Programmódosító hazai fiatalok • SportTV

Programmódosító hazai fiatalok

2020. 02. 28. 15:06    
Olvasási idő: 2 perc

Egy nemzetközi sportverseny sikerét mindig jelentősen befolyásolja a hazai sportolók jó vagy kevésbé jó szereplése. A hat év után Chilébe,  9 év után a főváros Santiagóba visszatérő tenisz ATP 250-es viadalon például két chilei fiatalember remeklése módosította a negyeddöntő előzetes menetrendjét is.

Casper Ruud, a második kiemelt útja az egykoron Federer-verő Delbonison át vezet az elődöntőbe (Fotó: Getty Images)

Két 22 esztendős hazai fiatalember, Marcelo Tomás Barríos Vera és Alejandro Tabilo nem csupán egy fordulót ment egyesben a főtáblán a santiagói versenyen, hanem párosban is bejutottak a verseny elődöntőjébe. Ezzel módosítottak a verseny tervezett időrendjén, a negyeddöntőt egy órával korábban kezdik és a hazai párost beosztották a négy egyes mérkőzés kellős közepére. Ez számunkra egy kissé rövidebb egyes, és egy teljes chilei–spanyol páros mérkőzést jelent a közvetítésünkben.

Az első találkozón a 7. kiemelt argentin Federico Delbonis (vlr.: 85.) játszik a 2. kiemelt Casper Ruuddal (vlr.: 38.). A két játékos egy hivatalos ATP-főtáblás és egy azon kívüli mérkőzést játszott egymással. A „hivatalosat” tavalyelőtt a riói salakos 500-ason az argentin nyerte meg két szettben, a másikon tavaly a cincinnati kemény pályás mesterverseny selejtezőjében döntő játszmában a norvég bizonyult jobbnak.
A második találkozó brazil–spanyol párosítású, szintén kiemelt versenyzők között. A 3.-ként rangsorolt Thiago Monteiro (vlr.: 88.) korábban kétszer már játszott a 3. spanyol Albert Ramos-Vinolasszal (vlr.: 45.), 2017-ben a bastadi nyolcad-, tavalyelőtt a quitói elődöntőben egyformán döntő szettben kapott ki tőle. Selejtezőn is összefutottak már, ugyancsak kétszer, mindkétszer tavaly, Münchenben a brazil győzött három, Genovában a spanyol két játszmában. Mind a négy említett csatájukat salakon vívták meg, amilyen talajon most is megmérkőznek egymással.

A nap harmadik centerpályás meccs lesz az említett páros csata, a két chilei ifjú titánt a spanyol Roberto Carballes Baena, Alejandro Davidovich Fokina duó ellen szólítják a pályára.
A délutáni (esti) záró találkozón a selejtezőből jövő, korábban sokkal magasabban is jegyzett argentin Renzo Olivo (vlr.: 297.) csap össze a 6. kiemelt bolíviai Hugo Delliennel (vlr.: 94.), ők először mérkőznek meg egymással.

Cristian Garinnak a csütörtökinél többet kell nyújtania, hogy szülővárosában egy lépéssel közelebb kerüljön a döntőhöz (Fotó: Getty Images)

Az esti, magyar idő szerint nem előbb mint éjjel fél egykor kezdődő záró mérkőzést az első kiemelt helyi hérosz, Cristian Garin (vlr.: 18. ) játssza, aki csütörtökön az elvi különbséghez (80 hely) képest nyögvenyelősen, sok elvesztett adogatással vergődött át a spanyol Davidovich Fokinán. Mai ellenfele is szabad kártyás (úgy látszik, a wild cardosok jól „hasítanak” ezen a tornán), a brazil Thiago Seyboth Wild (vlr.: 182.), aki két argentint, Bagnist és az év elejéhez képest is kissé visszaeső Lónderót búcsúztatta a negyeddöntőig vezető úton.

ATP 250-es torna, Santiago de Chile. Sport1 17:00 és 0:30 egyes negyeddöntők és páros elődöntő mérkőzés (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Machán Róbert)