A MOL-Pick Szeged elnöke kevesli az empátiát a játékosok részéről • SportTV

A MOL-Pick Szeged elnöke kevesli az empátiát a játékosok részéről

2020. 04. 04. 12:33    
Olvasási idő: 5 perc

Új sorozatot indít a Sport TV “Kézivezérlés extra” címmel, amelyben klubvezetők mesélnek a viszontagságos mindennapjaikról. Az első részben dr. Szűcs Ernő Péter, a MOL-Pick-Szeged elnöke beszélget a műsor házigazdáival, Ágai Kis Andrással és Borsos Attilával, és egyáltalán nem rejti véka alá csalódottságát a szegedi játékosok hozzáállása miatt.

Szűcs Ernő Péter, a MOL-Pick Szeged elnöke. (Fotó: Kocsis Alíz / pickhandball.hu)

A MOL-Pick Szeged elnöke, Szűcs Ernő Péter elmondta, nem volt még soha senki ilyen helyzetben, mint a mostani, ami a sport szempontjából súlyosabb, mint a 2008-as gazdasági válság időszaka volt. Akkor legalább sportolni lehetett a gazdasági válság mellett, de most a játékosok nem tudják elvégezni azt a feladatot, amire szerződtek. „Azt gondolom, hogy ebben a helyzetben nem csak a társadalomban, de a sportban is mindenkinek össze kellene fogni. Van bennem egy kis csalódottság azzal kapcsolatban, amit tapasztalok sportolók hozzáállásával kapcsolatban. Vannak pozitív és negatív példák, de egyikre sem szeretnék különösképpen reflektálni, de sokkal nagyobb empátiát várnék el mindenkitől ebben a jelen helyzetben. Hiszen ez nem egy extra 2-3 hetes holiday, hanem ez egy nagyon súlyos probléma, aminek ezernyi szegmense van, a szponzoroktól elkezdve a nézőkig, a szerződésekig, a televíziós jogdíjakig. Ez egy nagyon komplex probléma, amivel még soha senki nem szembesült, vagyis bocsánat, legalábbis amióta én a sportban vagyok.”

A klubvezetés számára az első hetek azzal teltek el, hogy megpróbálják felmérni, hogy milyen következményei lehetnek ennek a helyzetnek, és hogy várhatóan meddig tart. Ezt követően ültek le a játékosokkal. „Maradjunk annyiban, hogy a játékosoknak túl sok súgójuk van, és ebből fakadóan számomra nem biztos, hogy olyan megállapodás született, amit én jónak tartok. Nyilván ez változhat még, nagyon remélem, hogy nem azért kell, hogy változzon, mert még rosszabb helyzetbe kerül bárki, nem csak mi. Mi azért az elmúlt jó pár évben felelősen gazdálkodtunk, aminek a tartalékai most a rendelkezésünkre állnak, ezért adott esetben az átlaghoz képest sokkal könnyebben át tudjuk vészelni ezt a helyzetet – nyilatkozta Szűcs Ernő Péter. – Egy biztos, teljesen más helyzetben van most ez a klub, mint ahogyan terveztük mondjuk tavaly ilyenkor, vagy a szezon kezdetekor. Szeretek egyenes választ adni, én nagyobb empátiát vártam a játékosoktól. De mondom, hallgatnak ők mindenféle tanácsadókra nagy valószínűséggel. Holott rá kellene jönniük, hogy a klub nem azért mond bármit, vagy próbál költségeket csökkenteni, mert ezen nyerészkedni akar, hanem meg akarja hosszabbítani a viszonyok szinten tartását.”

Ezzel kapcsolatban még elmondta, hogy egy menedzser sem hívta fel a klubot a helyzet kialakulása óta, hogy mit tudnak segíteni, vagy hogyan alakuljon ki bármilyen konszenzus. „Ilyenkor valahogy nem jelentkeznek. Általában a szezon elején a számláik benyújtásakor sokkal nagyobb aktivitást mutatnak. Ami nekem jelen esetben azért furcsa, mert mindig azt hallom tőlük, hogy milyen érdekeket képviselnek, akár a klubét, akár a játékosét. Halljuk azt az érvet, hogy azért kell kevesebbet engedni a játékosoknak a fizetésükből, mert ők otthon edzenek. Picit olyan érzésem van, mintha egy multicég igazgatóját hazaküldenénk, hogy Monopoly-zzon, hogy képben maradjon a vállalat irányításával. Azért azt mindenki tudja, hogy amit a játékosok otthon végeznek, az nem az a színvonal, amit esetleg egy sportcsarnokban végeznének.”

A szezon lehetséges zártkapus folytatásáról Szűcs Ernő Péter azt mondta, hogy ez a megoldás neki nem sokat ér. „Ez a sportolókról, a szurkolókról és minden másról szól. Csak azért, hogy meglegyen a statisztikai mérkőzésszám, azt nem tartom jónak. Arról nem beszélve, hogy azért én ezt nagyon veszélyesnek találom a mi sportágunkban.” Elmondta, hogy a BL esetében, ha valóban júniusban játszanák a nyolcad és negyeddöntőket, és augusztusban a Final4-t, az számtalan jogi kérdést vetne fel, például a játékosok június 30-ig szóló szerződését is említi. „Még akkor is, ha ez veszteséget jelent a klubnak adott esetben egzisztenciálisan, de a legfőbb kérdés ebben a dologban az egészség. Nem írhatja felül semmilyen tévés jogdíj, bármilyen szerződés az a biztonságot, ami minimálisan elvárható.”

„Mi 30 százalékot kértünk, és miután jelentős az árfolyamveszteségünk is, mert ugyebár forintban egyezünk meg, de ennek van egy eurós alapja, ezért kértük annak egy fix összegben való megállapítását. Ehhez képest a játékosok előbb 20 (százalékot kértek – a szerk.), majd egyezkedés után 25 százalékban vagyunk most megállapítva azzal, hogy nem járultak hozzá az árfolyam fixálásához. Úgyhogy ezért mondtam, hogy nagyobb empátiát várnék el a játékosoktól. Most 25 százaléknál tartunk. Mi nyilván nem szeretnénk ennél nagyobb vágást tenni, pillanatnyilag nem is hiszem, hogy a mostani állás szerint ennek realitása lenne. Mondom én ezt most” – árult még el részleteket a fizetésekkel kapcsolatban a klubvezető. Elmondta, a csapatkapitány képviselte a játékosokat a helyzet megbeszélése során. Hozzátette, a szakmai stáb rugalmasabb volt, mint a játékosok. – „Nem mentünk abba bele, hogy külön-külön felhívjak játékosokat, hogy mit gondolnak erről, én vártam volna azt, hogy inkább ők jelentkezzenek, vagy elmondják a véleményüket, de ez sem történt meg. Lehet, ők is megbíztak egymásban, és a csapatkapitány közlésében. Summa summarum, én azt gondolom, hogy felelősebb gondolkodást kellene elvárni a sportolóktól ebben a körben. És most hadd ne mondjam a Barcelonát, ahol 70 százalékról beszélnek, bár az ugye nem jelent meg a sajtóban, hogy ez csak a futballra vonatkozik-e, vagy a többi szakosztályra is, de miután az egy összetartó klub, ezért én azt prognosztizálom, hogy mindenkire vonatkozik. Nálunk pedig pár százalékon is alkudozni kell.”

A Sport TV szakértője, Borsos Attila úgy véli, a kézilabdában ebben a helyzetben kiütközik az, hogy a többi sportághoz képest mennyire szervezetlen a kluboldalon és játékosoldalon is az a fajta érdekképviselet, amire szükség lenne. Úgy érzi, vadnyugati viszonyok vannak a sportágban, lehet, hogy ez a válsághelyzet elindíthat majd egy fejlődési folyamatot ezen az oldalon. Jobban meg kellene szerveződni. Szűcs Ernő Péter a klubvezetés mellett praktizáló ügyvéd is, és elárulta, hogy megkeresték épp egy ilyennel, hogy segítsen létrehozni egy érdekvédelmi szervezetet. Ezt ő pártolja is. „Sok esetben a játékosok és a menedzserek fejében is rendet kell rakni. A klubok nem nyerészkedni akarnak a fizetéscsökkentéssel, hanem fenn akarnak maradni. Itt a klubok azt a szintet szeretnék fenntartani, ami korábban volt a válság előtt. Ezért meg kell lépni drasztikus lépéseket adott esetben. Csak feltételezhetem, hogy van egy ilyen szemlélet is, hogy a klub így akar gazdagodni a mi fizetésünkön. Ha épp ésszel belegondol bárki, csak a Szeged kapcsán milyen jegybevétel-kieséssel számolhatunk. Lett volna három Veszprém-meccsünk, amin a csilláron lógnak Szegeden, lett volna BL-meccsünk a Vardar ellen. Ez 4 olyan teltházas bevétel, ami sok tízmilliós nagyságrend jegybevételben. Ez nincsen. Mi van, ha a szponzorok azt mondják, hogy prolongáljuk azt a részt, ami kiesett, és jövőre annyival kevesebbet adunk, és ezt beszámítjuk, amikor nem tudtál ellentételezni. Ezernyi olyan szempont lehet, amivel egy klubnak most számolni kell. És mi még egy erős klub vagyunk. Mi van a kisebb klubokkal? Azokat én azt gondolom, központilag kellene megtámogatni az MKSZ-en keresztül. Nem hiszem, hogy a nagy klubok azt mondanák, hogy az egyenlő bánásmód követelményét sértené, hiszen a kis klubokra ugyanúgy szükség van, mint a nagy klubokra. És a kis klubok még inkább pengeélen táncolnak nagy valószínűséggel. Ne hozzuk a magyar kézilabdát olyan helyzetbe, hogy a kis kluboknak el kelljen küldeniük a játékosokat.”

Abban megegyeztek a beszélgetés résztvevői, hogy legalább 4-5 hét közös edzés kell majd ahhoz, hogy a játékosok újra mérkőzést tudjanak játszani.

„Fel kellene nőnie egy picit mindenkinek. Nem mozizni kell, ez nem egy mozifilm, amiben vagyunk, hanem ez egy nagyon súlyos helyzet, aminek a sport csak egy része. Tényleg nagyon szeretném, ha ezt mindenki megfelelő komolysággal kezelné, teljesen mindegy, hogy hol van, sportban, vagy sporton kívül. Mert még tényleg nem szembesültünk ilyennel, és nekünk sokkal többet kell beletenni, mint korábban adott esetben” – zárta mondandóját Szűcs Ernő Péter, a MOL-Pick Szeged elnöke.

A Kézivezérlés extra hetente jelentkezik a Sport TV digitális felületein, és az egyes epizódokban klubvezetők mesélnek a klub körüli helyzetről és arról, hogy kezelik a sportban a koronavírus-járvány miatt kialakult válságot. A következő adás vendége Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója lesz.