Fújódik fel az NBA-buborék! • SportTV

Fújódik fel az NBA-buborék!

2020. 06. 28. 09:29    
Olvasási idő: 2 perc

Július 30-tól folytatódik az NBA-szezon, már az első nap lesz egy Lakers - Clippers meccs. Számtalan hír lát napvilágot az újrakezdés kapcsán, ami kérdéseket szül, de a liga mindig igyekszik válaszlépéseket találni ezekre. A legutóbbi példa az, hogy a játékosok üzeneteket fogalmazhatnak meg a mezükön a névfelirat helyén.

Kawhi Leonard és LeBron James már a nyitónapon találkozik. (Fotó: Getty Images)

Július 30-án rendeznek egy Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers rangadót az NBA-ben. A helyszín: Orlando, Walt Disney Resort. Ha ezt a korábbi években írjuk le, maximum bemutatómeccsre gondolt volna mindenki, ám most nem ez a helyzet. Egy orlandói „buborékban” (jelen esetben a buborék azt jelenti, hogy elkülönítve) folytatódik az NBA 2019-20-as szezonja, és az első nap történetesen ezt a meccset is megrendezik majd. Nem csoda, hogy szeretnék folytatni, erre legalább 2 milliárd oka van az NBA-nek. Becslések szerint kb. ennyit bukna ugyanis a szervezet (és a csapatok is), ha lefújnák a folytatást.

De hosszú út vár még ránk addig.

A koronavírusjárvány és az Amerikában zajló megmozdulások sok-sok sajátos szituációt eredményez, amire a ligának válaszolnia kell.

Florida – ahol lebonyolítják a szezon hátralévő részét a versenyben maradt 22 csapattal – a koronavírusjárvány egyik amerikai gócpontja lett, ahol egyre többen kapják el a vírust napról-napra. Adam Silver erre azt mondja, hogy nem lehet 100 százalékos biztonságot garantálni, de meg lehet tenni a ligától telő legtöbbet arra, hogy a megelőzés szempontjából a lehető legjobb feltételek mellett vágjanak neki a küzdelmeknek. A számtalan szigorú, ésszerű vagy épp túlzó szabály mellett lesz például egy okosgyűrű, ami a testhőmérsékletet, és egyéb adatokat méri. Ennek viselése ajánlott, de nem kötelező. Úgy vélekedik Adam Silver, hogy lehet Floridában növekszik a vírusfertőzöttek száma, de egy mesterséges buborkékban akkor is nagyobb biztonságban lesznek az emberek, mintha otthon lennének.

A liga június 23-án letesztelt 302 játékost a vírusra, és 16-ról derült ki, hogy koronavírusos.  A legnagyobb név a most koronavírusos névsorban egyértelműen Nikola Jokic, aki Szerbiában van, ott kapta el a vírust. Az érintettek most kkaranténba vonulnak. Az NBA kétnaponta teszteli majd a szezonrajtig a játékosokat. Számítanak pozitív tesztre, de ettől a bajnokság nem ér majd véget.

Az NBA egy demokratikus szervezet, például engedélyt adott arra a játékosoknak, hogy jelezzék, ha nem kívánnak részt venni a bajnokságban. Több neves játékos is jelezte különböző okokból, hogy nem folytatja (pl. Tervor Ariza, Avery Bradley, Davis Bertans, Willie Cauley-Stein, Courtney Lee). Ezért is, és az egyedi formátum miatt is lesz lehetőség majd új játékosokat szerződtetnie a kluboknak.

Sokan tartottak a sérülésektől, erre az NBA kibővítette a játékosokra szóló biztosítását. Tehát ha valaki súlyos sérülést szenved, az megfelelő kompenzációt kap.

A Black Lives Matter mozgalom is sokakat foglalkoztat, Kyrie Irving konkrétan arról beszél, hogy most olyan fontos események történnek az országban, hogy az embereknek arra kellene figyelni, nem pedig kosarazni kell. Van, aki egyetért vele, van, aki nem, de azt tervezi az NBA és a mezeket gyártó Nike, hogy hogy lehetősége lesz a játékosoknak a névfeliratukon üzenni a társadalmi igazságtalansággal kapcsolatban az újrainduló bajnokságban. Ezzel talán meg tudják győzni azokat, akik szerint játék közben nem tudnak a mozgalommal foglalkozni. Hiszen ennél nagyobb közönség előtt nem is tudnák felhívni a figyelmet rá.

A menetrend is elkészült: egy Utah Jazz – New Orleans Pelicans meccsel debütál a buborék, de már az első játéknapon rendeznek egy vérbeli Lakers – Clippers rangadót.  A fogadóirodák szerint továbbra is a Bucks, a Lakers és a Clippers a legesélyesebb a 2020-as bajnoki címre.

A Sport TV természetesen közvetíti majd az NBA-szezon hátralévő meccseit is.

De addig is vannak nekünk izgalmas archív meccseink. Ma példál két klasszikus láthatunk a hetvenes évekből.

13 órától a Sport2-n az 1979-es nyugati döntő hetedik meccsét. Az egyik oldalon az 1979-es bajnok Seattle Supersonics, a másikon a Michael Jordan egyik kedvenc kosarasát, Walter Davist felvonultató Phoenix Suns. 23 órától az 1977-es NBA-döntő hatodik meccsét látjuk majd. Az egyik oldalon Bill Walton, a másikon Julius Erving vezeti a seregeket.