Koronavírusjárvány: Ma kezdődik el a lassú nyitás az NBA-ben • SportTV

Koronavírusjárvány: Ma kezdődik el a lassú nyitás az NBA-ben

2020. 05. 08. 17:12    
Olvasási idő: 3 perc

Az NBA ma videókonferenciát tart, amelyen az NBA minden játékosa jelen lesz. Természetesen a liga lehetséges beindítása a téma. Az időzítés nem véletlen, az NBA döntése értelmében a mai napon kinyithatnak a csapatok edzőkomplexumai is, de azért megszorításokkal, és nem is minden csapatnál történik még meg a nyitás.

A Boston Celtics edzőközpontja. (Fotó: Getty Images)

Adam Silver, az NBA komisszárja, és Michele Roberts, a játékosszakszervezet vezetője tart ma egy videókonferenciát, ahol az összes aktív NBA-játékos részt vesz majd. Május 8-a van, ha ma reggel felébred Amerika, az NBA-játékosok elkezdhetik hivatalosan használni a klubok létesítményeit, hogy egyéni edzéseket végezzenek, illetve betartsák a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

A videókonferencián állítólag minden játékosnak lehetősége lesz feltenni kérdéseket, de megoszthatják gondolataikat, kétségeiket is a jövővel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok nem minden államában ugyanolyan a koronavírus-helyzet, ezért a klubok is egyedileg határozzák meg, mikor nyitnak ki valóban az edzőkomplexumok. Az ESPN információi szerint a Portland, a Cleveland és a Denver már pénteken nyit, de például a Houston Rockets, amely ugyanezt tervezte, elhalasztotta ezt május 18-ra, miután egyeztetett a játékosokkal a szakvezetéssel és Texas állam kormányzójával.

A Sacramento Kings és a Miami Heat május 11-re, hétfőre tervezi ezt a lépést, míg a legtöbb csapatnál megfontoltak, nem szeretnék elsietni a dolgokat. A Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban például elmondta egy podcastben, hogy az egészségügyi szempontokat figyelembe véve nem éri meg sietni jelen helyzetben, hiszen a játékosok otthonukban is tudnak edzeni.

A mindig tájékozott Adrian Wojnarowski úgy tudja, a szabályok értelmében hat edző felügyelheti az edzéseket, de a vezetőedzők nem lehetnek ott a tréningeken. Nyilván azért, hogy egyrészt ne legyen előnyben az a csapat, amely előbb elkezdi az edzéseket, másrészt egészségügyi okai is vannak.

További előrások:

  • nem törölközhetnek ugyanazzal a törölközővel a játékosok, és nyilván nem ihatnak ugyanabból az üvegből, stb…
  • bizonyos helyiségeket nem is nyithatnak ki a csapatok, és bizonyos eszközöket még tilos használni
  • minden csapatnál kell lenneie egy felelős személynek, aki az előírások betartásáért felel
  • nem mehetnek más edzőterembe a játékosok, kizárólag a csapatuk központját használhatják
  • minden eszközt (beleértve a labdát is) fertőtleníteni kell, miután valaki használta
  • a játékosok kulcsait, telefonjait és egyéb eszközeit is fertőtleníteni kell
  • egyszerre négy játékos lehet a létesítményben
  • csoportos játék nem lehet még

A liga indulásának még nincs fix, elfogadott forgatókönyve, de most örüljünk annak, hogy az első lépések megtörténtek ebbe az irányba.

Amíg azonban az NBA a 2020-as visszatérésen dolgozik, a liga egy-két klasszikusa feltűnik majd nálunk a hétvégén:

Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 2005-ből: május 8., péntek 17 óra, Sport2

LeBron James akkor az NBA történetének legfiatalabb játékosaként, 20 évesen és 80 naposan dobott legalább 50 pontot (azóta Brandon Jenning megelőzte). Egészen pontosan 56-ig jut a Raptors ellen, ráadásul 10 lepattanó, 5 gólpassz és 2 labdaszerzés is belefért neki. A történelem szempontjából az már nem is számít, hogy a Raptors nyeri a meccset.

Philadelphia 76ers – Toronto Raptors, a 2001-es keleti elődöntő hetedik meccse: május 9., szombat 00:30, Sport1 és 12 óra, Sport2

Ez volt az a Raptors, amelyikben Dávid Kornél is játszott a szezon elején. Vince Carter és Allen Iverson is eszeveszett tempóban játszott, mindketten 30 pont felett átlagoltak a párharcban, és az utolsó pillanatig nyílt volt a hetedik meccs is. Carter sokan támadták a meccs után, mert aznap délelőtt elment átvenni a diplomáját a North Carolina egyetemre, és magángéppel repült Philadelphiába a meccsre. Csak annyit mondunk, amit itt elvett a Raptorstól a sors, azt adta vissza 2019-ben Kawhi Leonard dobásánál.

Cleveland Cavaliers – Philadelphia 76ers 1997-ből: május 9., szombat 22 óra és május 10., vasárnap 13 óra, Sport2

A Válasz. Allen Iverson, a kétezres évek első felének egyik legmeghatározóbb kosárlabdázója újoncként 50 pontot dob a Cleveland Cavaliers ellen. A meccset a Cavaliers nyeri majd, de Iversont látni mindig öröm, főleg, ha élete első 50 pontos meccsét mutatják épp. Ugye az megvan, hogy a The Last Dance rendezője azért készíthette el a sorozatot, mert előtte ő csinálta az Iversonról szóló dokumentumfilmet? És mert Jordan imádja Iversont.

1986-os, 1988-as, 2000-es és 2011-es zsákolóversenyek

Vasárnap 18:30-tól látható lesz 4 felejthetetlen zsákolóverseny is a Sport1-en.

  • 1986-ból a 170 centis Spud Webb parádéja,
  • 1988-ból a legendás Jordan vs Wilkins párharc,
  • 2000-ből minden idők legjobb zsákolóversenyes teljesítménye Vince Cartertől,
  • 2011-ből Blake Griffin és az autó találkozása, és amikor Serge Ibaka tényleg a büntetővonal mögül zsákol

Forrás: ESPN, boston.com