Linsanity: Az NBA talán legnagyobb tündérmeséje • SportTV

Linsanity: Az NBA talán legnagyobb tündérmeséje

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 04. 06. 20:46    
Olvasási idő: 8 perc

Folytatjuk NBA-érdekességekről szóló cikkeink sorát. Annyira nem számított arra senki, ami Jeremy Lin-nel történt, hogy nem is olyan sokkal a Linsanity előtt a Madison Square Garden biztonsági őre sem engedte be a játékosbejárón. Aztán volt pár felejthetetlen meccse, és hirtelen világszenzáció lett az amerikai-tajvani kosaras története. Olyan történet ez, amilyen sem előtte, sem azóta nem volt az NBA-ben.

Jeremy Lin Kobe Bryantnek is bizonyított. (Fotó: JLin7 / twitter)

Van egy kosaras, aki addig csak epizódszerepet töltött be az NBA-ben, és tényleg megtörténik vele az, hogy nem engedi be a saját csapatának biztonsági őre a játékosbejárón. Kell ennél több motiváció egy sportolónak? Biztosan hallottál már a Linsanityről, amikor Jeremy Lin felforgatta a világot azzal, hogy jóformán a teljes ismeretlenségből lépett elő, és zsinórban hét győzelemre vezette az addig vergődő Knicks-t, és az egész világ megismerte a nevét.

Addig az egész élete arról szólt, hogy legyőzze az előítéleteket. Mert mit keres egy ázsiai kosaras az NBA-ben, ha nem 220 centi?

De szögezzük le, Jeremy Lin amerikai (ázsiai-amerikai), csak a szülei származnak Tajvanból. És ő volt az NBA történetének első kínai vagy tajvani felmenőkkel rendelkező amerikai kosarasa. Kaliforniában született, San Francisco környékén nőtt fel. A származásából eredően rengeteg nehézséggel és akadállyal kellett megküzdenie.

A szülei mindketten 168 centiméter magasak, tehát nem számíthatott arra, hogy majd 191 centi legyen a végén, bár a nagymamája felmenői között voltak magasabb (180 centi körüli) emberek. Az ismerősök bírálták a szülőket, hogy engedik a fiút kosarazni, de ők úgy voltak vele, „Miért ne?”, ha azt szereti. A gimiben végzősként Észak-Kalifornia legjobbjának választották a Divízió II-ben, készített videót magáról, és elküldte kb. az összes nagy egyetemnek.

Ennek ellenére nem kapott sportösztöndíjat. Így nem tudott mást tenni, elment a Harvardra.

A Harvardot mindenki ismeri, tudjuk, kiváló oktatást ad (Lin közgazdaságtanból diplomázott), de értelemszerűen nem a sport, főleg nem a kosárlabda a fő profilja az intézménynek. Állítólag ő volt a leggyengébb fizikailag elsőéves korában, míg végzősként már a legjobb egyetemi kosarasok között tartották számon, az irányítók között pedig egyértelműen a szűk élmezőnyben volt. Ez sem volt elég azonban, hogy kiválasszák a 2010-es drafton.

Azt mondta magának, egy évig próbálkozik, és ha nem jön össze, majd kezd valamit a harvardi diplomájával.

De jött a nyáriliga meghívás a Dallas Maverickshez, jól játszik, konkrétan egy meccsen a draftelső John Wall ellen is brillírozik. Ezután több csapat figyelmét is felkeltette. Végül a Golden State Warriorshoz írt alá, legfőképpen azért, mert Palo Altoból származik, tehát úgymond a hazai csapatot választotta annak ellenére, hogy 3-4 másik is leigazolta volna. Az a Warriors még nem az a dinasztia volt, amely öt döntőt játszott, bár Steph Curry már a csapatnál volt.

Epizódszereplő lett a Warriorsnál, de ennek ellenére kultikus figurának tekinthető. Ahogyan már írtuk, ő volt az első kínai vagy tajvani felmenőkkel rendelkező amerikai kosaras a ligában, és San Francisco környékén nagyon magas az ázsiai-amerikai populáció száma. Curry és Monta Ellis mellett 29 meccset kapott, azokon is kevesebb, mint 10 percet, de a D-League-ben parádézott, mikor leküldték a farmcsapathoz.

2011 nyarán edzett, mint az őrült. Erősödött, izmosodott, gyorsabb lett és magasabbat is ugrott, az NBA-lockout alatt rátett még egy lapáttal, majd így belefért neki egy rövid kínai kitérő. Az Államokba való visszatérése után a Warriors ezek ellenére az edzőtábor első napján kirakta a keretből. Pár napra leigazolta a Houston Rockets, de elköszönt tőle a szezonrajt előtt, és ekkor csapott le rá a New York Knicks, amelyik ötödik irányítónak szerződtette Baron Davis, Mike Bibby, Iman Shumpert és Toney Douglas mellé/mögé. Ugyan voltak sérülések (konkrétan Shumpert és Davis sérült volt, amikor Lin szerződést kapott), de talán ebből is kikövetkeztethető, hogy a keret 14-15. helyén lévő Lin mennyit játszott…Szerződtetésekor el sem kellett utaznia New Yorkba, hiszen Oaklandben csatlakozott új csapatához egy idegenbeli túrán december 28-án,1 per 27 másodpercet kapott volt csapata, a Warriors ellen. Januárban történt az az eset a biztonsági őrrel. Amikor előbb nem engedték be, majd azt mondták, akkor biztos valami személyi edző, de biztosan nem NBA-játékos. 2012 januárjában a lehetséges 17 meccsből ötször lépett pályára, január 28-ig a rekordja 6 perc volt. Mindenhova taxival járt, és egyszer egy edzésen

megkérdezte az edzőt, Mike D’Antonit, érdemes volna-e az autóját áthozatnia a nyugati partról. Aki habozás után azt válaszolta, inkább ne…

Ez nem túl biztató. De a beszámolók szerint mindig elsőnek érkezett az edzésekre, és utoljára távozott. Közben ismét megjárta a D-League-et, ezúttal az Erie Bayhawksnál játszott.

A Miami Heat játékosa, Udonis Haslem mesélte, hogy

január 27-én a Heat-Kincks meccs előtt fültanúja volt annak, hogy Lin arra kérte a papot, azért imádkozzon, hogy február 10-ig ne rakja ki a Knicks.

Félelme nem is volt alaptalan, nem volt ugyanis év végéig garantált szerződése… Azon múlt, hogy másnap nem tették ki, hogy a sérült Baron Davis nem tudott még visszatérni a terveknek megfelelően, és nem találtak olyan irányítót, akit azonnal bevethetnének Lin helyett.

Az ima elég jól bevált, mert bár azon a bizonyos Knicks-Heat meccsen nem lépett pályára, február 3-án azt mondta neki D’Antoni, hogy a Boston Celtics ellen többet fog játszani, de ne vállalja túl magad. Kudarc volt, nem csinált sokat, de azt is rosszul. Érezte, hogy február 4-e lehet az utolsó esélye. Mike D’Antoni egyik irányítója sem tudta megvalósítani az elképzeléseit, és az azt megelőző 13 meccsen 11-szer kikapott a csapat, és ez kapóra jött aznap Linnek. „Szerencséje volt, mert olyan rosszul játszottunk. Ebben a ligában szerencsésnek kell lenned, és neki egy csomószor szerencséje volt.”

Vicces, hogy pocsék Celtics elleni meccse után épp nem volt hol aludnia, mert a tesója nappalijában lakott a kanapén (!!!), és aznap vendégek jöttek a családjához. Úgyhogy

egy estére hontalan lett, és Bostonból hazafelé a repülőn bekéretszkedett csapattársa, Landry Fields nappalijába, ahol egy 180 centis kanapén helyezkedett el hajnali kettőkör.

Biztos pihentető volt… Így vágott neki annak a meccsnek, amiről azt gondolta, ez lehet az utolsó esélye.

A szezonban addig összesen 55 percet töltött a parketten, de aznap a New Jersey Nets ellen csereként 36 percet kapott. Egyrészt a Knicks harmadik meccsét játszotta a harmadik este (közte a bostoni túrával), ráadásul Shumpertnek problémái voltak a faultokkal. Lin 25 pontot dobott, kiosztott 7 gólpasszt, leszedett 5 lepattanót, és még két labdaszerzése is volt, a liga egyik legjobb irányítója, Deron Williams ellen. Látszott, hogy a csapattársak sem hiszik el, amit látnak. A zuhanyzóban nem tudta eldönteni, hogy a víz folyik az arcán, vagy a könnyei.

Ezzel vette kezdetét a Linsanity

Február hatodikán NBA-s pályafutása során először már kezdő volt a Utah Jazz ellen, a csapat legnagyobb sztárja, Carmelo Anthony sérülés miatt csak 5 percet játszott, Amar’e Stoudemire pedig a testvére halála miatt hagyta ki a meccset. Lin: 28 pont, 8 gólpassz, újabb győzelem.

Stoudemire három, Anthony hét meccsen nem állt ezután rendelkezésre. És kihez fordulhatott vajon Mike D’Antoni ebben az időszakban?

Február 8-án Washintonba látogatott a Knicks. A túloldalon az a John Wall szerepelt, aki a 2010-es drafton elsőként kelt el. Igen, azon a drafton, amin Lint nem választották ki. 107-93-a nyert a Knicks. Lin nem játszotta le Wallt a pályáról, de partiban volt vele. 23 pont, 10 gólpassz. Ez volt pályafutása első dupla-duplája.

Február 9-én Lin garantált szerződést kapott, aznap költözött ki a testvéréék nappalijából. Nagyon szívesen ajánlom a Linsaniyt című dokumentumfilmet, mert ebben meg is mutatják, hogy egy teljesen átlagos New York-i lakásban él ekkor a város legnagyobb szenzációja.

Ennek a durván két hétnek a csúcsa február 10-én jött el. A Los Angeles Lakers látogatott a Madison Square Gardenbe. A meccset a New York Knicks nyerte 92-85-re, és nem az a 34 pontos Kobe Bryant lett a meccs legjobb pontszerzője, aki ezt nyilatkozta a meccs után:

„Az, hogy valaki így játszik, az nem a semmiből jön. Úgy tűnik, de ha visszamész és jobban megnézed rájössz, hogy a képessége megvolt erre a kezdetektől, csak nem vette észre senki.”

Jeremy Lin 38 pontot szerzett, és adott 7 gólpasszt is. Az a Kobe Bryant beszélt így Linről, aki előző nap azt mondta az újságíróknak, hogy nem tudja, mi az a Linsanity (mert már akkor így hívták ezt a jelenséget, amikor még véget sem ért)…

Lin állítólag taxival utazott a meccsre, és a kocsiban látta ezt a videót Kobe-ról, ami feldühítette. És a lefújás után már készült arra, hogy a meccs utáni sajtótájékoztatón majd megkérdezik, hogy szerinte „most már szerinte tudja Kobe Bryant, hogy ki az a Jeremy Lin?”. Elsőre azt akarta válaszolni, hogy „Mert ki az a Kobe Bryant?”, de helyette azt mondta, hogy ezt ne tőle kérdezzék.

A meccs után a New York Times azt írta, hogy Lin a legnagyobb szerencse a Knicks életében azóta, hogy 1985-ben elsőként draftolhatta Patrick Ewingot. Jason Whitlock, a Fox Sports bunkó újságírója pedig egy rendkívül tapló tweetet írt ekkor: „Egy szerencsés hölgy ma éjjel New Yorkban pár centi fájdalmat tapasztal majd.” Talán nem kell megmagyarázni, miért volt nagyon kellemetlen ez a szöveg. Később az ESPN és Floyd Mayweather is dobott le előítéletektől nem mentes, de legalább megfontolatlan kommentet. Mondjuk Mayweatheré a mai napig elérhető. Pont ezeket az előítéleteket akarta Lin lebontani, de ugye pont az egyedisége miatt volt ekkora szenzáció, amit véghez vitt.

Ezután a győzelem után az egész NBA, pontosítunk, az egész világ sportsajtója Jeremy Linről beszélt. 2 hét alatt lett egy ismeretlen kosarasból világszenzáció.

De jött az ötödik is, február 11-én Minnesotába utazott a Knicks. Lin: 20 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, és ő dobta a meccsnyerő büntetőket.  Február 13-án Jeremy Lin lett a hét játékosa a keleti konferenciában, 4 meccsen 4 győzelmet szerzett a csapata, és ezeken a találkozókon 27,3 pontot, 8,6 gólpasszt és 2 labdaszerzést átlagolt.

A legnagyobb kosárra február 14-ig kellett várni. A következő állomás Toronto, Lin 27 pontot és 11 gólpasszt tett be a közösbe. Ráadásul ő adta meg a kegyelemdöfést a Raptorsnak egy meccsnyerő triplával.

Az NBA történetének első játékosa lett, aki az első öt kezdőként játszott meccsén legalább 20 pontot és 7 gólpasszt szerzett. 136 pontot dobott az első öt meccsén, amin kezdő volt, többet, mint bárki az NBA és az ABA 1976-os egyesülése óta. Ez pedig teljesen független volt a származásától

A nagy hetes győzelmi sorozat utolsó meccsén február 15-én Lin „csak” 10 pontot dobott, de kiosztott egyéni rekordot jelentő 13 gólpasszt a Sacramento Kings elleni 100-85-ös diadal során. A nagy széria a New Orleans Hornets ellen szakadt meg, Lin ugyan dobott 26 pontot, de eladott 9 labdát. Ezzel egy másik rekordot állított be, és ez rávilágított Lin egy nagy hibájára: 45 labdát adott az első 7 kezdőként vívott NBA-meccsén, meccsenként 6,4-et.

Február 19-én a címvédő Dallas Maverickst győzte le a Knicks 104-97-re Jeremy Lin 28 pontjával és 14 gólpasszával. Lin a csódahónap legrosszabb meccsét a későbbi bajnok Miami Heat ellen játszotta. LeBron James, Dwyane Wade és Chris Bosh vezetésével a floridaiak leradírozták a pályáról. Ez mondjuk hízelgő volt, hogy Kobe Bryanttel ellentétben a nagy hármas már felkészült belőle. Ez február 23-án volt, közvetlenül az All-Star hétvége előtt.

Sokan elkezdték az NBA aktuális szenzációját Jeremy Lint az All-Star-gálára követelni, de végül ott azért nem lépett pályára, ellenben az újonc és másodévesek közötti gálameccsre már bekerült.

A Linsanity eddig tartott, csak pár hétig, de akkoriban tényleg Jeremy Lin volt a sláger. Ebben az időszakban Lin 22,5 pontot és 8,7 gólpasszt átlagolt, a Knicks pedig 9-3-as szériát ezalatt úgy, hogy Carmelo Anthony és Amar’e Stoudemire több meccset is kihagyott..

A történetnek köszönhetően Lin olyan magazinok címlapján szerepelt, mint a Time, a Sports Illustrated, a GQ vagy a SLAM.

A Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta 2012-ben, és nyáron megkapta az Év Áttörő Atlétának járó díjat az ESPY díjátadón. Volt olyan magazin, amely a 2010-es évek legnépszerűbb Knicks-játékosnak nevezte. Azt mondjuk nem tudjuk, ehhez mit szólt Carmelo Athony…(vagyis de, de ezt alább lehet elolvasni). Mindezt alig egy hónap alatt érte el, ennyi elég volt neki, hogy A Nagy Alma és a világ számára kultikus hőssé váljon. Nyilván a világ ázsiai gyökerekkel rendelkező, kosárlabdát szerető fele számára a mai napig igazi példakép.

Lin ezután sem lett rosszabb játékos, de ez a 12 meccs alapozta meg a hírnevét, ekkor tanulta meg a nevét mindenki, aki szereti a tündérmeséket.

Mike D’Antonit nem sokkal az All-Star után kirúgta a Knicks, és az új edző, Mike Woodson taktikája már nem kedvezett annyira Lin játékának. D’Antonival kapcsolatban kedves történet, hogy mikor Lin elkezdte azt érezni, hogy túl sok labdát ad el, az edző azt mondta neki, hogy ezzel ne foglalkozzon, őt sem érdekli, amíg sok gólpasszt ad, és jól vezényli a támadásokat. Az edzőváltás egy dolog, de Linnek porcleválása lett a térdében, úgyhogy idő előtt befejezte a 2011-12-es szezont. A hihetetlen sztorija sem volt elég, nem győzött meg mindenkit arról, hogy ilyen jó, vagyis hogy ezt a színvonalat tartósan tudná hozni, a Knicks sem tett meg mindent a megtartásáért. Tárt karokkal várta az a Rockets, amely 2011-ben még elküldte a szezon előtt, a fizetése több, mint tízszerese volt annak, amit a Knicksnél keresett. Carmelo Anthony azt mondta, nevetséges ez az összeget…Korrekt ez egy csapattárstól, nem?

Két Rocketses szezon után játszott még a Los Angeles Lakersben, ahol 35 meccsen Kobe Bryant csapattársa volt a 2014-15-ös szezonban, később a Charlotte Hornetsben, a Brooklyn Netsben, az Atlanta Hawksban, és 2019-ben bajnok lett a Toronto Raptorsszal. Jelenleg a Beijing Ducks játékosa, Kínában.

Sokakban mély nyomokat hagyott ez a pár hét, és még többeknek adhatott motivációt ahhoz, hogy ne adják fel az álmaikat. Mert a Linsanity valójában erről szólt.

A Linsanity mérkőzései egyelőre nem kerülnek képernyőre a Sport TV-n, de pár klasszikussal készülünk. Csütörtökről éjjel 0:15-kor a Sport1-en, pénteken 16:15-től a Sport1-en és 22 órától a Sport2-n felidézzük a 2013-as keleti döntő (Miami Heat – Indiana Pacers) hatodik és hetedik meccsét, szombaton 22 órától a Portland Trail Blazers és a Houston Rockets 2014-es vetélkedésének negyedik és hatodik meccsét, vasárnap 22 órától pedig a Golden State Warriors és a Los Angeles Clippers 2014-es párharcának hatodik és hetedik meccsét. 

Források: Linsanity dokumentumfilm, ESPN, GQ, Sports Illustrated, New York Post