Akár Dávid Kornél is feltűnhetett volna a "The Last Dance"-ben • SportTV

Akár Dávid Kornél is feltűnhetett volna a „The Last Dance”-ben

2020. 04. 23. 16:03    
Olvasási idő: 3 perc

Talán sokan elfelejtik, de Dávid Kornél az 1997-98-as szezon előtt már a Chicago Bullsnál volt, és a „The Last Dance”-ben jól dokumentált McDonald’s tornán csak azért nem volt ott, mert nem sokkal előtte megsérült a lába. A Sport TV Alley-oop podcastjében Dávid Kornél volt a vendég, aki a sorozatról, az 1997-es élményeiről és a Jerry Krause-hoz fűződő viszonyáról is beszélt.

Dávid Kornél a United Centerben a Konrél on Tour forgatásán.

Amerikában az ESPN-en nézettségi rekordokat döntöget az ESPN és a Netflix sorozata, a „The Last Dance”, amely az 1997-98-as szezont megnyerő Chicago Bullsról szól. Hazánk eddigi egyetlen NBA-s kosarasa, Dávid Kornél hivatalosan az 1998-99-es szezonban mutatkozott be az NBA-ben és a Chicago Bullsban, de azt talán csak azok tudják, akik olvasták a róla szóló könyvet, vagy látták a Kornél on Tour című filmet, esetleg belefutottak ebbe az interjúba, hogy 1997-ben már a „The Last Dance”-re készülő csapattal edzett. Az első epizódban markánsan jelenlévő párizsi McDonald’s tornára csak azért nem tudott a csapattal utazni, mert kifordult a bokája. Kornél előtte és utána is együtt készült Michael Jordanékkel, és látta, hogy egy 2-3 fős stáb gyakran megjelenik az edzéseken, de újoncként ennek nem tulajdonított nagy jelentőséget. Most felidézte emlékeit a Sport TV Alley-oop podcastjében.

A TELJES BESZÉLGETÉS EZEN A LINKEN ÉRHETŐ EL.

„Vártam egyébként, hogy feltűnök-e az első két részben” – mondta nevetve Dávid Kornél az Alley-oop podcast vendégeként – „Nem arra számítottam, hogy ugrálunk az időben, hanem hogy annyi eddig még nem látott felvétel van ebből a szezonból, ami sokkal részletesebb és több bepillantást enged abba is, ahogyan felkészült a csapat a szezonra. Októberben ott voltam ebben a csapatban, bemutathatták volna, ahogy az első nap az edzőtáborban összejött ez a csapat, akkor el kellett mondania az újoncoknak, hogy ki-kicsoda. Ezeket átugrották, és rögtön Párizsban kezdtünk, ahol én nem voltam ott. Ezzel le is zárták az októbert.”

Nem sok embernek van ilyen mappája a világon:

Dávid Kornél egy konkrét eseményt is kiragadott, amit szerinte érdemes lenne még megmutatni akár egy későbbi epizódban is. „A Philadelphiával két meccset játszott a csapat. Az egyik meccs Chapel Hillben volt, a Noth Carolina egyetemen. Azt sajnálnám, ha nem mutatnák meg, mert amikor megérkeztünk Chapel Hillbe, és kiszálltunk a repülőből, akkor több ezer vagy tízezer ember volt ott a kerítésnél. Egészen a csarnokig szaladtak az emberek mellettünk, míg oda nem értünk. Ez volt Jordannek az első visszatérése, mióta elhagyta Chapel Hillt, óriási médiavisszhangja volt. Ott lehetne látni őt abban a környezetben, ahonnan származik. Az tényleg olyan volt, mint a Beatles, őrület volt, az volt a legsokkolóbb, amit ott átéltem.”

Érződik a filmen, hogy Michael Jordan birtokolta a jogokat, és maga is kivette részét annak elkészítésében, és a Jerry Krause (a Bulls korábbi General Managere) szituáció bemutatásából ez nagyon jól látszik. Köztudott volt, hogy Jordan és Krause finoman szólva sem szívlelték egymást, de a magyar NBA-játékos szerint a sorozat drámaisága miatt volt ilyen feszült hangulatúnak ábrázolva ez a konfliktus. „Ez a szál túl van húzva biztosan. Ezt a mindennapokban nem érezted…A feszültség és a hangulat nem különbözött attól, mint ami egy bármilyen másik csapatnál volt. Olyan dolgok voltak, amik megleptek. Például egyszer Jerry mondott egy-két szót az edzés előtt, akkor Jordan egy papírba csomagolta a rágóját, és hozzávágta hátulról, de Jerry meg sem fordult, ment tovább. Inkább ilyen csipkelődésnek tűnt az egész, de nekem azért volt furcsa, mert valahol ő volt a nagyfőnök, és mégis odaszólt neki Jordan. Üvöltés vagy olyan feszültség, hogy mindenki előtt egymásnak essenek, olyan nem volt, de beszólások voltak. Viszont én nem tudtam akkor, hogy ott ez-e a normális. Amikor odakerültem én azt néztem, mit csinál Jordan, mindig ott voltam a nyomában, az öltözőben majdnem közvetlen mellettem öltözött, figyeltem, hogy megy ki, kivel beszél. Mentem, mint egy „pulikutya”, hogy megnézzem minden mozdulatát, hogy mi fog történni, miért ő az, akit istenítenek. Persze, hogy ki voltam én éhezve erre, hogy nézzem, milyen a hangulat körülötte, de mondom, ezeken a csipkelődéseken kívül nem éreztem, hogy ekkora volt a feszültség, mint amit a film mutat.”

Sőt, Dávid Kornél pályafutásában az azóta már elhunyt, és a Hírességek Csarnokában választott Jarry Krause-nak fontos szerepe volt, és mint mondja, ő csak köszönettel tartozik a GM-nek. „Ő adta meg nekem az esélyt, hogy odakerüljek, ő volt az, aki kitartott mellettem annak ellenére, hogy én eljöttem Rockfordból (Kornél a Bulls farmcsapatába, a Rockford Lightningba került, amikor 1997-ben nem kapott még NBA-s szerződést, de onnan inkább hazajött az Albacomphoz játszani – a szerk.). Hiába haragudott rám, hiába mondta azt, hogy többet hallani sem akar rólam, adott még egy esélyt, hogy a következő nyáron visszamenjek. Tehát én a vele való személyes kapcsolatomról csak pozitívan tudok beszélni, csak a legnagyobb szuperlatívuszokban. Velem mindig korrekt és normális volt, de én egy kis pont voltam a gépezetben” – osztotta meg emlékeit Dávid Kornél Szaniszló Csabával és Tőrös Balázzsal a Bulls korábbi vezérével kapcsolatban.

A folytatás már ismert, Dávid Kornél az 1998-99-es szezonban csatlakozott a Chicago Bullshoz, amelynek keretében a 98-as bajnokcsapatból heten maradtak, és Dávid Kornél volt Toni Kukoc mellett a másik játékos, aki nem Észak-Amerikából származott. A beszélgetés ajánljuk mindenkinek, mert nagyon sok érdekességet megoszt még Kornél ezeken kívül is a hallgatókkal az NBA világával kapcsolatban, például

  • úgy általánosságban a The Last Dance-ről
  • az újoncoknak kiosztott pofonokról
  • arról, hogy ő mit tett volna klubvezetőként ezzel a csapattal
  • Michael Jordan breakfast klubjáról.

Érdemes tehát meghallgatni az Alley-oop podcast legújabb epizódját Dávid Kornéllal.