Téli transzferek bizonyítványosztás II. - Hertha, Leverkusen, Hoffenheim és a többiek • SportTV

Téli transzferek bizonyítványosztás II. – Hertha, Leverkusen, Hoffenheim és a többiek

2020. 02. 06. 16:34    
Olvasási idő: 4 perc

Ha már lúd, legyen kövér: leosztályoztuk a többi Bundasliga-csapatot is a téli átigazolás tantárgyból". Íme:

Krzyszof Piatek Bdrlibe kerúlése is növelte a Hertha "osztályozhatatlanságát" (Fotó: Getty Images) "

Hertha: osztályzat nélkül

Mint ismeretes Lars Windhorst millióival a Hertha már nyáron (Lukebakio és az azóta már Augsburgba kölcsönadott Löwen 27 millióért) elkezdte a nagybevásárlást, hogy aztán a fent említett 76 millióért a Tousart (ő is majd nyáron jön), Cunha (ő egyelőre a brazil olimpiai válogatottal van), Ascacibar (ő már alapember) trió mellé Krzysztof Piateket is Berlinbe csábítsa. A lengyel éppen egy évvel ezelőtt talán már Haaland-szintű földrengést okozott az olasz futballban, a Genoában eltöltött fél éve alatt, ám a Milannál tavasszal még csak-csak, 2019 őszén már szinte egyáltalán nem tudta ezt a szintet hozni. A régi Milanra és a saját egészségemre való tekintettel már egy ideje megkímélem magam a Milan-meccsek rendszeres követésétől,  a csapatot jobban ismerő forrásaim szerint az addig inkább balszerencsés Piatek a Zlatan-hírek hallatán teljesen kikapcsolt és lélekben már távozott is. A számok tekintetében a meccsenkénti 9.9 lövéssel tök utolsó Herthának értelemszerűen szüksége van egy gyakran és saját magának is helyzeteket kialakítani képes támadóra (őt nem a Brémába visszamenő és a Dortmund ellen már többet mutató Davie Selkének hívják), erre a karrierje során kilencven percenkénti 3.64 kísérletet hozó Piatek abszolút alkalmasnak tűnik. Persze nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e a társak a lengyelt valamennyire kiszolgálni, és ez a minden helyzetből ész nélkül tüzelő Calhanoglu-, Suso-féle Milanban is az volt, mert kicsit az az érzése az embernek, hogy a 24 éves támadó szereti, ha ő van a középpontban (jó, mondjuk melyik igazi középcsatár nem?). Az is biztató a berliniek szempontjából, hogy a gólokhoz képest hosszú távon jóval prediktívebb kilencven perces xG-je a Milanbeli időszakban (0.43, 0.47) nem sokkal maradt el a genovai 0.56-tól. A helyzetei és próbálkozásai megvoltak, igaz a kapura lövései négyről háromra estek vissza (ezt még lehet Susóékra fogni), míg a kaput eltaláló kísérletei 1.64-ről 0.91-re estek vissza. Ugyanakkor a Schalke elleni bajnoki 27 percén leadott 3 biztató kísérlet, majd a keddi kétgólos előnyről hosszabbításban elvesztett kupameccsen összehozott 4 lövésből szerzett 1 gól (bár ezt Nübel nem teszi be a legjobb védéseit gyűjtő Youtube-klipjeibe) is optimizmusra ad okot.

Amiért mégis osztályzat nélkül marad a Hertha az igazából a jövőt illető bizonytalanság: mert egy dolog amolyan második lehetőséget kereső, de még mindig fiatal játékosokat igazolni. Teljesen más lenne, ha lehetne valamit tudni a hosszú távú koncepcióról mind sportvezetői (ha Preetz marad, azzal nem biztos, hogy előrébb vannak, ha elmegy, akkor akár nem kellene 2022-ig várni az újrakezdéssel), mind edzői szinten. Klinsmannt és Alexander Nourit szintén nehezen tudom hosszú távú megoldásként elképzelni, főleg a túlzottl defenzivitás és a volt csatárlegenda kissé 2008-szagú futballfelfogása végett. Ha valójában Big City Club-ot építenek Windhorsték, akkor nem ártana egy minden tekintetében progresszívebb szakvezető. Bár Klinsmann érdemei a német válogatott modernizálásában elévülhetetlenek, de mint pl. a szintén a maga idejében innovatív Arséne Wenger esetében, a klubfutball szintjén talán már eljárt módszerei felett az idő. A berlini születésű és volt Hertha-játékos Niko Kovac sem feltétlenül erről híres, bár mindent összevetve sokkal alkalmasabb lenne a posztra, ha csak egy-két évig is. A gond igazából az, amit már sokan megfogalmaztak a Bundesliga szürke egerének tartott Herthával kapcsolatban – és ezen a Windhorst-milliók sem változtatnak olyan gyorsan – egyelőre számos attraktívabb város és projekt adódik a berlininél.

Leverkusen: hármas, Hoffenheim: négyes

A többieket illetően jár a jó osztályzat a Dabbur, Bruun Larsen párossal húszmilli

..óért Schreuder kéréseinek eleget tevő Hoffenheimnek: a szimpatikus dán akár honfitársával Skovval együtt még egy opció a szélre, míg az izraeli Dabbur, ha nem ismertük volna a Salzburg El-menetelései során,  szerdán a Bayern ellen már két góllal jelezte, hogy a Hoffenheim akár még odaérhet az ötödik helyre is.

A kiismerhetetlen Leverkusen ismét két nagy tehetségért majd’ negyvenmilliót áldozott: a Burkina Fasó-i Edmond Tapsoba belső védőként már 8 gólt szerzett a Guimaraesben, míg a sokak által figyelt argentin Ezequiel Palacios igazi box to box középpályásnak érkezett. Palacios főleg a szerződéshosszabbításbeli „gondokkal” küzdő Charles Aránguiz helyére jött, bár a River Plate-ben Julian Brandthoz hasonló dolgokat is lehetett tőle látni. Az osztályzat Tapsoba esetében itt is az elmúlt periódusok melléfogásainak (Dragovic, Jedvaj, Recosz) míg Palacios szerződtetésében a hoffenheimi duó – Demirbay és Amiri – gyenge idénye is szerepet játszott.

Piros pontok

Végezetül pontozzuk a kisebb transzfereket: piros pont jár a mostanság nem sok pozitívummal szolgáló Wolfsburgnak, hiszen tízmillióért sikerült megszereznie a Salzburgból az egyik legígéretesebb belső védőnek tartott horvát Marin Pongracicot (pl. a Leverkusennek nagyobb szüksége volt rá), míg szépen megszabadultak a sokat kereső, de nem sokat nyújtó Yunus Malli (Union Berlin), Jeffrey Bruma (Mainz) párost.

Ugyanígy jó döntésnek tartom a Schalke két kölcsön vételét (Todibo és Gregoritsch), míg a távozó Mark Uth úgy tűnik, Kölnben magára találhat. A Rashica eladásáit szűkös anyagi lehetőségekkel rendelkező és a pocsék idei szezonját a Dortmund-veréssel legalább ideig-óráig feldobó Werder is főleg kölcsönből erősít: az atletikus kontracsatár Davie Selke és a passzkirály Kevin Vogt komoly pedigrével érkeznek, és vélhetően benntartják Kohfeldtéket. A másik két menekülőből az edzőt váltó Düsseldorfnál a hat kontinensen védő exkapus és jelenlegi sportigazgató Lutz Pfannenstiel nem tétlenkedett: Funkelt ezen a télen már csak sikerült kirúgnia és Uwe Röslerrel pótolnia, míg játékosok közül kölcsönbe jött Valon Berisha (ő pont a Dabbur-féle Salzburg-csapat motorja volt, de míg az izraelinek Sevilla, a koszovóinak Róma nem ízlett) a dán Mathias „Zanka” Jörgensen és a Schalkéből Steven Skrzybski. Így talán nagyobb esélyük lesz a kiesés ellen – bár David Kownacki egyes hírek szerint hetekre, mások szerint egész tavaszra kidőlt – főleg ha a kupában is gólokat szállító Rouwen Hennings továbbra is szórja a gólokat, mint a Paderbornnak, akik két Dennist is igazoltak: a herthás Jastrzembski sebessége mindenképp első osztályú, míg Srbeny már a harmadosztályban remekelt a csapatnál.