Pályán a Copa del Rey történetének három legjobbja • SportTV

Pályán a Copa del Rey történetének három legjobbja

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 06. 10:36    
Olvasási idő: 2 perc

Két meglepetés-elődöntőse van már a Copa del Reynek a Granada és a Mirandés csapatában. A másik két elődöntőben a kupahistória három legeredményesebb klubja is érdekelve van A harmadik Real Madrid a bajnokságban jó idényt futó Real Sociedadot fogadja, az örök-első Barcelona pedig az örök-második Bilbao félelmetes otthonába látogat.

Martin Ödegaard nem tartja kizárhatónalk a meglepetést sem a madridi kupacsatán (Fotó: Getty Images)

REAL MADRID–REAL SOCIEDAD

A Real eddig impresszív teljes1tményt nyújtott a Copa del Reyben, amelybe a győztes Szuperkupa után a legjobb 32 között kapcsolódott be. Zidane mindkét mérkőzésen (3–1 Salamancában az Unionistas, 4–0 Zaragozában a „Real-testvér” ellen) komolyan vette a kupát, közel a legjobb csapatát küldte a pályára. Ezt tervezi most is, „taktikai okokból” – értsd: pihentetés a közelgő, március 1-jei Clásico előtt – egyedül Gareth Bale-t hagyta ki a baszkok ellleni meccskeretből. A többi hiányzó egyaránt sérülés, illetve betegség miatt marad ki: Carvajal, Mariano Díaz, Casemiro és Marco Asensio tartozik ebbe a kontingensbe. Eden Hazard már a múlt héten edzésbe állt, de fizikai állapotát még úgy ítélte meg az orvosi és a fitneszért felelős szakmai stáb, hogy még korai a keretbe kerülnie.
A vendég Real Sociedad a bajnokság első 15 fordulójában kiválóan teljesített, az utolsó hat játéknapon azonban három vereséget is szenvedett, most éppen a 8. helyen áll, de csak kevésbé jó gólkülönbséggel a 7. Villarreal mögött és csupán 5 pontnyira a már BL-helyen álló Sevillától.
Egyik legjobbjuk Martin Ödegaard, a Realtól kétéves kölcsönben ott lévő játékmester remekül játszik az egész idényben.  A norvég, aki még mindig nincs 22 éves, így vélekedik a meccs esélyeiről. „Azt hiszem a bajnokságban jól játszottunk Madridban, főleg az első negyven percben. Azonban ők szereztek gólt 1–1 után, s végül vesztettünk. Amit tennünk kell, hogy ezen a szinten játsszunk az egész kilencven perc alatt. Ha meg tudjuk csinálni, azt hiszem, nyerhetünk is a Real ellen.” Kitért arra is, hogy bár sokan azt tartják, a Madrid egy év után már vizsszarendeli a kölcsönből, ő szeretné kitölteni az eredetileg megállapított két évet. „Nagyon jól érzem magam itt. A csapat sokra képes, ebben a kupasorozatban még akár egy nagy meglepetésre is.”
A kupamúltjuk érdekes, változatos. Eddig háromszor két meccset váltottak ebben a sorozatban, ebből az első kettő elődöntős párharc volt, a legutóbbi megyeddöntős párbaj. Az 1982-es elődöntőben a Madrid 11-esekkel győzött kétszer 1–1 után, 1988-ban a Sociedad oda-vissza megverte a Madridot a Bernabéuban 4–0-ra (!), otthon 1–0-ra. A legizgalmasabb a legutóbbi, 1993-as párbaj volt. A Madrid 4­–0-val vágott vissza az öt évvel korábbi katasztrófáért, a baszkföldi visszavágón a Sociedad „csak” 4–1-re nyert, azaz nem tudta behozni hatalmas hátrányát.

BILBAO–BARCELONA

Egy Messi-gól a Bilbao ellen – ez éppen szabadrúgásból (Fotó: Getty Images)

A kupahistória két óriása csap össze, a 30-szoros győztes fogadja a 25-szörös győztest. Természetesen a kupában is rengeteg meccset váltottak,  most 21-nél tart a számláló, az összmérleg jelentősen kedvezőbb a katalánok számára, 13-szor nyertek az Athletic 6 sikerével szemben, mindössze két döntetlen mellett. Összesen kilenc kupadöntőjük is volt, abból is Barca kétszer annyit nyert meg, mint a Bilbao. Legutóbb két éve a nyolcaddöntőben csaptak össze, mindkét helyen hazai győzelem született, Bilbaóban 2–1, Barcelonában 3–1.

A baszkoknak elsősorban Messitől kell tartaniuk, az argentin zseni 9 kupameccsen hatszor is betalált az Athletic kapujába. Az elmúlt pár nap legfőbb barcelonai történése éppen a klubtörténet legnagyobbja és korábbi játékostársa, a most már klubigazgató Éric Abidal szócsatája volt. A francia név nélkül bírálta egyes játékosok megnyilvánulásait és teljesítményét, amire az argentin sztár ingerült twitter-üzenettel reagált. Az eset azonnal végigrohant a világhálón, hatalmas vihart kavart, amelyet Barthomeu elnöknek sikerült (?) lecsitítania szerdán egy személyes hármas megbeszéléssel. A felek békejobbot nyújtottak egymásnak, Abidal maradt az állásában, rosszmájúak szerint kérdés, meddig.

A két csapat legutóbbi bajnoki találkozóján a Bilbao nagy meglepetésre 1–0-ra győzött az idénynyitón, van tehát miért visszavágnia a Barca sztárjainak. A hírek szerint Quique Setién most sem rotál, a lehető legjobb csapatát küldi a harcba.

 

COPA DEL REY, negyeddöntő. Sport2 19:00 Real Madrid CF–Real Sociedad (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2  21:00 Athletic Club de Bilbao–FC Barcelona–Sevilla FC  (kommentátor: Fülöp László)