Az NBA-játékos a Black Lives Matter mozgalomnak adja a fizetését • SportTV

Az NBA-játékos a Black Lives Matter mozgalomnak adja a fizetését

2020. 07. 09. 16:33    
Olvasási idő: 2 perc

…és ezzel egy nagyon fontos üzenetet fogalmaz meg azon játékosok felé, akik arról beszéltek, miért nem szabad folytatni az NBA-szezont a világon zajló társadalmi helyzetek miatt. Hiszen ő nem a száját jártatja, hanem egyszerre lép pályára a visszatérő NBA-ben, és ezzel együtt tesz a mozgalomért is, nem is keveset. Na ez nem jut eszébe például Kyrie Irvingnek, mielőtt beszélni kezdett.

Patty Mills és Kyrie Irving 2017-ben egy Spurs-Cavs meccsen. (Fotó: Getty Images)

A Brooklyn Nets egyébként sérült irányítója, Kyrie Irving azzal a szenzációsnak semmiképpen sem nevezhető ötlettel állt elő pár hete, hogy az NBA-játékosok akkor se folytassák a szezont, ha annak feltételeit meg tudja teremteni a liga. Azért, mert nekik most a Black Lives Matter mozgalomra kell figyelniük. Volt, aki egyetértett vele, de olyan is volt (és talán ők voltak többen), akik viszont azt mondták, hogy pont akkor tudják felhívni a figyelmet a mozgalomra, ha szem előtt vannak, azaz játszanak. Ráadásul nem minden játékos tud lemondani arról a pénzről, amit itt keres, mert nem 32 millió dollár van a szerződésében, ez tiszta sor.

Az NBA azóta engedélyezte a játékosoknak, hogy fontos társadalmi üzeneteket írjanak a nevük helyére a mezekre, illetve nagyon szorosan együttműködik a Black Lives Matter mozgalommal.

És a napokban megszületett a tökéletes magoldás a kérdésre. Az egyébként ausztrál Patty Mills viszont olyat csavart a történeten, ami a lehető legjobb irány: Nem tartozik a liga legnagyobb sztárjai közé, de 1.017.815,5 dollárt fog keresni a San Antonio Spurs nyolc meccsén, amit majd az orlandói buborékban vív, és minden egyes centet felajánl az ausztrál Black Lives Matter mozgalomnak, és két másik olyan ausztrál szervezetnek, amely az egyenlőségért küzd a szigetországban.

És hogy mi a legfontosabb üzenet? Ez:

„Szóval én azért játszom Orlandóban, mert nem akarok olyan pénzről lemondani, ami lehetne közvetlenül a fekete közösségé is.”

Pár nappal korábban Jaylen Brown, a Boston Celtics kiválósága is vallott arról, hogy eredetileg ki akarta hagyni a folytatást, ám átgondolta a dolgot, látta, hogy az NBA is igyekszik segíteni a játékosokat ebben, ezért igenis elmegy Orlandóba, és minden lehetőséget megragad majd, hogy a fontos kérdésekben megnyilvánuljon.

Egyébként Kyrie Irving csapatát, a Brooklyn Netset az ág is húzza. Alíg maradt bevethető játékosa a csapatnak a koronavírusjárvány miatt, de sokaknak jó hír, hogy szerződtették a negyvenéves örökifjú Jamal Crawfordot, és közel állnak állítólag a liga talán legtehetségesebb tékozló fiújának, Michael Beasleynek a megszerzéséhez is. Sok víz lefolyik még a világ folyóin július 30-ig, míg újraindul a liga, de nagyon dolgozik rajta az NBA vezetése, hogy ne legyen probléma.

Mi addig is klasszikus meccsekkel készülünk. Pénteken, szombaton és vasárnap Magic Johnson, Larry Bird és Michael Jordan is látható lesz a Sport TV-n.