Argentin nap a chilei fővárosban • SportTV

Argentin nap a chilei fővárosban

Rochy Zoltán avatar Rochy Zoltán 2020. 02. 25. 09:17    
Olvasási idő: 2 perc

Már megszoktuk, hogy a dél-amerikai salak pályás versenyeket a spanyol és spanyol ajkú teniszezők uralják. A santiagói ATP 250-es versenyen, a Chile Dove Men+Car Openen is nagy számban vannak jelen – a 28-as táblán 5-5 spanyol és argentin, 2 chilei,1-1 bolíviai és uruguayi versenyző kapott helyet. A második napon a centerpályán argentin túlsúly lesz: a chileieknek keleti szomszéd ország négy teniszezőjét is láthatjuk a délutántól éjjelig tartó közvetítéssorozatunkban.

Juan Ignacio Lóndero, a santiagói verseny második napjának legmagasabb kiemeltje honfitárssal mérkőzik meg a viadal első fordulójában (Fotó: Getty Images)

Az első párban egy kiemelt, a 8.-ként rangsorolt brazil Thiago Monteiro (a világranglistán: 88.) rögtön egy argentinnal csatázik, a sokkal szebb időket is megérő Leonardo Mayerrel (vlr.: 111.). A 32 esztendős Buenos Aires-i játékos 2015-ben még a 21. volt a világrangsorban, azóta több kisebb-nagyobb sérülés után kellett-kell visszakapaszkodna az élmezőnybe. Persze, ő is tipikus salakos játékos, öt eddigi ATP-döntője mindegyikét ezen a borításon játszotta, 2014 és 2018 között, kettőt sikerrel, hármat vereséggel fejezett be. Nála 7 évvel fiatalabb, most jobb ranglistájú ellenfele sosem játszott még döntőt, és ők ketten is most mérkőznek meg először.

Thiago Monteiro a már-már veterán Leonardo Mayerrel mérkőzik meg a második körbe jutásért (Fotó: Getty Images)

A második párba is jut argentin játékos, szintén a tapasztaltabbak közül. Federico Delbonis azzal lett híres annak idején, hogy egyszer, még a 2013-as hamburgi elődöntőben legyőzte Roger Federert is (két rövidített szettben) és mivel csak egyszer találkozott azóta a svájci zsenivel, döntetlenre áll a mérlege minden idők legeredményesebb játékosával. Mostani ellenfele Martin Klizan lesz, akinek legnagyobb győzelmét, a rotterdami 500-as torna megnyerését négy éve a Sport TV-n mi is közvetítettük. A 30 éves pozsonyi fiatalember már ötször játszott eddig Delbonisszal a touron, összesítve 3–2-re vezet ellene. Az öt meccsből hármat játszottak salakon, ott is Klizan a jobb 2–1-re, mi több, az ATP-főtáblás meccseken k0vül kétszer legyőte őt challenger versenyen is ezen a borításon.

Kétszer egy argentin után egyszer kettő: a harmadik párban mindkét versenyző onnan érkezett. Ők ketten a középkorosztályt képviselik, a 26 éves rosariói születésű Federico Coria (vlr.: 104.) a kicsivel fiatalabb és némileg jobban álló (26 – 63., a versenyen 5. kiemelt) Jesús María-i Juan Ignacio Lónderóval csap össze, akivel korábban az ATP Touron egyszer sem játszott, de challenger és future versenyen háromszor is, s mindegyik alkalommal kikapott tőle. Először egyébként 2011-ben egy hazai viadalon találkoztak, akkor Lóndero döntő szett rövidítésben bizonyult jobbnak.

A nap záró összecsapása az egyetlen „argentinmentes” párosítás, magyar idő szerint éjjel fél 1-kor a veterán, 38 esztendős olasz Paolo Lorenzit (vlr.: 121.) szólítják a pályára a nála 16 esztendővel ifjabb chilei, ám Torontóban született Alejandro Tabilo (vlr.: 166.) ellen. Még mielőtt legyintenének a hazai szabad kártyás versenyző ismeretlen neve hallatán, csendesen jegyezzük meg: egy nappal korábban a hasonlóan wild cardos, élete második ATP-főtáblás meccsét játszó Marcelo Tomas Barríos Vera nemcsak megszorongatta, hanem döntő szettben 6:2-re le is győzte a nála a világrangsorban 125 hellyel magasabban jegyzett spanyol Tabernert…

Sport2 17:00  és 0:30 ATP 250-es torna, Santiago de Chile, az első forduló mérkőzései (kommentátor: Fazekas Erzsébet)