Így pótolhatja a Bayern a pótolhatatlan Lewandowskit • SportTV

Így pótolhatja a Bayern a pótolhatatlan Lewandowskit

2020. 02. 28. 15:55    
Olvasási idő: 5 perc

A következő hetek központi kérdése az lesz a Bayern Münchennél, hogy miképp lehet pótolni a sérülése miatt legalább egy hónapra kidőlő Robert Lewandowskit. Utánajártunk!

Mint ismeretes, a keddi, fölényes Chelsea elleni idegenbeli sikerrel a Bayern folytatta a német csapatok Bajnokok Ligája-menetelését (és az El-ben is hibátlan a Bundesliga, amely a cikk megírásakor 8/8-cal áll a 2020-as kupameccseket illetően). Ugyanakkor a Frank Lampard csapata elleni győzelem kulcsa főleg a Thiago, Davies, Gnabry, Lewandowksi kvartett jó első és zseniális második játékrészbeli teljesítménye volt. Ugyanakkor az ezt követő Bayern-eufória nem volt hosszú életű: talán még Hansi Flick szülinapi gyertyái is égtek, amikor jött a hír: Robert Lewandowski sípcsontja (pontosabban a térdhez közeli perem része) eltört. A meccsen 1-es, azaz a legjobb osztályzatot kapó lengyel csatár így tíz napra gipszet kapott, vélhetően legalább 4 hetet hagy ki.

Lewandowski meccsenkénti 1xG-jével magasan veri az európai csatármezőnyt

Lehet-e pótolni Lewát? Bajor válságtervek

Ahhoz nem kell különösebben nagy szakértőnek lenni (bár Giovane Elbernek azért sikerült), hogy belássuk, a lassan már több éve a világ legjobb középcsatáránák hiányára még egy Bayern sincs felkészülve. Főleg a mostani, vékony kerettel rendelkező, Sandro Wagner távozásával igazi tapasztalt középcsatár nélküli Bayern – nyilván az egy másik beszélgetés, hogy az évek óta „törhetetetlen” Lewandowski mennyire igényel pótlást és/vagy tűri el a konkurenciát -, amely jelenleg csak válságtervvel rendelkezik. Ezeket vesszük sorra, a valószínűségük, alkalmazhatóságuk és a csapat szerkezetének szempontjából.

– Szinte kizárható – Perisic és Arp

Ivan Perisic a Spurs elleni 3−1-es győzelemkor ugyan játszott középcsatárt, de lévén, hogy Odriozola becsúszása után bokatörést szenvedett, csak március közepére várják vissza, így nem reális opció. Nézzük, ki egészséges rajta kívül!

Azóta viszont a januárban a huszadik évét betöltő középcsatár először a HSV-ba nem tudott bekerülni, ezt még be lehetett tudni a hamburgiak nem éppen stabil és szervezett vezetőségének. Ugyanakkor sokatmondó, hogy utánpótlásedzője, Christian Titz sem bízott benne eléggé 2018 tavaszán, majd a következő, a legendás HSV szempontjából történelmi jelentőségű másodosztályú idényben Hannes Wolf is inkább Pierre-Michel Lasoggára voksolt. Miután már tavalyelőtt télen lehetett tudni a Bayernbe való 3 milliós átigazolásáról, sokan és teljes joggal várták tőle, hogy 1-2 éven belül Lewa utódja, rövid távon belül pedig a felnőttcsapat tagja lesz, afféle Joshua Zirkzee-féle csodacsereként. Nos, Arp már a nyáron, de főleg az ősszel a sérülései (kartörés, majd csuklótörés) miatt túl sokat nem tudott edzeni, és bár rendkívüli játékintelligenciája miatt lehetne rá számítani, elég sokatmondó, hogy sem Niko Kovac (a Szuperkupán és a Lipcse elleni 1-1-nél ott volt a padon), sem Hansi Flick nem teszi ezt. Jelenleg a harmadosztályú amatőrcsapatban is 115 percet kapott Sebastian Hoenesstől….

Zirkzee „csak” csodacsere

Az amatőrcsapat örökös gólkirálya, Kwasi Wriedt az egyik, míg a Feyenoordtól érkezett Joshua Zirkzee a másik csatár, aki miatt Arp még a harmadosztályban sem játszik. Wriedt ugyan ebben a szezonban is 17 gólnál jár a Bayern II-ben, de egyrészt aki látta őt már futballozni, annak elég hamar feltűnnek a technikai és játékintelligenciában mutatkozó deficitjei. Másrészt jelenleg az eltiltását tölti egy – teljesen abszurd és botrányos játékvezetői döntés miatt meghozott – piros lap miatt, amit a Chemnitz ellen sikerült Hussein játékvezetőnek valahogy így sikerült kiosztania:

Mellesleg ezen a meccsen Arp az 59. percben a Stuttgartból igazolt Leon Dajaku helyére állt be, tehát talán még ő is előtte van a rangsorban, és mivel a csapat csak 6 pontra van a négy kieső hely egyikétől, nem igazán lehet rotálni.

Zirkzee nevét nyilván sokan megjegyezték, a Freiburg és a Wolfsburg elleni, decemberi meccseken 13 perc alatt lőtt, pontokat érő két gólja miatt, de azt talán már kevesen tudják, hogy a harmadosztályban 16 meccs kellett ugyanehhez a teljesítményhez. Mint azt a kiváló Goalimpact nevű előrejelző- és játékosértékelő-rendszer is mutatja, a 18 éves 193 centis holland jelenleg elég messze van a Bundesliga-átlagot jelentő 119 ponttól (Az értékelésről itt lehet bővebben olvasni, de a titkos algoritmus nagyjából az egyes játékosoknak a gólokhoz és gólkülönbséghez hozzáadott értéket igyekszik egy skálán mérni és súlyozni.)

Hansi Flick is hűtötte a kedélyeket, és a Kicker csütörtöki számában megjelent cikkben annyit elárult, a taktikai hiányosságai (presszing és visszatámadások, védekezés) miatt egyelőre amolyan jolly jokerként számít rá. Így igazából két valódi opció maradt:

Müllert érdemes ebben a formában más posztra rakni?

Arról, hogy a sokadjára leírt Thomas Müller ismét micsoda formában van, talán mindent elmond az idei Bundesliga-idényben kiosztott 14 gólpassza, amivel csak kettővel van elmaradva egyéni csúcsától, továbbá az, hogy a 90 percre vetített 0,64-es idei várható gólpasszmutatója (xA) magasan veri a korábbi 0.5-es legjobbját. Bár nem célja az elemzésnek megvizsgálni, hogy Müller az általa kevésbe szeretett jobb szélen vagy középen, tízesben vagy ilyen „Hangende Spitze”-ként sikeresebb, az szinte biztos, hogy ott sokkal hasznosabb a Raumdeuter, vagyis a „térinterpretátor”. Az 1:1-beli párharcokban vagy cselezésekben nem különösebben kiemelkedő Müllert (bár azért a kedd este „lefektetett”,  Antonio Rüdigert érdemes lenne megkérdezni a témakörben) talán nem érdemes háttal a kapunak játszatni.

Thomas Müller statjai posztonként , meccs-gól-gólpassz- forrás Transfermarkt

Ami még fontos, hogy az üres területek királyaként ismert Müllert nem igazán tudják pótolni a Bayernnél, hiszen a jó formában lévő Goretzka dinamikában ugyan felette áll, de játékintelligenciában elmarad tőle. A (jobb) szélen pedig még Kingsley Coman pár napos pihenője ide vagy oda, amúgy is alig-alig van Flicknek választási lehetősége.

Serge, a séf

Ugyanakkor, a bal oldalon legalább lehet válogatni, hiszen a Londonban megint remeklő Serge Gnabry mögött ott van Philippe Coutinho. Persze az idény végén minden bizonnyal távozó brazil (aki eddig inkább a Werder- és Mainz-szintű együttesek ellen villogott, ugyanakkor többnyire a statikus félterületben ácsorogva vagy néha a tízes posztra belépve nem mindig tudott a csapatjátékban érdemben részt venni) nem igazán jó megoldás. Főleg, hogy ott van a dinamikus és kívülről befelé mozgó, csodálatos tereket megnyitó, valamint a pálya több pontján és sokszínűbben használható, remekül presszingelő és visszatámadó Gnabry, akit ezen kvalitásai predesztinálnak a középcsatár posztjára is. A statisztikai összehasonlítást mutató radarokból az jön le, hogy míg nem csatárként nagyjából a felső 75-80%-hoz tartozik,

míg csatárként (és itt nincs külön középcsatár poszt) igazából mindenben átlagosat nyújt (a „dartstábla” belső köre), kivéve a majdnem 1 lőtt gól kilencven percenként, ami világklasszis teljesítmény.  A topbajnokságokban Ciro Immobile (1.16), Lewandowski (1.1), Sergio Agüero (1.07), Cristiano Ronaldo (1.02), Kylian Mbappé (1.01), Timo Werner (0.97), Lionel Messi (0.95) és Josip Ilicic (0.89) jár ennek a környékén….

Gnabry radarja – csatárposzton – forrás: Understat.com

Gnabryt középcsatárként játszatni azért is érdemes, mert Jogi Löwnél (azért Flicknek még csak-csak megvan a telefonszáma) Argentína ellen egyedül is jól teljesített a 3-4-3-ban középen, de korábban a Hoffenheimben és a Werderben is játszott kétcsatáros felállásban. Persze a Bayernben eddig csak a Bochum elleni kupameccsen −Lewandowski pihentetése miatt − 45 percig játszott elöl (borzasztóan, bár ez a Kovac-éra egyik legkínosabb produkciója volt), ami persze nem az ő hibája.

A Bayern Lewandowski-pótló kezdője

Ezzel a kezdővel azért vélhetően szombaton a tartalékos Hoffenheimet (Dabbur és az őszi gólszerző Adamjan is kidőlt, Kramaric kérdéses), illetve a keddi kupameccsen a leszállóágban lévő Schalkét illik megverni, de az otthoni, Augsburg elleni meccs sem lehet gond. Ugyan az FCA az utóbbi meccseken többször is pontot rabolt a rekordbajnoktól, Martin Schmidt csapata a tavasszal csak 4 pontot gyűjtött, így ennek is meg kéne lennie, mint ahogy a Chelsea elleni visszavágónak is március 18-án. Az Union Berlin otthonában már a két Borussia is elhasalt, és a Bayernnek az ősszel egy kihagyott tizenegyes (Andersson) is kellett a 2−1-hez, így ott vagy akár a Frankfurt elleni hazai meccsen azért lehetnek gondok. Összességében azért a Lipcse (Leverkusen, Wolfsburg, Spurs), a Dortmund (PSG, Gladbach, Schalke, Wolfsburg) és a Gladbach (Dortmund, Leverkusen és a bepótolandó Rheinderby a Köln ellen) programját elnézve talán kijelenthető, a válogatott szünet utáni „Klassikerre” Lewandowski még mindig a listavezető Bayernbe tér majd vissza.