Brémai Bayern-bajnokavatás? • SportTV

Brémai Bayern-bajnokavatás?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 06. 16. 11:53    
Olvasási idő: 4 perc

Az öt legfontosabb kérdésből – ki lesz a bajnok, kik végeznek a BL-t és az El-t érő helyeken, ki csípi el a pótvizsgát jelentő 16. pozíciót és ki búcsúzik az idény végén a Bundesligától – kedden csupán egyetlenre, a legkevésbé nyitottra érkezhet végleges válasz. Ha győz, már véglegesen megszerzi 29. Bundesliga-, egyben 30. német bajnoki címét az FC Bayern München.

Philippe Coutinho decemberben egy hármast bevágott a Brémának Münchenben, a "visszavágón" azonban aligha lesz a kezdőcsapat tagja (Fotó: Getty Images)

MÖNCHENGLADBACH–WOLFSBURG

A Wolfsburg azon kevés Bundesliga-együttesek közé tartozik, mely ellen negatív a Gladbach örökmérlege. Méghozzá erősen negatív, csak az örökös bajnok Bayern győzte le arányaiban többször a csikókat, mint a Volkswagen-városi farkasok.

Mondhatjuk tehát, hogy most az egyik mumusa ellen lép győzelmi kényszerben pályára Marco Rose csapata, amely erős párharcban áll a Leverkusennel az egyetlen szabad Bajnokok Ligája-helyért. A hazaiak mestere egyik veszélyes francia csatárára, Thuramra és Pléára sem számíthat, elsősorban tehát a támadójáték megszervezésével lehet gondja. Sőt, Raffael lábsérülés, Johnson izomproblémák, miatt nem állhat rendelkezésére és az izomszakadásból felépülőben lévő Stroblnak is olyan jelentős az edzés- és meccshiánya, hogy vele sem számolhat a kezdőben. Embolo viszont Münchenben már a cserék közt foglalt helyet, könnyen lehet, hogy ő lesz az egyetlen ék, bár Stindlt is feltolhatja kényszercsatárnak a tréner. A vendégeknél Glasner edző a 4-2-3-1-es felállásban gondolkodik, ebben a rendszerben elég nehéz az amúgy jó formában lévő Ginczeknek helyet találnia. Schlager esetleg visszahúzódik a „tízes” pozíciójába, de az is lehet, hogy az ő helyére kerül be a csapatba az utóbbi időben egyre jobban játszó Ginczek.

Mönchengladbach–Wolfsburg örökmérleg

Összesen: 40 mérkőzés, 12 Gladbach-győzelem, 6 döntetlen, 22 Wolfsburg-siker/ 49–66-os gólkülönbség. Ebből a Bundesligában:  39–11–6–22/ 46–66
Mönchengladbachban: 20–10–3–7 / 32–25. Mönchengladbachban a Bundesligában: 19–9–3–7/ 29–25
Az őszi idény mérkőzésén: Wolfsburg–M’gladbach 2–1. G.: Schlager, Armold, ill. Embolo (2019. 12. 15.)
A legeredményesebbek (az összes mérkőzésen): Raffael 3, ill. Diego és Roy Präger 4-4 góllal

WERDER–BAYERN

Thomas Müller és David Alaba kedden este együtt lehet 9-edszer bajnok, beérve az örökramglista élén Franck Ribéryt (Fotó: Getty Images)

A Lipcse elleni februári döntetlen óta mind a 13 tétmeccsét – közte 10 Bundesliga-találkozóját – megnyerte a Bayern. Ha csak egyetleneggyel megnyújtja ez a fantasztikus sorozatot, már matematikailag is behozhatatlan az előnye a Dortmunddal szemben, s megszerzi 29-edszer is a Bundesliga győztesének járó hatalmas ezüst „salátástálat”.
„Nem akarunk ajándékot adni, becsukjuk az ajándékosztó zsákot. Egyetlen játékosom sem panaszkodik fáradtságra, valamennyien készek pályára lépni” – mondta Hansi Flick mester a brémai találkozót megelőző online sajtótájékoztatón. Azaz az ötsárgás büntetését letöltő „gólpáros”, az asszisztkirály Thomas Müller és a gólkirály Robert Lewandowski is visszatér az együttesbe.  Zirkzee kisebb izomproblémákkal küzd, Perisic sem tökéletesen egészséges, de mindketten bekerültek a Brémába utazó keretbe. Egyedül a tartós gyomor- és bélrendszeri fájdalmakkal küszködő Javi Martínez nem bevethető.
Statisztikai alapon aligha kérdőjelezhető meg a Bayern sikere. A Werder ellen – amely a 80-as, 90-es években és az új évezred első évtizedében több problémát is okozott a bajoroknak – legutóbbi 18 mérkőzését sorozatban megnyerte a rekordbajnok, ilyen sorozatra az európai topbajnokságokban az  elmúlt évtizedekben nem akadt példa.
Noha az ellenfél csak a 17. helyen áll, Flick nem becsüli le a brémaiakat. „Kohfeldt jó munkát végez a Werderért, bízhatnak benne, hogy benntartja a csapatot. A legutóbbi meccsen megmutatták, hogy remek támadójátékuk is van” – utalt a Werder szombati paderborni 5–1-es győzelmére.
Persze, az igazi nagy támadójátéka a Bayernnek van, amely 31 játéknap után 92 gólnál tart. Bár a 101-es rekord elérése már tovatűnni látszik – a Gladbach elleni „csak” két találat rontotta az esélyeket – , a gólpasszkirály Thomas Müller társrekorder is lehet a brémaiak ellen. 18 győzelem és 2 döntetlen a „személyes mérlege” a Werderrel, ha nem kap ki a csapat, 21 veretlen meccsel csatlakozhat az ugyanennyivel álló két csúcstartóhoz, Jens Nowotnyhoz, aki a Kaiserslautern és Frank Neubarthhoz, aki a Bochum ellen ért el ugyanennyit. ”Th14” a zöld-fehérek kapujába eddig 10-szer talált be, 16 gólpasszt adott, azaz tevékenyen közreműködött a csúcsban. Ha a győzelem is meglesz, ugyancsak társrekorder lesz, Franck Ribéryvel és a vele együtt 9. bajnoki címét megszerző David Alabával együtt.
A hazaiaknál Kohfeldt a paderborni remeklés után „rátehet még egy lapáttal” a támadóerőre Bittencourt szerepeltetésével, meglehet, Rashica ezúttal „dzsókerszerepbe” kényszerül, azaz a cserepadról jöhet be, hogy új erőt vigyen a potenciális akciókba. (Bár a papírforma szerint Weserstadion ide vagy oda, alighanem a labda sokkal többet lesz a hazaiak kapuja közelében, mint a müncheniekében…)

Werder–Bayern örökmérleg

Összesen: 119 mérkőzés, 28 Werder-győzelem, 25 döntetlen, 66 Bayern-siker/ 137–246-os gólkülönbség. Ebből a Bundesligában:  107–26–25–56/ 124–217
Brémában: 60–20–14–26/ 76–92. Brémában a Bundesligában: 52–19–14–19/ 68–72
Az őszi idény mérkőzésén: Bayern–Werder 6–1. G.: Coutinho (3), Lewandowski (2), Th. Müller, ill. Rashica (2019. 12. 14.)
A legeredményesebbek (az összes mérkőzésen): Marco Bode és Wynton Rufer 7-7, ill. Gerd Müller 18 góllal

FREIBURG–HERTHA

Sallai Roland másfél éve már játszott az Olimpiai Stadionban. Képünkön a Hertha bosnyák ikonjával, Vedad Ibiseviccsel csatázik (Fotó: Getty Images)

Az utóbbi idők nagy mentései, több vesztes pozícióból megszerzett pont nyomán Sallaiék akár „El-közelbe” is kerülhetnek. Ha otthon megverik a Herthát és a Wolfsburg kikap Gladbachban, a két csapat közti különbség egyetlen egy pontra csökken, ez pedig két forduló alatt könnyen ledolgozható.

Rolandot szokás szerint a cseresorba jelöli a kicker.online előzetese, ez biztos jele annak, hogy kezdeni fog. (Az elmúlt 6 meccs mindegyikén ez történt). Könnyen „kétmagyaros” meccsé is válhat a freiburgi csata, Dárdai Marci hetek óta a cserék közt kezd, előbb-utóbb pályára is küldi a csapatot a kiesőjelöltek közül a „légüres” tabellaközépre kormányzó Bruno Labbadia. A fővárosiak előre és hátra sem igen mozdulhatnak sokat a hátralévő időkben, az ilyen szituációk kedveznek az újoncok kipróbálásának. Ráadásul a csapatnak éppen a védelem közepén van problémája Boyata eltiltása miatt, bár nagy bátorság kell egy ilyen „kényes” posztra újoncot bevetni. Labbadiától nem idegenek a hasonló bátor húzások, így reménykedhetünk, hogy a harmadik herthás Dárdai-debütálást élőben közvetítjük a sporttelevízióban.

Freiburg–Hertha örökmérleg

Összesen: 42 mérkőzés, 10 Freiburg-győzelem, 17 döntetlen, 15 Hertha-siker/ 45–53-as gólkülönbség. Ebből a Bundesligában:  27–6–11–10/ 29–35
Freiburgban: 21–6–6–9/ 26–35. Freiburgban a Bundesligában: 13–3–4–6/ 15–23
Az őszi idény mérkőzésén: Hertha–Freiburg 1–0. G.: Darida (2019. 12. 14.)
A legeredményesebbek (az összes mérkőzésen): Ivica Banovic, Martin Braun és Alekszandr Iasvili 2-2, ill. Michael Preetz 3 góllal

Akik élnek-halnak a portugál futballért, azokat sem hagyjuk cserben. A Freiburg–Hertha-meccs után az S1-en felvételről megmutatjuk a listavezető Porto vendégjátékát a sereghajtó Aves otthonában a Liga NOS 27. fordulójából.

 BUNDESLIGA, 32. forduló. Sport1 18:15   BV Borussia Mönchengladbach–VfL Wolfsburg (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 20:30  SV Werder Bremen–FC Bayern München (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 20:30  SC Freiburg–Hertha Berliner SC (kommentátor: Bartha Zoltán). LIGA NOS, 27. forduló: GD Aves–FC Porto (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)