van, másrészt nem meglepő módon a Bayernben a befejező emberek felülmúlják az xG-t – de úgy is ligaelső mindkét a kategóriában, hogy alig 12 teljes meccset (11.7x kilencven perce van az FBref szerint) játszott végig, szemben Timo Wernerrel (5.9 xA és 6 gólpassz 16.8 meccsen, vagy  a tíz gólpasszát 14 meccsen 5.2-re összeszedő Sanchóval. Persze a pénteki Bild értesülések szerint elképzelhető, hogy Mülleré lesz Coutinho posztja Lewandowski mögött, ebben az esetben Gnabrynak nőnek az esélyei a csapatba kerülésre.

A bal szélen, Perisic 4 bajnoki góljából és 3 gólpasszából 2-2-t szerzett Flick alatt. Míg Kovac irányításávalé összesen 6 lövést és 7 kulcspasszt szedett össze az inkább cserének hozott horvát, az új tréner alatt pl. a Hertha ellen HÉTSZER lőtt kapura. Mióta Flick irányítja a Bayernt, Perisic pedig már összesen 23-szor kísérletezett lövéssel, ez kilencven percenként 4.25 próbálkozást jelent, míg kulcspasszokat tekintve 2.4-nél jár, ami a 3 lövés 1.75 kulcspasszos karrierátlagát magasan veri!

Ugyanakkor kérdéses, hogy egy ennyire erős védelem ellen mennyi területük lesz majd, és mit tudnak vele kezdeni.

Mert bár Wagner alapvetően presszingelni akar, a fenti Pavard, Boateng, Alaba passzjátékbeli probléma miatt elképzelhető, hogy a Lipcse vagy a Gladbach elleni meccsekkel ellentétben egy némileg passzívabb Schalkét láthatunk. Ami ellen, ha a múlt heti Hertha- meccsből indulunk ki, a Bayern azért nem olyan könnyen találta meg az ellenszert, és így a meccs a semleges nézők számára inkább a második félidőben lett jobb. Remélhetőleg Wagner a bátrabbik verziót választja majd, és talán annyi biztosan kijelenthető, hogy a Herthánal mindenképp nagyobb ellenállást tanúsítanak majd a gelsenkircheniek, akik kis szerencsével még meglepetést is szerezhetnek!

A meccset 18:30-tól a Sport2-n láthatják!