Ligetvári az első fecske a veszprémi tehetséggondozási rendszerből • SportTV

Ligetvári az első fecske a veszprémi tehetséggondozási rendszerből

2020. 03. 02. 18:21    
Olvasási idő: 5 perc

A Telekom Veszprém a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Wisla Plock csapatával játszik, továbbjutás esetén a Final4-ért a MOL-Pick Szegeddel is összecsaphat. Ezekről a párharcokról és a keretet érintő kérdésekről nyilatkozott a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója, Nagy László, a klub sportigazgatója és David Davis vezetőedző.

Ligetvári Patrik a Telekom Veszprém mezében 2018-ban. (Fotó: handballveszprem.hu / Vörös Dávid)

Csoportja második helyén végzett a Telekom Veszprém a Bajnokok Ligájában, így a nyolcaddöntőben a Wisla Plock vár rá, továbbjutás esetén pedig a MOL-Pick Szeged – Vardar Szkopje párharc győztesével mérkőzik meg a Final4-ba jutásért. A lengyel csapat vezetőedzője Xavi Sabaté, a Veszprém korábbi edzője, a keretében szerepel többek között a magyar válogatott Szita Zoltán, valamint az egykori veszprémi Renato Sulic is. Van tehát pikantériája a párharcnak.

A 18 éves Ilics Zoran élete első BL-meccsén gólt lőtt Ukrajnában: „Bízom benne, hogy jó önbizalomnövelő volt számára ez a bemutatkozás, és a korosztálya a példáján keresztül láthatja, hogy komoly munkával odakerülhetnek az első csapathoz, és ha nem is feltétlenül BL-meccsen, de a felnőttcsapatban be tudnak mutatkozni” – mondta Nagy László. Csík Zoltán elárulta, David Davis gratulált a fiatalnak a meccs után, és mondta neki, reméli, hosszú és eredményes pályafutás kezdetét látták. A klubvezető bővebben is beszélt a helyzetről: „A tehetséges fiataloknak nagyon nehéz odakerülniük, és ha ez nem egy ilyen súlyú mérkőzés, Zoran nem tud beállni. Nagyon nehéz a Veszprémben olyan szintű magyar játékosnak lenni, akinek helye van, aki helyet kaphat, mert győzelmi kényszer van, Bajnokok Ligája megnyerése a cél.”

A Wisla Plock-kal kapcsolatban így fogalmazott Nagy László: „Lehet, hogy gyengébb csoportból érkező ellenfelet kapunk, de tudni kell, hogy a Plock arénája kellemetlen helyszín, ésnagyon sok csapatnak megnehezítette már a dolgát. Ráadásul az utolsó mérkőzéseken már játszottak a sérülés miatt hosszabb időt kihagyók is, tehát kompletten várnak minket. Ez most nem magyarázat egy esetleges rosszabb teljesítményre, mert a nyolcaddöntőből nekünk kétségtelenül tovább kell jutnunk. Nem szeretnénk egy pár évvel ezelőttihez hasonló kellemetlen meglepetésbe belefutni. Ennek tudatában, Davidot ismerve, minden játékosunk maximálisan fel lesz készítve fejben, fizikálisan és taktikailag is. Egy kellemetlen, szoros meccsre számítok kint Plockban, bízom abban, hogy győzni fogunk, hazai pályán pedig nem lehet kérdés, hogy a saját szurkolóinkkal együtt harcoljuk ki a negyeddöntőbe jutást. Ismerős arcok, valóban nagy kedvencek térnek vissza Veszprémbe, úgyhogy nagyon nagy ovációban lesz részük.”

Van pikantériája a párharcnak. Szita Zoltánt a Veszprém adta kölcsön Plockba, Renato Sulic pedig korábbi veszprémi közönségkedvenc. David Davis ráadásul honfitársával és egyik elődjével, Xavi Sabatéval találkozik majd, de nem tart tőle: „Félni nem félek, tisztelni mindenféleképpen tisztelem, hiszen nyilvánvaló, hogy mikor itt volt Veszprémben, nagyszerű munkát végzett. Két Final4-ba is elvezette a Veszprémet, és a Wislánál is csodálatos munkát végez. Nehezen legyőzhető csapatról van szó, de nekem megvan a magam kitűzött célja, és teljesen mindegy, kivel játszunk. Most a Wislán a sor, de nekünk kell győznünk.”

„Davidot ismerve, ha kikerültük volna a nyolcaddöntőt, biztos, hogy 64 edzést vezényelt volna le, és azt gondolom, mérkőzéseket játszani azért élvezetesebb, mint 64 edzést végigvideózni, meg végigdolgozni – jegyezte meg Nagy László mosolyogva azzal kapcsolatban, hogy ha csoportelső lett volna a csapat, akkor nem kellene nyolcaddöntőt játszania.  – Egyértelmű, hogy minden teljesítményen lehet javítani, minden játékos fizikai állapotán, taktikai fegyelmezettségén, érettségén lehet javítani. Ezek a mérkőzések is pont jók arra, hogy belelendüljünk. Kezdünk belépni abba a ciklusba, amikor már minden számít, ezek a meccsek elsősorban a továbbjutásról szólnak, másodsorban arról, hogy minden játékos önbizalmat szerezzen a szezon utolsó nagy periódusára.”

Csík Zoltán azzal kapcsolatban, hogy ott tart-e a klub, ahol ilyenkor kell neki, így nyilatkozott: „Azt gondolom, ha a szakma elégedett, akkor én nem lehetek elégedetlen. Ezt érezhetjük, hogy egységben vagyunk, rendben vagyunk, a játékosok között rettentően jó a kohézió, nagyon jó az öltözői hangulat. Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy elérjük a célunkat. Mindig a következő célt kell leküzdeni, tehát most a Plockra koncentrál mindenki. Már Ukrajnában néztük, hogy mi lesz, és amikor kiderült, hogy ez lesz, akkor úgy voltunk vele, na jó, így alakult. Mint mondtam, van ennek egy diszkét bája, és már mentek is a szurkálódások.”

„A célunk az volt, hogy a kétéves szerződése után ő maradjon a klubnál, és kapusmentor vagy kapusedző legyen. Davidnak óriási segítség lenne az ő személye a csapat környékén. Reálisan jelenleg arra látok esélyt, hogy három kapussal vágunk neki a következő szezonnak. Árpi a board tagja lesz, nem feltétlenül játékosként” – nyilatkozta Nagy László már Sterbik Árpáddal kapcsolatban. A hálóőr ugyan már többször is beszélt a visszavonulásáról, de ha jól vettük ki, lehet itt még kiskapu. Mindenesetre jelenleg úgy készülnek Veszprémben, hogy a keretben az ősszel szereplő három kapus Vladimir Cupara, Székely Márton és Rodrigo Corrales.

Ligetvári Patrik nyáron visszatér Spanyolországból Veszprémbe. Ő az első fecske a Veszprém jelenlegi fejlesztési programjának. Csík Zoltán így nyilatkozott ezzel kapcsolatban: „Ligetvári Patrik játékosként való felépítése két szezonnal ezelőtt kezdődött, amikor szakmai döntés alapján kölcsönadtuk a Leónhoz, mert akkor úgy gondoltuk, olyan edző van ott, aki jó lesz neki, és Patrik fejlődhet. Majd ez az edző elment, az új edző pedig nem szerette volna Patrikkal folytatni a munkát, ezért a La Riojába ment, ahol David nagyon jó ismerőse az edző, folyamatosan konzultálnak. Patrik annak a programunknak az első fiókája, hogy miképp neveljünk játékost külföldön. Őt az első pillanattól kezdve tudatosan külföldre, a spanyol iskolába raktuk be, azért, hogy egyszer majd hazajöjjön. Tessék, itt a lehetőség, és azt mondom, annyi a feladata, hogy visszajöjjön, és éljen azzal a lehetőséggel, amit ő megkap. Mert ő meg fog kapni egy olyan lehetőséget, amit más nem kap meg. Hiszen ő vissza fog jönni, és egészen biztosan játszani fog, mert azt hozza ki a játékstruktúra, hogy neki igenis helye van” – fogalmazott, majd hozzátette: „Tudatosan neveljük két éve, ez pedig egy olyan oktatási rendszer, amit most kezdünk felépíteni.”

„Mindenki annyit játszik, amennyit teljesít a pályán, edzéseken és mérkőzéseken is. Ha Székely Marci jól teljesít, biztosan játszani fog, Ligetvári szintén. Nem azért hozzuk vissza, hogy ’majd védekezésben hátha…’. Nem, hanem hogy védekezésben és támadásban is komoly szerepet kapjon. Nem a nyomást akarom rajta növelni, de nagyon sok fog rajta múlni. Ez egy lehetőség, hogy jöjjön ide, játssza azt, amit az Eb-n, vagy amit Logronóban, mutassa meg ezt nekünk Veszprémben is, mert sokan várjuk, hogy jól szerepeljen” – tette hozzá Nagy László.

David Davis is kiegészítette : „Amikor Patrikkal beszéltünk, azt mondtuk, hosszabb szerződést kínálunk neki, elküldjük oda, ahol meg tudja tanulni a rendszert, ami jelen esetben Logrono. A jövőben azt fogjuk csinálni, hogy a saját magyar játékosainkat kineveljük, akik megtanulják a játékrendszerünket annak érdekében, hogy tudjanak játszani úgy, ahogy Patrik a következő idénytől. Ott lesz minden bajnokin és BL-meccsen, méghozzá fontos szereppel. De mi magunk hoztuk létre ezeket a játékosokat, és ez a fontos. Mikor lesznek magyar játékosok? Ha ezt jól csináljuk, akkor rövidesen. Vannak olyanok, akik már itt vannak, vannak, akik edzésben vannak, de még sokkal többet kell kiképeznünk.”

Nagy László és David Davis is azt mondta, még messze van a lehetséges negyeddöntő, addig rengeteg dolga van a csapatnak, de azért elmondták a véleményüket a lehetséges Szeged elleni BL-csatáról: Ez benne volt a pakliban. Igazából ez van, ezt kell szeretni. Egy biztos, ha így alakul, akkor biztosan lesz magyar csapat a Final4-ban. Nagyon bízom abban, hogy mi leszünk azok, és nem törik meg a hagyomány, amit az elmúlt években kialakítottunk” – mondta Nagy László.

Az optimális forgatókönyv szerint hatszor fogunk játszani. Ha a negyeddöntőbe odajutunk és ők is odajutnak, akkor, ha a Final4-ba akarunk kerülni, nekünk azt kell megverni, aki éppen előttünk lesz. Ha a Szeged lesz, akkor a Szegedet. Azt nem szabad elfelejteni, hogy egy hazai és egy idegenbeli meccs is lesz. Ez nem olyan, mint egy kupadöntő vagy a Final4-ban az elődöntő, hogy csak egy lehetőséged van. Itt azért van gólkülönbség, vannak lehetőségek. Mindegyik csapat lehet rossz vagy jó passzban, reméljük, hogy nekünk jó lesz” – ez már Csik Zoltán véleménye volt.