Vince Carter: Itt a vége! • SportTV

Vince Carter: Itt a vége!

2020. 06. 25. 16:21    
Olvasási idő: 2 perc

Air Canada; Half-Man/Half-Amazing; Vinsanity, és még sorolhatnánk a neveket, de mindenki tudja, hogy Vince Carterről van szó. Saját podcastjében hivatalosan is bejelentette, hogy visszavonul.

22 szezon után eljött a búcsú ideje. (Fotó: twitter / @BleacherReport)

A The Ringeren futó Winging It podcastjében kimondta azt Vince Carter, amit mindannyian sejtettünk. ITT A VÉGE.

Az elmúlt években (sőt évtizedekben) nagyon sokszor csodáltuk meg Vince Cartert. Először azért, mert úgy zsákolt, mint senki előtte, majd azért, mert elnyűhetetlenné vált, egy biológiai csodává, aki négy évtizeden keresztül (ne, ne kezdje el senki kikezdeni ezt a kifejezést, inkább fogadja el, hogy ezt használjuk – köszönjük!) szerepelt az NBA-ben. Pedig a kezdeti röpködések láttán senki sem gondolta 1999-ben, hogy majd 2020-ban búcsúzunk tőle. Ugye arra emlékszik mindenki, hogy a Toronto Raptorsnál Dávid Kornél csapattársa volt még?

Nem unatkozott a 2019-20-as szezonban sem:

Először azt jegyeztük meg, hogy majd 43 évesen 14 pontot dobott egy negyedben a Madison Square Gardenben.

Amikor pályára lépett a 2020-as években is, ezzel kipipálta a kilencvenes, a kétezres, a kétezertízes és a kétezerhúszas éveket, akkor például összegyűjtöttük, mi volt akkoriban menő a világban, amikor először pályára lépett az NBA-ben: Britney Spears, Mel Gibson, Jóbarátok.

Megírtuk, hogy mindenki azt szeretné, hogy 43 évesen is induljon el a zsákolóversenyen, még az a 218 centis Frederic Weiss is, akit átugrott Sydneyben az olimpián.

Amikor a koronavírusjárvány miatt félbeszakadt a szezon, utaltunk rá, hogy vélhetően ez volt az utolsó kosara az NBA-ben:

Sajnos tényleg így történt. Amikor eldőlt, hogy csapata, az Atlanta Hawks már biztosan nem lesz ott a buborékban az NBA-szezon lezárásán, akkor már majdnem borítékolható volt a döntés. Bár páran azt remélték, egy egynapos szerződéssel, vagy valamilyen úton-módon még látjuk valamikor/valahol a pályán. Ám most már biztos, hogy nem.

„Hivatalos, hogy befejeztem a kosárlabdázást, hivatalosan is véget ért a profi pályafutásom.”

Azt is megjegyezte, hogy megbékélt azzal, hogy így alakult, hiszen egy lockout miatt rövidített, ötvenmeccses szezonnal kezdte profi karriejét 1999-ben, és most egy szintén rövidebb szezonnal búcsúzik.

A karrierje szenzációsan sikerült. A kétezres évek elejéig palánkszaggató zsákolásai miatt volt az NBA egyik kirakatarca, és a 2000-es zsákolóversenyen mutatott teljesítményével forradalmasította ezt a versenyt is. A mai napig sokak szerint az övé volt minden idők legjobb produkciója, és sok jövőbeli sztárt inspirált az, ahogyan látták Vince Cartert repülni.

Azután is bemutatott egy-két trükköt, de egy ideje inkább az időtállóságát csodáljuk. Hogy hogyan volt képes eddig elhúzni a karrierjét, hogy hogyan bírta a teste ezt a terhelést.

Vélekednek egyesek úgy, hogy lehetett volna sikeresebb, hiszen nincs bajnoki címe, és képességei alapján talán előrébb is végezgetett volna a „Minden Idők Legjobbjai” választásokon, de nyolc All-Star-szereplésével azért nem kell szégyenkeznie. Ráadásul van egy olimpiai aranyérme, és egyszer, 2009-ben az NBA-döntőben is szerepelt az Orlando Magic-kel.

De amiket soha senki nem vesz majd el tőle, azok ezek a válogatások pályafutása legszebb zsákolásaival/megmozdulásaival. TÉNYLEG NEM EMBER!

Aki pedig szeretne klasszikus NBA-meccseket nézni, annak örömmel ajánljuk heti NBA Klassziku meccseinket. Ezen a héten pont nincs Vince Carter, de vannak mások: