Szombati élő meccsszextett, német rangadóval • SportTV

Szombati élő meccsszextett, német rangadóval

Sport TV avatar Sport TV 2020. 06. 13. 12:01    
Olvasási idő: 5 perc

Fokozzuk tempót: a pénteki öttel szemben szombaton már 6 meccsel jelentkezünk három ország 4 sorozatából, s mindegyiket élőben láthatják. A programból kiemelkedik a Bindesliga „históriai rangadója”, a müncheni Bayern–Mönchengladbach összecsapás.

Perisic tavaly decemberben is betalált a Gladbach kapujába – igaz, akkor titkaságként nem szerzett pontot a Bayern (Fotó: Getty Images)

NÜRNBERG–FÜRTH

Az egyik legnagyobb hagyományú német klubnak, a Nürnbergnek ugyancsak igyekeznie kell, hogy ne zuhanjon vissza a harmadosztályba. Mindössze három pont a fórja a már osztályozós helyen lévő Karlsruhéval szemben. Soros ellenfele, a Greuther Fürth már a „semleges zónában” van, nem riogatja a kiesés réme, ugyanakkor hatalmas távolságra van a feljutással kecsegtető helyektől. A motiváció alapján tehát a hazai Clubot tekinthetnénk esélyesnek, de néha éppen azoknak a csapatoknak jön ki a lépés, amelyeknek szinte közömbös a három pont sorsa. Ősszel gól nélkül maradtak, reméljük ez nem ismétlődik meg a szombati ebédidős találkozón…
Amúgy a két együttes 266. alkalommal csap össze az  „ösidők” minden mérkőzését (a barátságosakat is) figyelembe véve, napra pontosan száz éve például az össznémet bajnoki döntőt játszották egymással, azt ameccset a Nürnberg nyerte meg 2:0-ra, megszerezve első címét…

Nürnberg–Fürth örökmérleg

Összesen (a Bundesliga-alapítás óta): 55 mérkőzés, 25 Nürnberg-győzelem, 15 döntetlen, 15 Fürth-siker, 91–63-as gólkülönbség. A 2. Bundesligában: 19–4–8–7 /19–25
Nürnbergben: 27–14–5–6 / 44–27. Nürnbergben a 2. Bundesligában:  9–2–3–4 / 93–55
Az őszi mérkőzésen: Fürth–Nürnberg 0–0 (2019. 11. 24.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Max Morlock 8 ill. Werner Hoffmann 5 gól

DÜSSELDORF–DORTMUND

Jadon Sancho (balról) szombaton is fontos szerepel játszhat a Fortuna–BVB találkozón (Getty Images)

A Lipcse péntek esti sikerével ”lőtávolon belülre” került a Dortmunddal, ez ösztönözheti a fekete-sárgákat, akik reálisan már leszámoltak a bajnoki reményekkel. A Fortunából – amely épp a két vonal közt, az alsó osztályozós helyen áll – nagyon kellenek a pontok, hogy maga mögött tartsa a Werdert, esetlen előretörjön és utolérje a Mainzot, feltéve hogy Szalaiék botlanak otthon vasárnap az Augsburg ellen.
A düsseldorfi csúcsék, Karaman gyengélkedik, meglehet, hogy Hennings pótolja őt szombat délután. Hátul egy ötös védelmi lánc sem elképzelhetetlen, ez esetben Hoffmann és/vagy Gießelmann is bekerülhet a csapatba. Bodzek a liga legkeményebb(?) játékosainak egyike már a 10. sárgáját is megkapta, ezért hagyja ki a meccset. A BVB védelmének „parancsnoka” Hummels visszatér ötsárgás büntetése letöltését követően, s ugyancsak bevethető a szalagsérüléséből felgyőgyuló Haaland is, aki azonban lehet, hogy csak csereként lép majd pályára.

Düsseldorf–Dortmund örökmérleg

Összesen: 51 mérkőzés, 19 Düsseldorf-győzelem, 8 döntetlen, 24 Dortmund-siker, 73–96-os gólkülönbség. A Bundesligában: 41–15–8–18 /60–80
Düsseldorfban: 27–13–6–8 / 43–35. Düsseldorfban a Bundesligában:  20–9–6–5 / 36–28
Az őszi mérkőzésen: Dortmund–Düsseldorf 5–0. G.: Reus (2), Sancho (2), T. Hazard (2019. 12. 7.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Klaus Allofs 12, ill. Manfred Burgsmüller 11 gól

WOLFSBURG–FREIBURG

Reményeink szerint Sallai Roland ismét a kezdőben kap helyet  a Wolfsburgban fellépő freiburgi csapatban (Fotó: Getty Images)

Számunkra természetesen Sallai Roland miatt érdekes különösen a mérkőzés. Válogatott középpályásunk hatodszor egymás után csak a cserék közé van jelölve, a kicker.online előzetese szerint. Ötször kezdett ezek után, bízzunk a „hagyomány” folyatásában, azaz hogy a héten szerződést hosszabbító, a legrégebben alkalmazásban álló Bundesliga-tréner, Christian Streich ismét a kezdőben szavaz bizalmat a „mi fiúnknak”.
A hazai együttesben Steffen visszatér a középpályára, a múlt héten Brémában győztes csapatból lefelé kilógó Mehmedi Achilles-ín-problémákkal is küzd, minden bizonnyal Klaus helyettesíti. A balhátvéd Roussillon a vádliját fájlalja, ha nem játszhat, Gebhardt kezd a posztján. Streich mester egyelőre dilemmázik, hármas vagy négyes védelmi sort alkalmazzon, utóbbi esetben Sclotterback, Keitel vagy a fiatal Tempelmann is bekerülhet a kezdőbe.

Düsseldorf–Dortmund örökmérleg

Összesen: 51 mérkőzés, 19 Düsseldorf-győzelem, 8 döntetlen, 24 Dortmund-siker, 73–96-os gólkülönbség. A Bundesligában: 41–15–8–18 /60–80
Düsseldorfban: 27–13–6–8 / 43–35. Düsseldorfban a Bundesligában:  20–9–6–5 / 36–28
Az őszi mérkőzésen: Dortmund–Düsseldorf 5–0. G.: Reus (2), Sancho (2), T. Hazard (2019. 12. 7.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Klaus Allofs 12, ill. Manfred Burgsmüller 11 gól

BAYERN–MÖNCHENGLADBACH

Rami Bensebaini, az algériai középpályás Gladbachban duplázott a Bayern ellen. Most azonban lehet, hogy csak a cserék közt kezdi a rangadót (Fotó: Getty Images)

A „Klassiker” előtt, egészen a nyolcvanas évek közepéig-végéig ez volt a (nyugat)német futball csúcsrangadója. Azóta a Nayern maradt a spiccen, Gladbach viszont nemhogy a bajnoki cím közelébe nem került, de még a másodosztályt is megjárta. Ezzel együtt néha megtréfálja a bajorokat, például tavalyelőtt 3–0-s győzelemmel távozott az Allianz Arenából.

Ha a BVB orra bukik Düsseldorfban, a rekordbajnok gyózelmével akár már most véglegesítheti sorrendben nyolcadik, összességében 29 Bundesliga- , egyben 30. német bajnoki címét (a plusz egy az 1930–31-es idényben szerzett össznémet bajnoki cím, amelynek idején – kevesen tudják –, a magyar Dombi „Little” Richárd volt a bajorok trénere.)
Ha még nem is lesz bajnokavatás – azaz ha a BVB ponto(ka)t szerez Düsseldorfban – , akkor is toronymagas favoritja a históriai derbinek Hansi Flick gárdája, mely húsz legutóbbi tétmeccséből csak egyetlenegyet nem nyert meg, a Lipcse elleni gól nélküli bajnokit.
A Bayern egyébként idénybeli négy vereségéből három ellenfelének már visszavágott: a Hoffenheimnek idegenben még a vírusszünet előtt, a a Leverkusennek és a Frankfurtbnak a legutóbbi két bajnokin, a Gladbachnak „adósa még” a decemberi 1­–2-ért. Annak a mérkőzésnek a gladbachi hőse, a kétgólos Bensebaini most csak akkor kerül a csapatba, ha Marco Rose edző a háromvédős rendszer mellett dönt, ha mégis védelmi négyes mellett dönt, alighanem Jantschke behúzódik középre és Wendt lesz a balhátvéd, a középpályás „áldozat” meg éppen az algériai lesz. Johnsonnal és Stroblnak kissé korai lenne a müncheni visszatérés.
A hazai mester Hansi Flick tényleg a bőség zavarával küzd. Lewandowskit 5. sárgája miatt ugyan nélkülöznie kell – a lengyel csatárnak akár a Müller-rekord megdöntésébe is kerülhet a fegyelmezetlensége – , a helyén ismét bevetheti a szupercsere Zirkzeét. Ami viszont a gólszerzési klub- és Bundesliga-csúcsot illeti, a bajoroknak a Frankfurt elleni „csak” 2 után igyekeznie kell, legalább három találat kellene ahhoz, hogy a 102-es rekord megdöntése reális cél maradhasson. A gólsztár mellett az asszisztkirály Thomas Müller is ötsárgás hiányzó, a két klasszis együttes távol maradásáról lásd külön írásunkat.

Bayern–Mönchengladbach örökmérleg

Összesen: 110 mérkőzés, 55 Bayern-győzelem, 30 döntetlen, 25 M’gladbach-siker, 208–137-es gólkülönbség. A Bundesligában: 103–49–29–25 /196–130
Münchenben: 55–40–11–4 / 132–50. Münchenben a Bundesligában:  51–35–11–5 / 125–46
Az őszi mérkőzésen: Mönchengladbach–Bayern 2–1. G.: Bensebaini (2), ill. Perisic (2019. 12. 7.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Gerd Müller 14, ill. Jupp Heynckes 9 gól

NAPOLI–INTER

Romelu Lukakutól joggal tarthatnak a nápolyi védők: az idény tétmérkőzésein már 23-szor betalált az ellenfél kapujába (Fotó: Getty Images)

Három hónapja és egy napja a Napoli az akkori formákat tekintve meglepő 1–0-s győzelmet aratoott a San Siróban az Inter ellen. A meccs egyetlen gólját a spanyol válogatott Fabián Ruíz szerezte. A nápolyi visszavágó esősorban a hazaiaknak fontos, hiszen a bajnokságból egyáltalában nm biztos a nemzetközi kupahelyezés megszerzése, míg a kupagyőzelem automatikusan El-főtáblás helyet ér. Több helyütt a „belga csatárok párbajaként” harangozzák be a találkozót, a náplyiaknál Dries Mertens, a milánóiaknál Romelu Lukaku gólerejében bizakodnak a szurkolók, Mertens már ott van Hamsík közvetlen nyomában az eredményességi klubcsúcsot tekintve, Lukaku már 23 gólnál jár az idényben (17 bajnoki, 2-2 BL-, El- és Coppa Italia), azaz amelyikük betalál, sokat tehet csapata továbbjutásáért.
A két együttes kupamúltja tartalmas, és egyben a Coppa végküzdelmeire korlátozódik. Egyszer kerültek szembe a döntőben (1978, Inter 2–1), négyszer a negyeddöntőben (3 Inter-siker, az egyik 11-esekkel, egy Napoli-továbbjutás) és ez a második elődöntős párharcuk. Az elsőt még 1997-ben a Napoli nyerte meg, kétszer 1–1 után 11-es rúgásokkal. Ha netán most is rúgópárbajba torkollna a párharc (a „rendkívüli” szabályok miatt ehhez egy 90 perces 1–0-s Inter-siker kellene), a 11-esek örökmérlegét is eldöntenék a fiúk, az egy-egy sikeres csörte után…

Este a 2-esen megmutatjuk a Covid-19 által leginkább sújtott török csapatot. A Besiktasnak egy hónapja 8 játékosa, illetve dolgozója produkált pozitív vírustesztet, a gyógyulások után most a csapat már játszhat az Antalyapor ellen, hazai pályán.

2. BUNDESLIGA, 31. forduló. Sport1 13:00 1. FC Nürnberg–SpVgg Greuther Fürth (kommentátor: Bartha Zoltán). BUNDESLIGA, 31. forduló. Sport1 15:00 Fortuna’95 Düsseldorf–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Puhl Sándor); Sport2 15:30 VfL Wolfsburg–SC Freiburg (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 18:15 FC Bayern München–BV Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel). SÜPERLIG, 26. forduló. Besiktas–Antalyaspor (kommentátor: Petur András). COPPA ITALIA, elődöntő, visszavágó. Sport1 20:45  SSC Napoli–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)