Bayer: kupafinálé 18 esztendő után? • SportTV

Bayer: kupafinálé 18 esztendő után?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 06. 09. 09:54    
Olvasási idő: 3 perc

A keddet is kineveztük „német futballnappá”. A 2. Bundesliga elmaradt mérkőzése mellett a DFB-kupa elődöntőjének első találkozója szerepel a programban.

Florian Wirtz három napja még Joshua Kimmichhel és Alphonso Daviesszel csatázott, most a kupaelődöntőben negyedosztályú ellenfelekkel nétózhet szembe. Feltéve persze , hogy Peter Bosz pályára küldi Saarbrückenben (Fotó: Gettgy Images)

DRESDEN–FÜRTH

Mint ismert, közvetlenül az újra indulás előtt a Dynamo Dresden négy játékosának vírustesztje pozitívnak bizonyult, ezért a Fürth és a listavezető Bielefeld elleni 27. és 28. fordulós talákozóját el kellett halasztani. Az előbb pótlására kedden, az utóbbira jövő hétfőn kerül sor.

A drezdai csapat végül két vereséggel, rúgott gól nélkül rajtolt újra. Ám még mielőtt e teljes reménytelenség lett volna úrrá az egykori keletnémet bajnok, BEK-elődöntős soraiban, szombaton Wiesbadenben 1–0-s vezetés, majd 1–2-es mérkőzésállás után sikerült újabb fordulatot adni a mérkőzésnek, végül Makienok 89.perces góljával el is vitték mindhárom pontot. Ezzel ugyan még mindig ligautolsó a DD, de két mérkőzéssel kevesebbet játszva is mindössze egy pont a hátránya a legyőzött Wehen mögött és a már osztályozós helyen álló Karlsruhétól is csupán három egységgel van lemaradva.

Vendége, az SpVgg a sűrű középmezőnyben foglal helyet, a hétvégén hazai pályán kapott ki az addig mögötte álló Sandhausentől (1–2), amely ezzel meg is előzte őt a tabellán. Aggódnia azért nem kell a fürthieknek, 8 ponttal van többjük a már említett Karlsuhénél, azaz csak egy legalább hárommeccses vereségsorozat és a mögöttük álló mind a négy együttes együttes formajavulása hozhatná kelletlen helyzetbe őket.

SAARBRÜCKEN–LEVERKUSEN

Daniel Batz már két 11-es párbaj hősének is bizonyult a kupában a Karlsruhe és a Düsseldorf ellen. Eljut-e csapatával a harmadikig? (Fotó: Getty Images)

A DFB-kupa két elődöntője közül a keddi a „szegény” rokon, csak az egyik résztvevőnek van eddig kupadöntős szereplése (három, ebből egy győzelem), a másik meg a négycsapatos mezőny egyetlen nem első osztályú tagja. Mi több, nemhogy nem élvonalbeli, de a 2. Bundesligában és a 3. Ligában (ez a német másod- és harmadvonal hivatalos elnevezése) is hiába keressük a nevét, nem találjuk. Az 1. FC Saarbrücken ugyanis jelenleg csupán negyedosztályú, a Regionalliga délnyugati (Südwest) csoportjában szerepel(t). Méghozzá kiválóan, vezeti is a csoportot 7 pont előnnyel igaz, egy meccsel többet játszva – a Steinbach előtt. Igen ám, de a COVID-19 miatt természetesen itt is félbemaradtak a küzdelmek. S míg a liga (DFL) hatáskörébe tartozó Bundesliga felső két osztályának küzdelmei újra indultak, a szövetség irányítása alatti alsóbb osztályokban egyelőre szünetel a játék.
Ezért az amúgy is jóval esélytelenebb Saarbrücken dupla hátrányban van a Leverkusennel szemben. Eleve gyengébb a játékoskeretének minősége plusz legutóbb március 7-én, azaz 94 napja játszott tétmérkőzést, míg a Bayer csupán három nappal ezelőtt a bajnoki listavezető Bayern ellen. A nagyon kicsike előny meg igazából nem is számít, a nézők nélküli meccseken statisztikailag is tovatűnni látszik a „hazai pálya előnye” néven emlegetett eredményfaktor. A saarvidékiek inkább csak lélektani előnyként azt tudják felidézni, hogy két élvonalbeli csapaton (Köln, Düsseldorf) is túljutottak már ebben a kupakiírásban, no meg hogy ha netán valami csoda folytán eljutnának a 11-es rúgásokig, abban specialistáknak bizonyultak eddig.  A legutóbbi két körben a Karlsruhét 0–0 után 5-3-ra, a Düsseldorfot pedig 1–1 után 7-6-ra verték meg a döntő rúgópárbajban, amelyet kevéssé szabatosan „büntetőpárbajként” szoktak emlegetni, noha büntetőről csak a normál játékidőben és a hosszabbításban lehet szó, ezek csupán a továbbjutást (esetleg kupagyőzelmet) eldöntő 11-es rúgások… (A saarbrückeniekről részletesebben másik írásunkban is olvashatnak.) A Saarbrücken kupameccseit egyébként a közeli (kb. 15 km) Völklingenben, a DFB legendás elnökéről, a helyi születésú Herrmann Neubergerről elnevezett stadionban játssza.

Ha már a hazaiak útját felidéztük, a Bayer négy normál játékidős sikerrel jutott a legjobb négybe. Először a másodosztályú Aachent verte meg idegenben 4–1-re, ezt három hazai siker követte  két élvonalbeli alsóházi és egy 2. Bundesligás ellenféllel szemben (Paderborn 1–0, Stuttgart 2–­1, Union Berlin 3–1)

A két együttes közös története csekély számú mérkőzést, örökmérlege némileg meglepően saarbrückeni vezetést mutat. Mind a négy bajnokijukat a saarvidékiek legutóbbi két, egyformán egyidényes Bundesliga-szereplése során játszották az 1985–86-os és az 1992­-93-as idényben. A Ludwigspark Stadionban mindkétszer 3­–1-es hazai siker született, a BayArenában egyszer remiztek 1–1-gyel, egyszer pedig a Leverkusen nyert 2–0-ra. A legutóbbi csatájuk óta tehát 27 esztendő telt el. Ha az eredmény nem is, az év jó kabalának a Bayer számára. Akkor, abban az idényben szerezte meg története eddigi egyetlen kupagyőzelmét, méghozzá a döntőben éppen egy alacsonyabb osztályú együttes, a Hertha BSC regionalligás II. csapata ellen…
Amúgy a Bayer a legendás 2001–2002-es „ezüstszezonban” – második hely a BL-ben, a Bundesligában és a DFB-kupában is –  játszott legutóbb a kupafináléban. A szurkolói szerint éppen ideje egy újabb döntős fellépésnek az Olimpiai Stadionban.

2. BUNDESLIGA, a 27. fordulóból elmaradt mérkőzés. Sport2 18:30 1. FC Dynamo Dresden–SpVgg Fürth (kommentátor: Bartha Zoltán); DFB-kupa-elődöntő. Sport1 20:30 1. FC Saarbrücken–TSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)