Dwyane Wade meze is az örökkévalóságé #3 • SportTV

Dwyane Wade meze is az örökkévalóságé #3

2020. 02. 23. 18:18    
Olvasási idő: 2 perc

A Miami Heat tegnap este visszavonultatta a klub történetében legfontosabb szerepet betöltő Dwyane Wade mezét. Tényleg ő a Heat történetének legnagyobbja, és méltóképpen ünnepelték meg.

Soha senki nem játszik már hármasban a Heatben. (Fotó: Getty Images)

Így került fel Wade meze az American Airlines Arena mennyezetére tegnap a Miami Heat – Cleveland Cavaliers meccs félidejében:

De miért Wade a legfontosabb játékos a Heat életében?

Elsősorban a három bajnoki címe miatt. Ő nyert egyet Shaquille O’Neallel az oldalán 2006-ban, majd a LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh nagy hármas tagjaként 2011-ben és 2012-ben. Továbbá azért, mert 2009-ben pontkirály lett, mert 2006-ban a döntő, 2010-ben pedig az All-Star-meccs MVP-je, mert 13-szoros (12 + 1 tiszteletbeli) All-Star, mert 8-szoros All-NBA, vagy mert 3-szoros All-Defensive. Ilyen eredménysort senki sem tud felmutatni a Miami Heat történetében.

15 szezon alatt ő játszotta a legtöbb meccset (948), ő szerezte a legtöbb pontot (21556), a adta a legtöbb gólpasszt (5310) és övé a legtöbb labdaszerzés (1492). A blokkok tekintetében második, a lepattanókat tekintve negyedik a házi örökrangsorban.

De ha ez nem volna elég,

a legtöbb szurkoló és szakértő szerint ő minden idők harmadik legjobb hátvédje Michael Jordan és Kobe Bryant mögött.

Sőt, ha a többi profi sorozatot is idevesszük, Miami történetének legfontosabb sportolója is. Ezek azért elég hízelgő jelzők, nem?

A Marquette egyetemről érkező játékost a Miami Heat az ötödik helyen választotta ki minden idők egyik legerősebb draftján 2003-ban. LeBron James, Darko Milicic, Carmelo Anthony és Chris Bosh előzte meg. Már az első szezonjában érezhető volt, hogy jó lóra tett a Heat vele, egyszer a hét játékosának választották, az Év Újonca szavazáson pedig harmadik lett az agyonsztárolt James és Anthony mögött. A második szezonjától már ő volt a Heat vezére, onnantól kirobbanthatatlan volt az All-Star-csapatból 2016-ig. 2006-ban jóformán egymaga vezette bajnoki címre a Heat-et, de a Heat következő aranykorszakában már nem volt egyedül: 2010-14 között négy döntőn szerepelt, és kétszer bajnok lett LeBron James és Chris Bosh oldalán.

A nagy hármasnak LeBron távozása és Chris Bosh súlyos betegsége vetett véget, 2016-ben Wade hazatért Chicagóba, hogy onnan egy szezon után Clevelandbe szerződjön, majd másfél szezonra még visszatért Miamiba, és 2019-ben vonult vissza.

A Heat 3-as meze 2020. február 22-től örökre foglalt. Ő a csapat ötödik játékosa, akit ez a megtiszteltetés ért, Chris Bosh #1, Tim Hardaway #10, Shaquille O’Neal #32 és Alonzo Mourning #33 után.

A megemlékezésen Pat Riley köszöntötte, majd Wade egy érzelmes beszédben köszönetet mondott sokaknak, és Kobe Bryantre is emlékezett. Arról beszélt, hogy tőle tanulta azt, hogy másokat inspirálni kell, továbbá arra is kitért, hogy ő abban mutathatott példát, hogy bármikor fel tudott állni a padlóról, ha valami nem sikerült neki.

„A legbüszkébb arra vagyok, hogy inspirálhattam különböző generációkat arra, hogy jobban akarjanak lenni, hogy olyan dolgokat akarjanak csinálni, amiről nem is tudták, hogy képesek rá. A célom az, hogy húzzam magammal az embereket, és eközben felemljem őket. Ez az örökség. Ha képes vagy megváltoztatni valaki életét, és segíteni tudsz családoknak abban, hogy generációkra elegendő vagyont szerezzenek. Ez nem arról szól, hogy hány pontot dobtam, vagy hányszor zsákoltam. Számomra nem az az örökség, mert az az, hogy milyen változásokat idéztem elő” – mondta beszédében Wade.

#L3GENDARY

Nézz NBA-t ma este is! 21:30-tól a Sport2-n élőben közvetítjük a Los Angeles Lakers – Boston Celtics meccset.