Nemzetközi negyeddöntő New Yorkban • SportTV

Nemzetközi negyeddöntő New Yorkban

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 14. 16:15    
Olvasási idő: 2 perc

Két érdekessége is van a New Yorkban zajló ATP 250-es tenisztornának. Az egyik, hogy ugyan a negyeddöntőre a 8 élkiemelt közül négy maradt versenyben, ám az első négyből csupán a két alacsonyabb. A másik, hogy a nyolc játékos mind különféle nemzet képviseletében versenyez.

Reilly Opelka, a 209 centis óriás címvédőként jóval esélyesebb tajvani ellenfelénél az elődöntőbe jutásra (Fotó: Getty Images)

Az ATP versenynaptára meglehetősen stabil, ennek ellenére változások időről időre előfordulnak. Az open éra kezdő évében, 1970-ben már a sorozatba tartozó, azaz „alapító” memphisi verseny tavalyelőtt költözött a „Nagy Almába”, Long Islandre, ahol New York Open néven rendezik meg. A jogelőd versenynek többek közt olyan bajnokai voltak, mint – a teljesség igénye nélkül – Arthur Ashe, Rod Laver, Jimmy Connors, John McEnroe, Ivan Lendl, Stefan Edberg, André Agassi, Pete Sampras, Andy Roddick, Andy Murray, Lleyton Hewitt vagy Nisikori Kej. Az idei első négy kiemelt közt ott volt 2.-ként a 2011 és 2013 között háromszor sorozatban győztes kanadai Milos Raonic, 3.-ként Reilly Opelka, az amerikai címvédő és 4.-ként a francia Ugo Humbert. Közülük csupán Opelka és Humbert maradt meg a negyeddöntőre, a másik kettő, a két rangosabb, az első John Isner és a második Raonic is elbúcsúzott már, akárcsak a két évvel ezelőtti bajnok Kevin Anderson.
A viadalt egyébként kemény pályán rendezik meg 719 320 dollár összdíjazással. Mi a negyeddöntőben kapcsolódunk be, két etapban, a délutáni – az időeltolódás miatt nálunk kora esti – és az esti – nálunk éjszakai – két-két találkozót egyaránt élőben közvetítjük terveink szerint.

Az első találkozón (este 6-kor) a négy meccs közül egyedüliként két kiemelt csap össze, a 6. Milos Kecmanovics (a világranglistán 54.) a 4. Ugo Humbert-rel (vlr.: 43.) játszik. A két fiú tavaly már kétszer is megmérkőzött, Antalyában füvön, Atlantában kemény pályán egyaránt a szerb volt a jobb. Ugyanakkor a francia játékos sincs rossz formában, Aucklandben mutattuk is az év első 250-es versenyhetében, amint megszerezte első ATP-tornagyőzelmét.

A második találkozón a 8. kiemelt brit Kyle Edmund (vlr.: 62.) mérkőzik meg a dél-koreai Kvon Szun Vuval (vlr.: 84.). A 22 esztendős ázsiai versenyző (Szangdzsuban született, Szöulban él) még csak 25. profi mérkőzést játssza a touron, ám tapasztalatlanul is ő szerezte a verseny eddigi legnagyobb meglepetését azzal, hogy két háromszettes mérkőzést megnyerve eljutott idáig. A japán Szoeda Go is jóval ismertebb nála, de az igazi nagy durranást a torna háromszoros bajnokának, Milos Raonicnak a kiverése jelentette, akit két ellentétes végű tie-break után a döntő szettben 6:3-ra sikerült legyőznie. A két versenyző most mérkőzik meg először a touron.

A második etap magyar idő szerint éjjel fél 2-kor kezdődik a címvédő, 3. kiemelt Reilly Opelka (vlr.: 40.), a profi mezőny legmagasabb játékosa (209 cm) és a másik ázsiai meglepetésember, Jason Jung (vlr.: 131.) mérkőzésével. Utóbbi későn érő típus, és bár tajvani színekben versenyez, valójában amerikai is, a kaliforniai Torrance-ban született és él. Bár már 2011 óta profi, 9 év alatt csak 19 ATP-főtáblás meccs jött össze neki, ám ezen a tornán igencsak kijött a lépés. A selejtezőben az amerikai Kushnirovicot és Kruegert győzte le, majd következett a 2018-as itteni győztes dél-afrikai Kevin Anderson (7:6, 6:4), végül a 7. kiemelt brit Cameron Norrie (kétszer 6:4).

A negyeddöntő utolsó találkozójára az ausztrál Jordan Thompsont (vlr.: 63.) és az olasz Andreas Seppit (vlr.: 98.) szólítják a pályára. A 25 éves sydneyi fiatalember verte ki az előző mérkőzésén az első kiemelt John Isnert, „természetesen” két tie-break után a döntő játszmában 6:3-ra, az olasz pedig a bosnyák Dzumhurt és az amerikai Steve Johnsont ejtette ki. Eddigi mindkét meccsüket tavaly játszották, egyformán kemény pályán, az ausztrál openen a második körben három szettben, a Delray Beach-i 250-es tornán pedig a nyolcaddöntőben ugyancsak három játszmában – a harmadik persze itt döntő is volt  –   a tíz esztendővel idősebb olasz diadalmaskodott.

Sport2 18:00  és 1:30 ATP 250-es torna, New York, negyeddöntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Köves Gábor és Machán Róbert)