Klasszis+mentális erő+szociális érzékenység=Kimmich • SportTV

Klasszis+mentális erő+szociális érzékenység=Kimmich

2020. 05. 28. 14:55    
Olvasási idő: 2 perc

Joshua Kimmich a Dortmund elleni meccsen minden olyan tulajdonságát megmutatta, amivel méltó lehet a csapatkapitányi karszalagra a Bayern Münchennél. És még egy szépségdíjas gólt is lőtt.

Amikor a 10. forduló után a Bayern München az első helyezett Mönchengladbachtól négy ponttal lemaradva a negyedik helyen állt, és a kispadra Niko Kovac helyére – akkor még ideiglenes jelleggel – Hansi Flicket ültette a vezérkar, senki sem gondolta, bő fél idény alatt mennyit változik a tabella. Persze, a Gladbach visszaesésére, illetve a Bayern előretörésére lehetett számítani, de arra talán hamarabb, hogy előbbi a negyedik helyre csúszik vissza, mint hogy a címvédő 28 kör után már hét ponttal vezessen, és gyakorlatilag bajnokként lessen tekinteni rá. Márpedig jelenleg így fest a helyzet a Bundesligában, és figyelembe véve a listavezető hátralévő programját (Düsseldorf, Leverkusen, Frankfurt, Mönchengladbach, Werder Bremen, Freiburg, Wolfsburg), nem látni, hol lehet minimum hét (de a gólkülönbség miatt inkább nyolc) pontot hozni rajta.

Persze, lehetne Flick érdemeit hangsúlyozni, hogy egy szedett-vedett társaságból miképp hozott ki 15-1-2-es bajnoki mérleget (az RB Leipzig elleni iksz, valamint a Leverkusentől és a Mönchengladbachtól elszenvedett vereség csúfítja a képet), na meg Német Kupa-elődöntőt és szinte biztos Bajnokok Ligája-negyeddöntőt, de a keddi rangadó kapcsán ehelyütt maradnánk inkább Joshua Kimmichnél. A gólja önmagában zseniális volt („Amikor körülnéztem, nem voltam biztos benne, hogy mindenki tudja, mennyire fontos három pontot szereztünk” – mondta az ünneplés utáni időszakról), a 13,7 km-es futómennyisége klubcsúcs (igaz, csak 2011 óta vezetik ezt a kategóriát a Bundesligában), a mentális ereje pedig továbbra is lenyűgöző.

A gólja kapcsán annyit érdemes megjegyezni, hogy a Bayern edzői stábja a meccs előtt szólt, figyeljen mindenki oda, mert Bürki, a Dortmund kapusa hajlamos jóval a gólvonal előtt és kissé oldalt helyezkedni, ez pedig kihasználható. „Örülök, hogy hallgatott ránk” – kacsintott egyet a mérkőzést követően Flick, majd komolyabban is értékelte középpályása teljesítményét.

„Klasszis. Lenyűgöző a fejlődése. Százszázalékosan összpontosít és győztes mentalitása van. Szélsővédőként kezdte a Bayernben, de úgy döntöttünk, védekező középpályásként számítunk rá, mert ott a képességeit és az erősségeit még jobban ki tudja használni. Sokat mozog, rendszert visz a játékunkba, támadásban és védekezésben is hangsúlyos a szerepe. Olyan, aki mindig hajtja előre a többieket”

– mondta róla a tréner.

A mentális erejére azonban nem csupán a tréner, de például Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern „feje” is felfigyelt. „Meggyőződésem, hogy egy nap Joshua Kimmich lesz a kapitányunk. A pályán és azon kívül is megvannak az ehhez szükséges tulajdonságai” – mondta a volt világklasszis csatár. Kimmich még csak 25 éves, de már benne van a csapattanácsban (amelyben rajta kívül ott van a kapitány Manuel Neuer, két helyettese, Thomas Müller és Robert Lewandowski, valamint Thiago és David Alaba), a válogatottban pedig pedig már a 2017-es Konföderációs Kupán (rövd ideig), valamint a 2019-es, Argentína elleni mérkőzésen is rajta volt a karszalag.

És a kapitánysághoz szükséges szociális érzékenység is megvan benne, elég csak a mostani járvány alatt Leon Goretzkával közösen elindított „We kick Corona” alapítványra gondolni. Egymillió eurót tettek le a rászorulók megsegítésére, most meg már 4 millió körül járnak a gyűjtésükkel.

A Sport1-en 19:30-kor élőben jelentkezünk a Germánia című futballmagazinunkkal. Addig is, szavazzatok a 28. forduló legszebb góljára!

Ki szerezte a 28. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Joshua Kimmich (Bayern München) a Dortmund ellen

0%

Renato Steffen (Wolfsburg) a Leverkusen ellen

0%

Steven Zuber (Hoffenheim) az 1. FC Köln ellen

0%