Négy meccs öt korábbi eurokupagyőztessel • SportTV

Négy meccs öt korábbi eurokupagyőztessel

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 29. 11:57    
Olvasási idő: 4 perc

A két latin kupasorozatból összesen négy mérkőzést közvetítünk szerdán. A fellépő klubok közt szerepel három korábbi BEK-/BL-győztes, valamint két korábbi KEK-győztes és UEFA-kupa-/El-döntős is.

Maxi Gómez a Valencia aktuális hőse. Egy gól a kupában, kettő a bajnokságban (a Barcának!) – folytatódik-e a sorozat? (Fotó: Getty Images)

CULTURAL LEONESA–VALENCIA

A leóni csapat csak úgy vonzza a nagyokat a kupafordulók sorsolásakor. Eddigi három kuparekorder szereplése során a negyeddöntőben a Barcelonától, a Real Madridtól és a Sevillától esett ki. Az elmúlt három évben a Real és a Barca ejtette ki újólag, az előző körben viszont az Atlético Madrid testén keresztül verekedte be magát, egy hosszabbításban elért 2–­1-gyel a nyolcaddöntőbe. A meccs hősének Antonio Sánchez bizonyult, aki a 114. percben talált be az Atleti kapujába. Most pedig a KEK-, VVK- és UEFA-kupa-győztes, kétszeres BL-döntős Valenciával kell megküzdenie, amely nem mellesleg a Copa del Rey regnáló címvédője is.
A nagy kupabravúr után a hétvégi bajnoki nem sikerült olyan jól a Culturalnak, 1–­0-ra kikapott Bilbaóban az Athletic B-csapatától, ám továbbra is őrzi 2. helyét a Segunda B (harmadosztály) B-csoportjában, négy ponttal elmaradva a listavezető Logronéstől.
A Valencia éppen a Logronést verte meg az előző fordulóban (amely egyben bemutatkozó meccse is volt ebben a kiírásban), nagyjából A-B vegyes csapatával – amely szokásos még ebben a stádiumban a nagycsapatoktól – , Maxi Gómez góljával. Az uruguayi csatár bizonyult a LaLigában is a nyerőembernek: duplázott a rangadón a Barcelona ellen, és a 2­–0-val a csapat letaszította a katalánokat az első helyről. A denevéres klub ezzel a 7. az élvonal táblázatán, azonos pontszámmal az El-helyen álló Real Sociedaddal és „lőtávolon” belül, azaz csupán két egységgel elmaradva  a 4-5. helyet birtokló Getafe, Atlético kettőstől.
A két csapat nem túl sokszor találkozott a múltban. Négy mérkőzésük egyaránt bajnoki találkozó volt, az első kettőt 1929–30-ban, a spanyol országos bajnokságok első idényében a másodosztályban 3:1-re és 3:0-ra megnyerte a Valencia, a leóniak egyetlen élvonalbeli évében, 1955–56-ban viszont a leóniak otthon 3:0-ra győztek, a valenciai találkozó pedig 1:1-gyel végződött. S bár ahogy az elején írtuk, a CD vonzza a kupában a nagyokat, a mindenkori államfő nevét viselő országos kupasorozatban most találkoznak először.

ZARAGOZA–REAL MADRID

Zinédine Zidane öt különböző trófeát tíz alkalommal nyert el a Real Madrid edzőjeként. A Copa del Rey nincs köztük… (Fotó: Getty Images)

Noha a Real Zaragoza jelenleg csupán a 4. a LaLiga2ben (a vesztett pontokat tekintve a 3.), a klubnak nem csupán jelentős élvonalbeli múltja van hanem a nemzetközi kupákban is szép sikereket ért el, igaz, évtizedekkel ezelőtt. Az 1960-as évek közepén egy-egy  VVK-győzelmet és -kupadöntőt mondhat magáénak, mindkettőben honfitárs klub ellen döntőzött: 1964-ben megverte a Valenciát (2:1),  két évre rá alulmaradt a Barcelonával szemben (1:0, 2:4). Legutóbbi sikerének éppen negyedszázada: 1995-ben a KEK döntőben egy hosszabbításban elért zseniális Nayim-góllal (az oldalvonalról rúgta 41 méterről Seamennek, az idősebbek mind emlékeznek rá, a fiatalok feltétlenül nézzek meg valamelyik videomegosztón!) győzték le 2–1-re az Arsenalt.

 Azóta háromszor is kiestek az élvonalból, de kétszer azonnal vissza is jotottak, a mostani „száműzetés” viszont már öt esztendeje tart.
A két Real nem kevesebb mint 132 tétmeccset játszott egymással – természetesen nagy madridi fölénnyel – , ezekből 10 folyt az országos kupaküzdelem keretei közt. A nyolcaddöntőnél korábban nem is találkoztak: 2000-ben és most küzdenek meg a 16 között, ezen kívül volt még három kétmeccses elődöntőjük (kettő Zaragoza- és egy Madrid-sikerrel), és kétszer a fináléban csaptak össze. Az elsőt még 1993-ban a fővárosiak nyerték meg, a második azonban örökké emlékezetes marad számukra. 2004-ben a Madrid centenáriumi évében a Bernabéu-stadionban orozta el a trófeát a Zaragoza, egy 3–­2-es hosszabbításos győzelemmel.  (Közvetítettük is a Sport TV-ben!)
Még egy emlékezetes kupacsatájuk volt két évre rá, az elődöntőben, amikor a Bechammel, Ronaldóval és Zidane-nal felálló Madridot a La Romaredáben 6–1-re (!) zúzta szét a hazai csapat, és a fővárosiakon már a visszavágó 4–0-ja sem segített. (Az így finalista Zaragoza azonban 4–­1-re kikapott a döntőben az Espanyoltól.)
Most ilyesmire aligha számíthatunk. Az élvonalban 100 nap után a vezetést ismét megszerző Madrid óriási favorit, és a most már edzőként jelen lévő Zidane már az előző körben is csak egy-két kezdőjét hagyta ki a csapatból a negyedosztályú Unionistas salamanacai legyőzésekor (3–1). Ha most is legjobbjait küldi a pályára, összejöhet a csapat második Spanyol Kupa-meccsgyőzelme a La Romaredában, majd’ 58 esztendő után… (Csak érdekességképpen: az 1962. júnus 24-én lejátszott, 2:1-es madridi győzelemmel végződött találkozó mindkét vendéggólját Puskás Ferenc szerezte!)

Későn este felvételről még egy Spanyol Kupa-mérkőzést mutatunk. A Real Sociedad–Osasuna talalkozón kétségkívül a hazaiak az esélyesebbek, hiszen négy hellyel állnak előrébb és hat ponttal gyűjtöttek többet a vendég Osasunánál a LaLigában.

INTER–FIORENTINA

Romelu Lukaku eddig egy Coppa Italia-meccsen játszott, azon duplázott. Az Inter-fanok hasonló folytatásban reménykednek (Fotó: Getty Images)

 

Ha már az eurokupa-múltakat emlegettük: az Internek van két BEK- és egy BL-győzelme mellett három UEFA-kupa-trófeája is, míg a Fiorentinának egy KEK-győzelme (1961) mellett mindhárom nagy sorozatban van vesztett döntője  (BEK: 1957, KEK: 1962, UEFA-kupa: 1990).
A két csapat idei kupaútja nem volt túl göröngyös. A violák mindhárom meccsüket hazai pályán játszották, fokozatosan erősödő ellenfelekkel szemben (Monza – harmadosztály 3­–1, Cittadella – másodosztály 2–0, Atalanta – élvonal 2–1). Az Inter kiemeltként bekapcsolódva csak egyetlen csatát nyert meg, 4–1-re győzte le a San Siróban a Cagliarit.

A bajnokságban a milánóiak a másodikak a Juve mögött 3 ponttal elmaradva, a firenzeiek csupán a 13.-ak. Bajnokin december 15-én játszottak, Borja Valero vezető góljára Vlahovic válaszolt, így 1–1-gyel végeztek.

Ami a közös kupamúltjukat illeti, az mindössze öt mérkőzést tartalmaz. 1988-ban csoportmeccsen Milánóban 4–3-ra nyert a Fior, mindkét oldalon egy-egy későbbi aranylabdás, Matthäus, illetve Baggio duplázott. A másik négy találkozó két kétmeccses elődöntő volt, 1996-ban a Fiorentina (0–1, 3–­1), 2010-ben az Inter (kétszer 1–0) volt a jobb, mindketten aztán a döntőben is nyertek. (Utóbbi volt Mourinho és a csapat nagy triplájának – bajnoki és kupasiker, BL-győzelem – egyik tétele.)
Esetleg egy nagy bemutatkozás is megtörténhet a találkozón. A kedden a Spurstől szerződtetett Christian Eriksen akár már pályára is léphet. Antonio Conte eldönti, számít-e már az „első pillanatban” a 95-szörös dán válogatott játékmesterre.
A párosítás győztese a Napolival találkozik a kétmeccses elődöntőben

COPA DEL REY, nyolcaddöntő. Sport1 18:45 Cultural y Deporiva Leonesa–­Valencia CF   (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1  21:00 Real CD Zaragoza–Real Madrid CF  (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 23:15 Real Sociedad San Sebastian–CA Osasuna (felv., kommentátor: Bartha Zoltán)
COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport2 21:00 FC Internazionale–ACF Fiorentina (kommentátor: Fólöp László.   x