Jön a Német Kupa Hamupipőkéje! • SportTV

Jön a Német Kupa Hamupipőkéje!

Sport TV avatar Sport TV 2020. 06. 09. 10:08    
Olvasási idő: 2 perc

Kedden sporttörténelmi Német Kupa-elődöntőt láthatnak a Sport1 nézői: a Saarbrücken lesz az első negyedosztályú csapat, amely a fináléba jutásért meccselhet. Az ellenfél a keret összértékét figyelembe véve több mint százszor annyit érő Bayer Leverkusen lesz.

A csodacsapat. (Fotó: https://www.fc-saarbruecken.de)

Az elmúlt évtizedekben volt időnk hozzászokni a szenzációkhoz a Német Kupában, hiszen előfordult, hogy a Weinheim nem éppen világverő alakulata 1990-ben 1-0-ra legyőzte az öt friss világbajnokkal kiálló Bayern Münchent; hogy a TSV Vestenbergsgreuth regionalligásként, minden idők legnagyobb kupaszenzációját szolgáltatva 1-0-ra legyőzze a Bayernt; hogy az Arminia Bielefeld 2015-ben harmadosztályúként elődöntőt játsszon; vagy hogy a VfB Stuttgart amatőrcsapata 2000-ben 6-1-re kiüsse az Eintracht Frankfurtot. Kedden újabb kuriózummal bővül a Német Kupa egyébként roppant gazdag történelme: a Saarbrücken első negyedosztályú csapatként az elődöntőben léphet majd pályára. Jóllehet a koronavírus megfosztja a gárdát attól, hogy nézők előtt játsszon, de a tény önmagában alighanem nagyon sok mindent felülír.

Ráadásul még csak azt sem lehet mondani, hogy szerencsés lett volna a Saarbrücken sorsolása, hiszen a négy közé vezető út során két élvonalbeli (1. FC Köln, Düsseldorf) és két másodosztályú (Regensburg, Karlsruhe) együttest búcsúztatott. Főleg a Düsseldorf elleni parti sikerült hektikusra, azon Daniel Batz kapusnak összesen kuparekordot jelentő öt tizenegyest kellett hárítania. Azután a meccs után Lukas Kwasniok edző már a sajtótájékoztatóra sört rendelt, és a városi legendák szerint másnap egyetlen játékos sem panaszkodott szomjúságra…

A kupa egyelőre anyagilag is főnyeremény a Saarbrücken számára. Jóllehet a csapat a 3,5 és 4 millió euró közöttire becsült költségvetésével a negyedosztály tőkeerősebb együttesei közé tartozik, hol van ez például egy másik elődöntős, a Bayern München azon 250 milliójához képest, amit csak a játékosokra költ el? A mostani menetelés egyelőre 5,4 millió eurót hozott a Saarbrücken konyhájára, ami, bárhogyan is nézzük, több, mint az éves költségvetése. És ha a Leverkusen emelte akadályt is sikerül venni, további 3,5 millió euró áramlik a kasszába. Persze, ez már messze nem elvárás, hanem a csoda kategóriája lenne, amivel tisztában van Kwasniok edző is. „Még ha mindenki önmaga fölé emelkedik is és élete meccsét játssza, akkor is szükségünk lesz a szerencsére, hogy a leverkuseniek egyszer-egyszer kevéssel, de elvétsék a kaput” – fogalmazott.

Szintén a Saarbrücken dicsérete, hogy a sikert nem tisztesen megőszült veteránokkal, hanem egy meglepően jó korösszetételű csapattal érte el. A több mint kéttucatnyi játékos közül mindössze négyen járnak a harmincas éveikben! A transfermarkt.de oldal szerint a keret összértéke 3,7 millió euró, a keddi rivális Leverkusené eközben 383,15 millió. Úgy, hogy 20 olyan futballistája is van, aki egymagában többet ér, mint az egész Saarbrücken.

A Sport1 élőben közvetíti a Német Kupa keddi és a szerdai mérkőzését is. A Saarbrücken – Leverkusen találkozót Haraszti Ádám, a Bayern München – Eintracht Frankfurt meccset Méhes Gábor közvetíti. 

Saarbrücken – Leverkusen: június 9., kedd 20:30 (Sport1)

Bayern München – Eintracht Frankfurt: június 10., szerda 20:30 (Sport1)