De hogy dobsz 100 pontot egy NBA-meccsen? • SportTV

De hogy dobsz 100 pontot egy NBA-meccsen?

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 05. 28. 21:42    
Olvasási idő: 4 perc

Chamberlain egy átbulizott éjszaka után érkezett meg a világvégére, egy félházas csarnokba, ahol egy újságíró és két fotós volt csak kíváncsi a meccsre. A Warriors-Knicks találkozót nem közvetítette a tévé, és csak a negyedik negyedről maradt fenn hanganyag. Ilyen körülmények között született az NBA-rekord, amit 99,9 százalék, hogy a közeljövőben nem dönt meg senki, hacsak nem lesz komolyabb szabályváltoztatás a kosárlabdában.

Paul Vathis világhírű fotója. (Fotó: twitter)

Írtunk nem is olyan régen egy cikket Wilt Camberlain pályafutásáról. Ebben szerepelt, hogy úgy dobta a pontokat a pályafutása elején, mintha nem lenne holnap. Összegezzük még egyszer a pontszerzéssel kapcsolatos legfontosabb dolgokat:

  • egyedül ő tudott legalább 100 pontot dobni egy NBA-meccsen, a pontrekord listán második Kobe Bryant tőle 19 ponttal lemaradva 81 pontig jutott.
  • 3 játékos tudott legalább 72 pontot dobni egy meccsen a ligában, Chamberlain ötször, Kobe Bryant és David Thompson egyszer-egyszer.
  • az 1961-62-es szezonban 50,4 pontos átlagot ért el, amely a legtöbb, amit játékos valaha elért egy szezonban, a második és harmadik lejobb (44,8-as és 38,4) is az ő nevéhez fűződik.
  • 3 játékos volt képes legalább 36,9 pontos átlagot összehozni az NBA-ben, Chamberlain ötször, Elgin Baylor és Michael Jordan pedig egyszer-egyszer.
  • Hétszer volt pontkirály zsinórban 1960 és 1966 között.
  • Karrierátlaga 30,07 pont, aminél csak Michael Jordan 30,12-es karrierátlaga magasabb.

Szóval elhihetjük, hogy volt egója, önbizalma, és megfelelő képessége Chamberlainnek ahhoz, hogy bármennyit vállaljon, és abból rengeteg pontot szerezzen.

Mondjuk kereken 100-at, mint 1962. március 2-án, amikor a Philadelphia Warriors 169-147-re legyőzte a New York Knickst.

Ez az a szezon volt, amit 50,4 pontos átlaggal zárt a center, ami azóta is rekord ugye, és alig pár hónappal korábban, még decemberben már volt egy 78 pontos meccse, ami az ezt megelőző rekord volt.

Egyébként a 100-as és a 78-as meccs között két óriási különbség van (azt leszámítva, hogy a 78 pontot 63 perc alatt szerezte):

1. A DOBÓSZÁZALÉK.

Decemberben 62 mezőnykísérlete volt, és 31-szer talált be ezekből, továbbá 31 büntetőt dobott rá, és ebből 16 volt sikeres. Ezzel szemben márciusban a mezőnymutatója 63-ból 36, a büntetőaránya 32-ből 28 volt. Így bár csak kétszer dobott rá többször, 22 ponttal többet tudott szerezni.

2. Hogy a Knicks ellen nyert a Warriors,

pedig a Knicks megpróbálta faultolni a többi játékost, hogy ne jusson el a labda Chamberlainhez.  Ellenben a Lakers decemberben felülmúlta a Warriorst háromszoros hosszabbításban. Állítólag Elgin Baylor, akinek azon a meccsen döntötte meg a 71 pontos NBA-rekordját, azt mondta, hogy „Ez a fickó egyszer 100 pontot fog dobni.”

Sajnos felvétel sincs erről a történelmi meccsről, de a negyedik negyedről hanganyag létezik, és egy dokumentumfilm is készült erről az estéről, amit a Sport TV bemutat majd vasárnap 21:15-től.

Talán nem meglepő, hogy Chamberlain mind a 48 percet a pályán töltötte, hiszen ebben a szezonban egyetlenegyszer játszott „csak” 40 percet, mert kiállították.

216 centijével, 120 kilójával, emberfeletti erejével és elképesztő atletikusságával dominálta ezt a meccset is, és a Warriors edzője, Frank McGuire ezúttal is csak annyit kért a társaktól, hogy adják neki a labdát…

A százpontos meccs előtti három meccsen 67, 65 és 61 pontot szórt, a közvetlen utána következőn 58-at. Ez 5 meccs alatt 70,2 pontos átlag.

No de a meccsnap…

Chamberlain hölgyekhez való viszonyát mi sem bizonyítja jobban, mint az a 20 ezres számadat, amiről írtunk az előző cikkben is. Így talán senki nem lepődik meg azon, hogy a 100 pontos meccse előtti estét bulizással töltötte New Yorkban (ott élt Philadelphia helyett, mert itt izgibb volt az éjszakai élet), hajnali hatkor kísért haza egy hölgyet, nem aludt, és nyolckor már a Phillybe tartó vonaton ült. Megebédelt néhány barátjával, és majdnem lemaradt a csapat buszáról, ami a Philadelphiától 140 kilométerre (!!!) található Hershey Sports Arenába tartott. Hershey neve a világhírű és elképesztően finom Hershey’s csokiról lehet ismert. Mert akkoriban nem mindig egy csarnokban játszottak a csapatok, és a Warriorsnak ez volt a 3. meccse ebben a 7000-es csarnokban a szezonban.

Elképesztő, hogy 1962-ben még annyira periférián mozgott a liga, hogy nem volt New Yorkból újságíró a meccsen, a Warriors saját publicistája küldött tudósítást néhány nagyobb médiumnak, és összesen 2 fotós volt jelen, és csak félház volt a csarnokban.

Állítólag a Knicks kezdőcentere másnaposság miatt nem volt ott a meccsen, és a 208 centis, 100 kilós Darrall Imhoff feladata lett volna megállítani a liga legjobb pontszerzőjét. Valójában csak 20 percet volt egyébként a pályán, mégis úg maradt meg az almanachokban, mint az ember, aki mellett 100 pontot dobtak. Azonnal érződött, hogy baj lesz New York-i szempontból, mert szokatlan módon bementek a center büntetői már a meccs elejétől. És hiába ütöttek oda, vagy fogták hárman, esetleg négyen, nem volt megállás. A félidőben 41-nél járt, a harmadik negyedben már 69-nél. Innentől már egyértelmű volt a cél: MEGDÖNTENI SAJÁT 78 PONTOS CSÚCSÁT!

A negyedik negyedben már ott volt a levegőben, hogy itt tényleg valami nagyon nagy dolog történik. A hangosbemondó azt számolta, mennyinél jár a játékos, és nyolc perccel a vége előtt 75 volt a statisztikai lapon. 7:51-gyel a vége előtt járt 79-nél (ez volt az új rekord). A foghíjas lelátón is elszabadult a pokol. A szemtanuk már nem is emlékszenek pontosan, hogy 46 másodperccel a vége előtt egy alley-oopot zsákolt be, vagy csak bepöcizte a labdát, de a lényeg az, hogy meglett a 100 pont, pedig közvetlenül előtte kétszer is hibázott. Az a legenda terjedt el, hogy a meccs további részét már le sem játszották, de ez nem igaz. Állítólag Chamberlain csak állt a félpályánál,

nem akart már több kosarat dobni, mert „a 100 jobban hangzik, mint a 102.”

A meccs után elkészült az AP fotósának, Paul Vathisnak örökérvényű fotója a 100-as papírlappal, amelyre a Wariors PR managere, Harvey Pollack írta fel a számokat. Wilt Chamberlain biztosan örökre ott lesz a történelemkönyvekben ezzel a tettével. Az említett hanganyag és ez a fotó maradandó élmény erről az estéről, amiről sok Hári János állította azt, hogy a Madison Square Gardenben ott volt a tomboló 40 000 ezer néző között…. De ugye a fentiek elolvasása után világos, hogy ez nem igaz?

Érdekes, hogy a rekorder később azt mondta, hogy

ez csak az EGYIK kedvenc meccse. A kedvence az, amikor NBA-rekordot jelentő 55 lepattanót szedett legfőbb riválisa, Bill Russell és a Celtics ellen.

Azt viszont a mai napig nem tudni, mi történt az igazi meccslabdával, pontosabban, hogy melyik állítás a valós. Az, hogy egy Kerry Ryman nevű 14 éves fiatal kaparintotta meg, aki végül majd 70 ezer dollárrért eladta, vagy hogy Chamberlain odaadta csapattársának, Al Attlesnek. Egy Jeff Millman nevű labdafelelős korábbi interjújából derül ki, hogy lehet senki sem hazudik, csak más-más labdáról van szó. Ugyanis több labda is volt a pályán, amiket a meccs után szétosztogattak.

Most a felszínt kapargattuk meg, de a Sport1-en május 31-én, vasárnap 21:15-től meg lehet nézni egy dokumentumfilmet, amely erről a 100 pontos meccsről szó, majd közvetlenül utána belepillanthatunk Tim Duncan és Dikembe Mutombo pályafutásába is.

A Sport TV további NBA-közvetítései:

Minnesota Timberwolves – Phoenix Suns 2005-ből, Kevin Garnett 47 pontja

Május 29., péntek 18 óra Sport2

Kevin Garnett 2005. január 4-én dobta karriercsúcsát, 47 pontot a Phoenix Suns ellen. Leszedett mellette 17 lepattanót, kiosztott 4 gólpasszt és szerzett 2 labdát is. Egyetlen baj volt ezzel, hogy a másik oldalon a későbbi MVP, Steve Nash által vezetett Phoenix Suns volt, amelyik végük 62-20-szal zárta az alapszakaszt, és a nyugati döntőbe is bejutott.

New York Knicks – Charlotte Bobcats 2014-ből, Carmelo Anthony 62 pontja

Május 30., szombat 21:30 Sport1

Az NBA történetében 42 alkalommal dobott legalább 62 pontot egy játékos, a jelenleg is aktív kosarasok közül erre ketten voltak képesek, Devin Booker, akinek volt egy hetvenpontos meccse, és Carmelo Anthony, aki 2014-ben 62 pontot dobott a Charlotte Bobcats ellen. Ez a legtöbb, amit valaha dobott valaki a Madison Square Gardenben.