Bayern: indul az „elhúzás projekt”? • SportTV

Bayern: indul az „elhúzás projekt”?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 03. 08. 14:16    
Olvasási idő: 2 perc

Egynél több ponttal még nem vezetett az FC Bayern a Bundesliga 2019–20. évi kiírásában. Eddig. Ám ha vasárnap délután legyőzi az FC Augsburgot az Allianz Arenában, négy tiszta pontra növeli előnyét az aktuális másodikkal szemben, amelyet ismét Borussia Dortmundnak hívnak. A közvetítési programunkban szerepel még egy alsóházi helyosztó is a Bundesligából, illetve egy-egy felvételről közreadandó kilencven-egynéhány perc a Liga NOS-ból és a SüperLigből is.

Serge Gnabry (balról) lassan a remek formában játszó Bayern egyik kulcsemberévé növi ki magát (Fotó: Getty Images)

BAYERN–AUGSBURG

Mivel az eddigi első számú üldöző Lipcse már a második egymást követő fordulóban veszít két pontot egy remivel, a Dortmund az idegenbeli, gladbachi győztes rangadóval Gulácsiék elé vágott, s átvette a vezető üldöző szerepét. Most még csak egypontnyira áll a rekordbajnoktól, amely azonban egy újabb hazai sikerrel – az új edzővel, Hansi Flickkel két kivétellel (Leverkusen 1–2, Leipzig 0–0) valamennyi tétmeccsét megnyerte az Allianzban – visszaállíthatja újra a forduló előtti négypontos különbséget, egy ponttal kívül kerülhet az egymeccses „lőtávolon”.

A bajnoknál a mester Coman és Lewandowski – no meg a régebben és súlyosabban sérült Perisic és Süle –  kivételével mindenkire számíthat. Talán Daviesnek ad egy kis szünetet, az amerikait a sérüléséből visszatérő Lucas Hernández helyettesítheti,.
Az Augsburg edzőjének, Schmidtnek meg kell erősítenie csapata védekezését Münchenben. A csapatkapitány Baier visszatér sárga lapok miatti eltiltása letöltését követően. Még az is lehet, hogy hármas védekező középpályás fallal (Khedira, Baier,  Gruezo) próbálja meg az edző a Bayern középpályássorát lelassítani vagy megfogni. Lehetséges még e területen Udokhai bevetése is, Löwen pedig hátsérülését követően csütörtöktől már társaival együtt edzett.

Kapcsolódó

Bayern–Augsburg örökmérleg

Összesen: 34 mérkőzés, 25 Bayern-győzelem, 3 döntetlen, 6 Leipzig-győzelem / 99–39-es gólkülönbség. A Bundesligában: 17–13–2–2 / 43–13
Münchenben: 15–12–1–2 / 47–16. Münchenben a Bundesligában: 8–6–1–1 /20–4
Az őszi mérkőzésen: Augsburg–Bayern 2–2. G.: Richter, Finnbogason, ill. Lewandowski, Gnabry (2019. 10. 19.)
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Robert Lewandowski  (9 mérkőzés–12 gól–0 lap), ill. Wilhelm Dziarstek (1 mérkőzés–3 gól–0 lap)

MAINZ–DÜSSELDORF

Vajha ilyen gólörömöt láthatnánk Szalai Ádámtól vasárnap este is…. (Fotó: Getty Images)

Elég csak a táblázatra rápillantani, rögtön láthatjuk ez esti meccs tétjét.  A Mainz 15., az utolsó még biztos bennmaradást garantáló helyen áll, a Düsseldorf mögötte az osztályozós pozícióban. A különbség négy pont közöttük, azaz ha az FSV nyer, hatalmas lépést tesz jövő évi élvonalbeli tagsága véglegesítése felé, a Fortuna sikerével viszont egy pont közelségbe kerülhet vendéglátójához.
Nekünk, magyaroknak az lehet fontos, hogy Szalai Ádám minél több lehetőséget kapjon. Válogatott centerünk a legutóbbi öt mérkőzésen egyformán szerepelt, ám csak a Wolfsburg elleni 0–4-en töltötte a teljes játékidőt a pályán. Osztályzatai pedig a Kickernél – a három értékelésből két 4.5-es, egy 5-ös kalkulus – mindennek mondható csak jónak nem. (1-től 6-ig osztályoznak, a kisebb a jobb.) Talán ebben is lesz némi változás, bár az előzetes jelzések szerint most sem lesz ott a kezdőben az Opel Arenában…

Kapcsolódó

Mainz–Düsseldorf örökmérleg

Összesen: 15 mérkőzés, 6 Mainz-győzelem, 4 döntetlen, 5 Düsseldorf-győzelem / 16–13-as gólkülönbség. A Bundesligában: 5–3–1–1 / 6–3
Mainzban: 7–3–3–1 / 8–5. Mainzban a Bundesligában: 2–2–0–0 / 4–1. Az őszi mérkőzésen: Düsseldorf–Mainz 1–0. G.: Hennings (2019. 10. 19.)
A legeredményesebbek (összes tétmérkőzés): Jean-Philippe Mateta (2 mérkőzés–3 gól–0 lap), ill. Thomas Brdaric, Hleb Panferov és Igli Tare 1-1 gól

A TÖBBIEK

A SüperLigből igazi rangadóval jelentkezük, az élen száguldó négyes két tagja egymással meccsel. A 25. játéknapon a vezető Basaksehirspor már győztesen túl van a Göztepe elleni idegenbeli akadályon (3–0) és 52 pontot gyűjtött. A Sivasspornak és a rekordbajnok címvédő Galatasaraynak egyaránt 48 pontja van, amelyikük tehát győz, egy pontra megközelíti az éllovast.  A Galata legutóbbi 8 bajnokiját egyaránt megnyerte, a Sivas viszont – egyedüliként a teljes mezőnyből – veretlen otthonában, 9 siker mellett három remit jegyez a Yeni 4 Eylül, azaz az Új Szeptember 4. Stadionban.

A Liga NOS-ból szombaton mutattuk a vezető kettőst – mindketten csak 1–1-re voltak képesek – , most a „megszokott” 3. helyéért hajtó Sportingot mutatjuk. A lisszaboni együttesnek tetemes, 7 pontos a hátránya a másik Sporting, a bragai mögött. Ha a papírforma szerint legyőzi a sereghajtó, lassan leszakadó Avest, négy pontra jön fel és még reménykedhet. (Amúgy a két hely között csak a bajnoki érem tesz különbséget, mindkét pozíció az Európa-lila selejtezőjében indulásra jogosít.)

BUNDESLIGA, 25. forduló. Sport2 15:30  FC Bayern München–FC Augsburg (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 18:00 1. FSV Mainz 05–Fortuna ’95 Düsseldorf (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba). LIGA NOS, 24. forduló. Sport 2 20:00 Sporting Clube de Portugal–CD Aves  (felv., kommentátor: Haraszti Ádám). SÜPERLIG, 25. forduló. Sport1 23:30  Sivasspor–Galatasaray SK (felv., kommentátor: Bartha Zoltán)