Bayern: a legkönnyebb a legnehezebb? • SportTV

Bayern: a legkönnyebb a legnehezebb?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 21. 19:12    
Olvasási idő: 2 perc

Az „örökös bajnok” Bayern két fordulóval ezelőtt szerezte vissza az éllovas pozícióját a Bundesligában. A múlt héten időben az első számú üldöző Lipcse játszott korábban, győzelmével élre tört, a bajorok sikerükkel visszaelőztek. Ezen a héten más a koreográfia: a rekordbajnok játszik legkorábban a dobogós trióból, ha győz, négy, illetve hatpontos előnybe kerül a Lipcse, Dortmund, Gladbach trió tagjaihoz képest, utána várhatja, melyikük tudja tartani a lépést…

A párosítás gólkirályát, a két-két bajnoki és kupameccsen összesen öt gólt szerző Lewandowskit legutóbbi találata után köszönti a csapattárs Kingsley Coman (Fotó: Getty Images)

Az esélyek olyanok, mint bármely sportág bármely más ligájában, amelyben a listavezető otthon fogadja a sereghajtót. A hazai csapatnak tulajdonképpen csak vesztenivalója van: ha nyer, nem történik semmi különös, a másik két eredmény bármelyike már szenzáció számba megy. A Paderborn ugyanakkor egyre jobban el van maradva az osztályozó nélküli bennmaradást jelentő helytől – jelenleg ez már hat pont a 15. Mainz mögött, de az osztályozós 16. Düsseldorffal szemben csupán egy pont a differencia. Azaz a vendégcsapat számára is komoly tétje van a meccsnek, ugyanakkor nyomás csak a bajorokon van.
A fő témát azonban Münchenben inkább Hansi Flick helyzete szolgáltatja. Vajon mikor dönt a klub a szezon végéig kinevezett tréner szerződésének esetleges meghosszabbításáról? Minden egyes győzelem persze az edző tárgyalási pozícióit erősíti. A Bayern nem siet döntést hozni, amit azért a szakmai fejlődés folyamatossága igényelne. „Alapvetően márciusig dönteni kellene, hogy a klub éppúgy tudjon tervezni, mint az edző” – vélekedik a bajorok legutóbbi igazi sikeredzője, a 2013-as triplázó (bajnokság, kupa- és BL-győzelem) csapat mestere, Jupp Heynckes. A másik Bayern-edzőikon, Ottmar Hitzfeld hasonlóképpen foglalt állást: „Március elején ideális a döntés, hogy mindkét fél tervezhesse a jövőjét és koncentrálhasson az idény döntő időszakára.”

Flick maga élvezi a munkát. „Jó érzés, mondtam már korábban is, a munka itt. Nagyszerű edzői csapatom, nagyszerű játékoskeretem és nagyszerű klubom van. Igyekszünk jól dolgozni, mindhárom sorozatban jól teljesíteni és sikerrel járni. Ez a célom, a célunk – a többi a csillagokban van megírva.” A mester a jövőjét tekintve nyugodt: „Ha más lesz ez edző, nem a  világvége nekem, az életem tovább folytatódik a medrében.”
A játékosok már számos alkalommal dicsérték mesterüket és szeretnék vele folytatni a munkát. Ugyanakkor Flick tevékenységét a Bayernen kívül is figyelemmel kísérik, a klubnak fel kell készülnie más egyesületek érdeklődésére is jelenlegi edzője iránt. Mikor erről kérdezték az újságírók a Paderborn elleni meccs sajtótájékoztatóján, a tréner így felelt: „Még sosem válaszoltam konkrétumokkal ilyen kérdésekre. Mindig is voltak ajánlataim, de megegyezés előtt sosem neveztem meg konkrét felkérőket. Ez nem így működik. Most itt vagyok, és ez százszázalékos koncentrációt igényel. Minden más csak elvonja a figyelmet.”

Ami a péntek esti mérkőzés Bayern-összeállítását illeti, a sárgák miatt eltiltott Pavard és Boateng helyét alighanem a spanyol Odriozolával és a francia Lucas Hernándezzel tölti be Flick mester. A középpályán elképzelhető, hogy Goretzka kezd Müller vagy Thiago helyén. A vendég paderborniaknál Collins kimarad, a balhátvéd Holtmann letöltve kiállítás miatti eltiltását, visszatér a csapatba. Baumgart edző alighanem 4-2-3-1-es felállásban küldi fel csapatát az Allianz-Arena gyepére.

Kapcsolódó

Bayern–Paderborn örökmérleg

Összesen: 5 mérkőzés, 5 Bayern-győzelem, 0 döntetlen, 0 Paderborn-győzelem / 24–3-as gólkülönbség. A Bundesligában: 3–3–0–0 / 13–2
Münchenben: 1–1–0–0 / 4–0. Münchenben a Bundesligában: 1–1–0–0 / 4–0
Az őszi mérkőzésen: Paderborn–Bayern 2–3. G.: Pröger, Collins, ill. Gnabry, Coutinho, Lewandowski (2019. 9. 28.)
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Robert Lewandowski (4 mérkőzés–5 gól–0 lap), ill. Janelu Collins, Krzysztof Karpowicz, Kai Pröger 1-1 gól

BUNDESLIGA, 23. forduló. Sport1 20:15 FC Bayern München–SC Paderborn 07 (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)