A Premier League walesi estéje • SportTV

A Premier League walesi estéje

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 20. 11:14    
Olvasási idő: 2 perc

Cardiff, a Motorpoint Arena lesz a Premier League idei harmadik fordulójának színhelye. A walesi vonatkozás így kettős: a helyi klasszis Gerwyn Price „nem angol brit rangadót” játszik az északír Daryl Gurney ellen, a „challenger”, azaz az egyestés beugró pedig az országrész második számú dartsosa, Jonny Clayton lesz, aki Michael Smith-től próbál pontot vagy pontokat elcsenni.

Gerwyn Price tavalyi cardiffi sikere után idén is győzelemre készül hazája fővárosában (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Gerwyn Price, aki mióta játszik a PL-ben, két egymás utáni évben megnyerte a Grand Slam of Dartsot, most hazai közönség előtt próbálja megszerezni idei első dupla pontját a PL-ben az eddig pont nélkül álló Daryl Gurney ellen. A walesi kedvenc veretlen, de nyeretlen is: mindkét meccsén remizett eddig, a két vb-döntős angollal, Rob Cross-szal és Michael Smith-szel.
„Temészetesen Cardiff volt az eső, amelynek nevét kerestem, amikor a hivatalos versenynaptár megjelent” – mondta Price, aki tavaly a hazai napon 85-re győzte le Michael Smith-t, miközben dobott egy 170-es kiszállót is. „Szeretek a walesi közönség előtt játszani, remek érzés, hogy nekem szurkolnak, miattam jöttek ki a versenyre. Szeretném ismét átélni ezt az érzést. Az első fordulóban elpackáztam a győzelmet, a másodikban meg visszahoztam az egy pontot. Tavaly túl sok volt a döntetlenem, idén egy pár ilyen szoros meccset győzelemre kell vinnem, és akkor ott lehetek a legjobb négyben.”

Price csapat-vb-játékostársa, Jonny Clayton, a 2017-es Players Championship döntőse tavaly a világranglista 16. helyéig kapaszkodott fel, ezzel ő a legjobb ranglistájú játékos a challengerek (beugrók) között, nem mellesleg megnyerte az osztrák opent is. Ő lehet az első challenger, aki nemcsak pontot vesz el, hanem le is győzi a „normál” 9 közé meghívott ellenfelét, aki aktuálisan a két évvel ezelőtti döntős Michael Smith. ”Amióta megtudtam, hogy a PL cardiffi estéjén játszhatom, kettőzött erővel készülök a feladatra. Tudom, meglesz a játékom, nem egy tévés tornán bizonyítottam már. A problémám a játékom egyenletessége, de úgy érzem, egyre javulok és a helyes irányban haladok. Alig várom már, hogy kezdjek, és szeretném kivenni a részemet egy emlékezetes walesi dartséjszakából” – nyilatkozta a PDC honlapjának.

Michael van Gerwen ha 7 héttel a vb-elődöntő után újra legyőzi Nathan Aspinallt, megőrzi százszázalékos mérlegét az idei PL-ben (Fotó: GETTY IMAGES)

A további meccsekről  – röviden. Michael van Gerwen, a világelső, és PL-címvédő  az egyetlen, aki két játéknap után százszázalékos, a 2 pontos, egy-egy győzelemmel és vereséggel álló Nathan Aspinall ellen játszik, akivel legutóbb a vb elődöntőjében csapott össze, amelyet 6–3-ra megnyert.
A nyitó meccset két világbajnok, 2020 és 2018  vb-győztese, Peter Wright és Rob Cross vívja. Kettejük összmérlege az angol oldalán mutat aktívumot, a skót a PL-ben még le sem győzte Crosst (két-két döntetlen és vereség).
Az ötödik összecsapás is egy skót-angol csata, ugyancsak világbajnokok közt. A kétszeres PDC-vb-győztes Gary Anderson a háromszoros BDO-vb-első Glen Durranttel mérkőzik meg. Korábban egyszer találkoztak, bő három és egynegyed éve a Grand Slam of Dartson, amelyen mindkét szervezet nagymenői elindulnak, az akkori csatájukat Gary 5–4-re nyerte meg.

Kapcsolódó

A 2020-as PL harmadik játéknapjának mérkőzései

Peter WRIGHT (skót)–Rob CROSS (angol)
Összes mérkőzés: 19 mérkőzés, 7 Wright-győzelem, 2 döntetlen, 10 Cross-siker. A Premier League-ben: 4–0–2–2. A legutóbbi mérkőzés: Wright–Cross 10–3, Grand Slam of Darts, nyolcaddöntő, 2019. 11. 13.
Jonny CLAYTON (walesi)–Michael SMITH (angol)
Összes mérk.: 6 mérkőzés, 1 Clayton-győzelem, 0 döntetlen, 5 Smith-siker. A PL-ben: –. Lm.: Clayton–Smith 6–5, Players Championship Finals, a 16-ba jutásért, 2018. 11. 14.
Michael VAN GERWEN (holland)–Nathan ASPINALL (angol)
Összes mérk.: 5 mérkőzés, 3 Van Gerwen-győzelem, 0 döntetlen, 2 Aspinall-siker. A PL-ben: –. Lm.: Van Gerwen–Aspinall 6–3, vb-elődöntő, 2019. 12. 30.
Daryl GURNEY (északír)–Gerwyn PRICE (walesi)
Összes mérk.: 14 mérkőzés, 3 Gurney-győzelem, 2 döntetlen, 9 Price-siker. A PL-ben: 3–0–2–1. Lm.: Price–Gurney 10–6, Champions League of Darts, negyeddöntő csoportkör, 2019. 10. 20.
Glen DURRANT (angol)–Gary ANDERSON (skót)
Összes mérk.: 1 mérkőzés, 1 Anderson-siker. A PL-ben: –. Lm.: Anderson–Durrant 5–4, Grand Slam of Darts, a 32-be jutásért, csoportkör, 2016. 11. 12.

DARTS PREMIER LEAGUE Sport2 20:00  a  3. versenynap mérkőzései, Cardiff (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)