Sancho 20 évesen mesterhármassal vonult be a történelembe

2020. 06. 01. 09:33    
Olvasási idő: 2 perc

Jadon Sancho nem csupán a Dortmund kezdőcsapatába tért vissza, de régi formájához is. A Paderborn elleni mesterhármasával ráadásul Bundesliga-csúcstartó is lett.

Jadon Sancho sérülten, hiányos erőnléttel vágott neki a Bundesliga koronavírust követő szakaszának, az első három meccsen a kezdőcsapatba sem került be, és amikor csereként bevetették, akkor sem tudott érdemben úgy hozzátenni a Dortmund játékához, ahogyan szeretett volna, illetve ahogyan azt tőle várják. A Paderborn ellen visszatért a kezdőbe, és bár az első félidő alapján akár le is cserélhették volna (ahogyan szinte bárkit a BVB-ből), Lucien Favre a pályán hagyta, aminek történelmi következményei lettek. (A trénert nem csupán ezért illeti dicséret, hanem azért is, mert az első félidőben erőteljes letámadást követelt, és bár gól nem születetett, nem esett kétségbe, mert tudta, ezt a tempót a kiesőjelölt nem bírja majd.)

Először is, megszerezte profi pályafutása első mesterhármasát, hiszen a 0-0-s szünetet követő 6-1-es gálaelőadásból a második, a harmadik és a hatodik dortmundi gól fűződött a nevéhez.

Másodszor, mert 20 évesen és 2 hónaposan ő lett a legfiatalabb játékos, aki elérte a 30 gólos határt a Bundesligában. A korábbi rekorder, a már 21 éves Kai Havertz meg pénteken lett a legfiatalabb, aki legalább 35 gólig jut a német élvonalban. Jadon Sanchónak a 30 gólhoz és a 38 gólpasszhoz 73 bajnokira volt szüksége – ez bizony majdnem egyes átlag, ami a kanadai táblázat pontjait illeti!

Ha már kanadai táblázat, az angol támadó a 2019-2020-as idényben 17 gólnál (ezzel Lewandowski és Werner mögött harmadik a mesterlövészek között) és 17 gólpassznál (ezzel pedig második Thomas Müller mögött) tart, amivel vezeti a kanadai táblázatot Lewandowski (33 pont) és Werner (32) előtt. Mi több, ő az egyetlen játékos a Top5 bajnokságban, aki gólból és asszisztból is legalább 15-öt számlál.

Ugyanakkor az összesített európai kanadai táblán még nem vezet, ott csapattársáé. Erling Haalandé az elsőség, aki a salzburgi produkcióját is figyelembe véve 35 pontnál (26 gól, 9 gólpassz) jár, Sancho pedig az egykori dortmundi, jelenlegi laziós Ciro Immobilével (27 gól, 7 gólpassz) holtversenyben a második.

A Sport1-en 19:30-tól élőben jelentkezünk a Germánia című Bundesliga-magazinunkkal, amelyben méltatjuk majd Jadon Sanchót, de addig is, szavazzatok a 29. forduló legszebb góljára!

Ki szerezte a 29. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

Leonardo Bittencourt (Werder Bremen) a Schalke ellen

0%

Javairo Dilrosun (Hertha BSC) az Augsburg ellen

0%

Robert Lewandowski (Bayern München) 2. gólja a Düsseldorf ellen

0%
Cookie beállítások