NBA: Hogyan zárják le a Koronavírusjárvány szezont? • SportTV

NBA: Hogyan zárják le a Koronavírusjárvány szezont?

2020. 06. 03. 18:00    
Olvasási idő: 4 perc

Szinte minden, az NBA-hez köthető személy elkezdett azon tanakodni, hogyan kellene megreformálni az NBA 2019-20-as, a történelemkönyvekben a jövőben majd csak „A koronavírusjárvány szezonként” szereplő kiírását. De nagyon nagy szükség van erre?

Az NBA volt az egyik első globálisan is népszerű sportsorozat, amelyet felfüggesztettek a koronavírus miatt. Most már biztos, hogy vissza fog térni a 2019-20-as szezon, nem vész tehát veszendőbe az a cirka 65 meccs, amit lejátszottak a csapatok.

Azonban egyfolytában a „Hogyan tovább?” kérdés foglalkoztat mindenkit, és jönnek is szép számmal az ötletek.

Mi az, ami biztos?

  • teljesen eltérünk az eredetileg tervezett időponttól, hiszen valójában már az NBA-döntőnek kellene mennie.
  • nem lesznek hazai és idegenbeli meccsek, „kapszulában”, vélhetően Orlandóban a Disney Worldben található ESPN komplexumban rendezik majd meg a szezon hátralévő részét.
  • nem lesznek nézők.
  • van egy csapat, amelynek már nem volt matematikai esélye sem rájátszásba jutni 65 meccs után (Warriors), és kb. 10 csapatnak szinte nulla reális esélye lenne akkor is bejutni, ha 82 meccses alapszakaszt játszanak.
  • a tervek szerint július 31-én indulnának, és az NBA-döntőnek október 12-ig kellene véget érnie

Vélhetően örökre egy csillag lesz majd a 2020-as NBA-bajnok neve mellett. De pont az ő érdekében az volna a legjobb, ha nem akarnánk mindent feltúrni, és a lehető legkevésbé nyúlnának bele legalább a lebonyolításba, ha már a körülmények így is furák lesznek.

Alapszakasz:

  • alapvetően 82 meccset játszik mindenki.
  • ebből 63 és 67 meccs között játszottak le a csapatok.
  • a legtöbb regionális tévés szerződésben körülbelül 70 az a garantált meccsszám, aminek elérése esetén kifizetik a teljes tévés jogdíjat.

Rájátszás:

  • nyilván itt sem lesznek hazai és idegenbeli meccsek
  • mivel egy helyen lesznek a csapatok, bárhogy át lehetne alakítani a rájátszás menetét is (több csapat, konferenciák vegyítése…), nem lesz téma az utazás és a földrajz
  • esetleg a rájátszásba jutók számát is alakíthatják
  • nem tudni, négy győztes meccsig akarnak-e minden körben játszani.

Kezdés: Miután mindenki elmondja a véleményét, az NBA vezetése, a komisszár Adam Silverrel az élen eldönti majd a közelgő napokban, pontosan hogyan tovább a július 31-i újra indulás után

Milyen opcióik vannak?

Alapaszakasz-extra, playoff extra a normál playoff előtt:

Az is egy opció, hogy kukába dobják az alapszakasz hátralévő részét, és nem játszik mind a 30 csapat, csak mondjuk 22-24 csapat. Azt, hogy ők hogyan kvalifikálnák magukat a rájátszásba, vagy az ide eljutás már annak tekinthető, azt még nem tudni, ahogyan azt sem, ebben az esetben hogyan nézne ki a rájátszás. Van olyan ötlet, hogy minitornán dőljön el, vagy hogy ne legyen kelet és nyugat, és összejöhessen akár egy Clippers-Lakers házidöntő is – Orlandóban. Várjuk még ki a végét, értelmetlen is ezt sorolni.

Rövidített alapszakasz minden csapattal:

Ha profitmaximalizálásra (vagy veszteségminimalizálásra, ez nézőpont kérdése) törekszenek, azt a kötelező meccsminimumot játsszák le, aminek köszönhetően minden csapat megkapja azt az összeget, ami egy teljes szezon esetén jár neki. Annál kevesebb vendégéjszakát kell ott töltenia a csapatoknak, akik nem jutnak be, annál kevesebb lesz a rendezés és a lebonyolítás költsége.

DE ebben az esetben előjöhetnek azok a csapatok, akiknek 82 meccs esetén még lett volna esélye rájátszásba jutni, de ha csak 70 meccsig fut ki a szezon, akkor már nem lesz. Például Damian Lillard az egyik szószólója annak, hogy így nem lesz értelme újra belevágni, és akkor ő inkább nem játszik. De ez érthetetlen: Nem ő volt az, aki a pályán kivívhatta volna korábban a rájátszásba jutást?

Mi volna a legjobb?

Magánvéleményem szerint az, ha mindenki odamenne Oralndóba, és játszana. A legkevesebb esély a 82 meccses alapszakaszra van, egyszerűen nem fér bele az időbe, de semmiképpen se annak kedvezzen ez a rendszer, aki eddig rossz volt a szezonban, mert az nem fair, ha a szabályokat valamilyen oknál fogva úgy szerkesztik át, hogy pont azok kerülnek hátrányba, aki a szezonban eddig a többiek elé kerültek ebben a versenyfutásban.

Az egy pozitív példa, hogy például a liga egyik leggyengébb csapatának, az Atlanta Hawksnak az edzője, Lloyd Pierce azt nyilatkozta, hogy az ő fiatal csapatának annál jobb, minél több meccset játszik, és ő szeretné, ha még pályára lépnének még nyáron.

Ha elindul a verkli, az egy könnyebbség, hogy a csapatok ott vannak egy helyszínen, és bár megtört a szezon lendülete, ezért félhetnénk a sérülésektől, de például

nem kell utazni, nem lesz időeltolódás, ami nagyon sok terhet levesz a játékosokról.

Nekik kialakított szállodai szobájuk lesz, a pihenés elméletileg nem lehet nagy probléma. Játszhatna mindenki kétnaponta, ebbe tulajdonképpen az is beleférhet, hogy kevesebb, mint egy hónap alatt lejátsszák az alapszakasz minden meccsét. Csak a másfél hónapos playoff tűnik rövidnek.

Nem lehet mindenkinek tetsző döntést hozni, de biztosak lehetünk benne, hogy az NBA a tőle telhető legtöbbet megteszi azért, hogy ebből a helyzetből is a lehető legjobban jöjjön ki, és jöjjenek ki a nézők.

Kik lehetnek elégedetlenek?

  • az esélytelenek, ha pályára kell lépniük.
  • akiket egy módosított lebonyolítás üthet el a rájátszástól.
  • akik egy módosított rájátszás miatt kerülnek egy sokkal rosszabb ágra a playoffban.

Ha október 12-ig véget ér a szezon, a draft őszre tolódik, akárcsak a szabadügynökpiac, a következő szezon pedig később kezdődik majd.

UPDATE – BREAKING NEWS:

Az ESPN mindig nagyon jól tájékozott szakértője, Adrien Wojnarowski jelentette, hogy az NBA holnap azt a javaslatot szavaztatja meg, hogy 22 csapat folytassa a szezont. TABELLA.

  • 13 nyugati és 9 keleti csapat
  • A 16 playoff-helyen álló csapat
  • Nyugatról további 5, keletről további 1 csapat, amelyek 8 mérkőzésnél kevesebb hátrányban vannak a nyolcadik helyen álló csapattól.

Ezek a csapatok nyolc alapaszakasz-meccset fognak játszani, és ha úgy alakul, az utolsó  rájátszást érő helyekért külön is megmérkőznek, ha a kilencedik helyezettek négy meccsen belül lesznek a végelszámolásnál.

A találgatások helyett nézzük, milyen archív meccseket kínál a Sport TV erre a hétre:

New York Knicks – Indiana Pacers, 1994-es keleti döntő, hetedik meccs:

Látható lesz például az 1994-es keleti döntő hetedik meccse a New York Knicks és az Indiana Pacers között. Egy igaz aranykorszak, a csúcson lévő Patrick Ewing és a csúcson lévő Reggie Miller csap össze, nagyváros kontra kisváros…

Június 4., csütörtök 23:30, Sport1

Június 5., péntek 18:30, Sport2

New York Knicks – Indiana Pacers, 1995-ös keleti elődöntő, hetedik meccs:

Erre a meccsre igaz minden, ami az előzőre is, egyetlenegy különbséggel. Az előzőt az egyik csapat nyeri meg, ezt viszont a másik, és ezt direkt nem áruljuk el, mert zseniális mindkét találkozó, és a kettőn együtt összesen hat pont lesz a különbség…

New Orleans Hornets – Dallas Mavericks, 2008-as nyugati 1. forduló, ötödik meccs:

Chris Paul a Hornetsben, Nowitzki a csúcson, Kidd a Mavericksben, és még sorolhatnánk. Ez volt a New Orleans-i franchise történetének két legjobb szezonjából az egyik (a másik pont tíz évre rá, 2018-ban volt).