Vb-döntő-reváns a PL-rajton? • SportTV

Vb-döntő-reváns a PL-rajton?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 06. 19:45    
Olvasási idő: 2 perc

Szenzációs párosításokkal rajtol a 2020-as darts Premier League- Az első jétéknapon Aberdeenben lejátsszák az Újév napi vb-döntő „visszavágóját”, találkozik a világ 3. és 4. játékosa és színre lép a tavaly Skóciában zajos közönségsikerrel ünnepelt „beugró", John Henderson is.

Egy a 79 eddigi MVG-Snakebite összecsapásból. A holland zseni összesített fölényben van, de a legutóbbi nagy döntőt a skót nyerte meg (Fotó: pdc/Lawrence Lustig)

A tavaly Gary Anderson „last minute” visszalépésével kialakult kényszer-szisztéma sikere folytán idén már 9 fix és egy változó résztvevővel zajlik a Premier League 9 állomásos alapsorozata.
Az idei első kör – hogy, hogy nem – egészen extra párosítást is tartalmaz. A világbajnoki döntő után 36 nappal ismét összecsap a vb-győztes és döntős, másképpen a világ második és első számú játékosa, azaz Peter Wright és Michael van Gerwen. Közel 7000 néző láthatja Aberdeenben, hogy a hazai kedvenc ismét borsot tör-e a Taylor visszavonulása óta egyértelműen a sportág királyának számító holland zseni orra alá, vagy a „király visszavág”?

Noha ez csak a sorozat első állomása, Wright már a végső sikert is megcélozza, hogy megszabaduljon a három évvel ezelőtti Premier League-finálé nyomasztó emlékétől, amelyen hat meccsnyilat hagyott kihasználatlanul, úgy veszített MVG ellen.

„Megnyertem a vébét, ez már nem hiányzik a kívánságlistámról, most meg akarom nyerni végre a Premier League-et is” – mondta Wright, aki vasárnap megszerezte első Masters-címét is. „Azt hiszem, a 2017-es PL-döntő életem legfájdalmasabb veresége volt, de másnapra kivertem a fejemből, nyertem egy kisebb versenyt és dobtam egy kilencnyilast is. Nem rágódhatok a múlton, a jövőbe kell néznem, talán ez a legnagyobb erősségem, ez vezetett el a világbajnoki címig is. Meg kell tanulnod, hogyan felejthetsz gyorsan, ha elengedted a harmadik nyiladat, már nem veheted vissza őket.   Egy dolgot tehetsz csak, hogy meggyőzöd magadat, a követkető kör jobban sikerül majd” – így avilágbajnok, majd egy kicsit kitért hazájára is. „A skót darts csodálatos estéje lesz. Gary visszatér és játszik John is, aki nagyon sokak kedvence.”

Van Gerwen egyrészt nemes bosszúra készül a vb-döntőért, valamint szeretné tovább javítani eddigi rekordját, négyről ötre növelni megszakítás nélküli Premier League-győzelmei számát. „Szeretek fellépni a legnagyobb színpadokon és a PL tökéletes példája ezeknek, ezért várom nagyon. Tökéletesen kell koncentrálni minden héten, ha sikerül, folytathatom a sorozatomat. Minden héten a legjobbakkal kell játszanod, ezért nem hagyhatsz ki a figyelmeddel. Minden meccsre döntőként kell tekinteni.  Természetesen nagyon csalódott voltam  a vébédöntő elvesztésétől, de előre kell nézni és csütörtökön megint Peter lesz az ellenfél.”

A másik négy mérkőzés is egytől egyig izgalmakat, kérdéseket rejt magában. Milyen formában tér vissza a sorozatba Gary Anderson, aki a mindig veszélyes Daryl Gurneyvel csap össze? Mire lesz képes az egyik újonc, a két vb-elődöntőbe is jutó Nathan Aspinall a helyi kedvenc, a tavaly zajos sikert arató John Henderson ellen? Mire jut egymással a tavalyelőtti világbajnok Rob Cross az idei vb-n „csak” az elődöntőig jutó és a vilárgrangsorban ezzel második helyét elvesztő walesi klasszis, Gerwyn Price színpadtársaként? A vb után a másik kultikus PDC-versenyen, a Premier League-ben is tud-e elsőre nagyot alkotni a háromszoros BDO-világbajnok Glenn Durrant, aki a tavalyi vb- és PL-döntős Michael Smithszel küzd meg az angol rangadón?
Ezekre a kérdésekre mind választ ad a Premier League első versenyestéje az aberdeeni P and J küzdőterén.

Kapcsolódó

A 2020-as PL első játéknapjának programja

Michael SMITH–Glen DURRANT  
Örökmérleg: 5 mérkőzés, 3 Smith-győzelem, 2 Durrant-győz. A Premier League-ben: még nem játszottak. Legutóbbi mérkőzés: Durrant–Smith 16–12, Grand Slam of Darts negyeddöntő, 2019. 11. 15.
Gary ANDERSON–Daryl GURNEY
Öm.:
17 mérk., 8 Anderson-gy., 1 döntetlen, 8 Gurney-gy. A PL-ben: 2–1–1–0. Lm.: Anderson–Gurney 7–3, Players Championship, Barnsley, a 32 között, 2019. 9. 22.
Michael VAN GERWEN–Peter WRIGHT
Öm.: 79 mérk., 59 Van Gerwen-gy., 2 d., 18 Wright-gy. A PL-ben: 12–8–2–2. Lm.: Wright–Van Gerwen 7–3, vb-döntő, London, 2020. 1. 1.
Nathan ASPINALL–John HENDERSON
Öm.: 1 mérk., 1 Henderson-gy. A PL-ben: –.  Lm.: Henderson–Aspinall 6–1, Players Championship 9., Crawley, 1. forduló, 2015. 5. 16.
Gerwyn PRICE–Rob CROSS
Öm.: 13 mérk., 6 Price, 1 d., 6 Cross-gy. A PL-ben: 3–0–1–2  Lm.: Cross–Price 11–6, Eb-döntő, Göttingen, 2019. 10. 27.

DARTS PREMIER LEAGUE. Sport1 20:00 az 1. játéknap mrkőzései, Aberdeeen (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)