Második nap védővel, világbajnokkal • SportTV

Második nap védővel, világbajnokkal

2020. 07. 19. 09:00    
Olvasási idő: 2 perc

Az első napot a papírforma érvényesülése jellemezte a Milton Keynes-i Marshall Arenában a World Matchplay-tornán, amelyet szokásos a sportág vb utáni második legnagyobb versenyének nevezni. Valamennyi kiemelt továbbjutott, egyedül James Wade-nek kellett hosszabbítást játszania, a többi favorit 3-6 különbségű győzelemmel a standard 10 legnél befejezhette mérkőzését. A második nap talán kicsit küzdelmesebb meccseket ígér.

Az első és második helyezettnek járó trófeával tavaly pózoló Rob Cross (a kép jobb szélén) és Michael Smith vasárnap a harmadik és az ötödik meccsen lép fel a Marshall Arenában (Fotó: pdctv.com)

Kezdetnek Mensur Suljovic mérkőzik meg Jamie Hughes-zal. Ők ketten csuipán egyetlenegyszer mérkőztek korábban, az idei UK Open negyeddöntőjében, s azon a találkozón az angol meglepetésre legyőzte az osztrák klasszist.
A nap második párját egy harmadik dartos személye köti össze. Glen Durrant és Jeffrey de Zwaan a két versenyző, aki a világelső Michael van Gerwent a legutóbbi két évben kiverte a versenyből. Az angol tavaly a második körben nagy mérkőzésen 13–11-re, a holland tavalyelőtt az első fordtlóban viszonylag simán 10–6-ra verte meg Mighty Mike-ot. Mindketten az adott évben az elődöntőig masíroztak el. Egymás ellen mindössze háromszor meccseltek eddig, Durrant vetzet, de a legutóbbi összecsapásukat De Zwaan nyerte meg még tavaly áprilisban.

A középső meccs Rob Crossé. A címvédő eddig még sosem verte meg mai ellenfelét a német Gabriel Clemenst, igaz, a találkozások száma (2) alapján nem lehet fóbiáról beszélni. Talán ha harmadjára is megesik a csúfság, már elmondhatjuk, hogy a tehetséges német a három évvel ezelőtti világbajnok mumusa.

Milyen lesz a  vasárnap esti Wright frizura-ruha kombináció Milton Keynesben? (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A 2018-as vb-győztes után a 2020-as következik. Peter Wright mérlege is negatív vasárnap esti riválisával szemben, igaz, itt sem magas az összmeccszám, csupán három. S itt a szépítés 0–2 után egy 6–2-es nagy különbségű diadal volt az idei februári egyik barnsleyi Players Championship-versenynapon.  A skót világbajnok tizedszer indul a viadalon, 2017-ban a döntőig jutott, de kikapott a legnagyobbtól, Phil Taylortól. „Hiányozni fognak a szurkolók, de nagyszerű, hogy egyáltalában meg tudják rendezni a versenyt. Mindig élvezem a World Matchplayt, ez az a viadal, amelyet pályafutásom egyes szakaszaiban nagyon meg szeretnék nyerni, 2017-ben nagyon nyomasztott, hogy az volt Phil búcsúmérkőzése azon a tornán, amely szinte az övé volt. Remélhetőleg lesz esélyem arra, hogy most végre nyerjek. A hosszú meccsek alkalmasak arra, hogy felmérjem, a koncentrációm elég lesz-e az idény további nagy megmérettetéseire” – nyilatkozta az extravagáns külsejű Wright. Kérdés, a „maszkírozása” a helyszíni nézőknek szól-e mindig, vagy dizájner felesége a tévénézők kedvéért is előáll-e egy új hajszín-ruha kombinációval. Az ellenfél José de Sousa a sportág egyik nagy új berobbanója, az elmúlt másfél évben hullámzóan teljesített, több korai búcsú mellett megnyert két Players Championship-fordulót és a home dartsban is nagyot „domborított” a nyáron.

A nap záró meccse ígérkezik a múlt alapján a legsimábbnak. Michael Smith általában legyőzi Jonny Claytont, összesítésben 6–1-re vezet ellene, ráadásul a legutóbbi találkozásukon Cardiffban az idén februári  PL-fordulón – amelyen éppen a walesi volt az egymeccses „beugró ember” – 7–1-re nagyon megverte. De ki tudja, hátha éppen a legegyértelműbb találkozón borul fel a papírforma, az „szólna a legnagyobbat”…

Kapcsolódó

WORLD MATCHPLAY, a második nap programja

Mensur SULJOVIC (osztrák, 12. kiemelt)–Jamie HUGHES (angol)
Örökmérleg: 1–1. Legutóbbi mérkőzés: Hughes–Suljovic 10–5, UK Open, nyolcaddöntő, 2020. 3. 7. Legjobb World Matchplay-szereplés: döntős (2018), ill. 1. fordulós (2019)
Glen DURRANT (angol, 15. kiemelt)–Jeffrey DE ZWAAN (holland)
Örökmérleg: 2–1. Legutóbbi mérkőzés: De Zwaan–Durrant 6–3, Players Championship-verseny, Barnsley, negyeddöntő, 2019. 4. 14. Legjobb WMp-szereplés: elődöntős (2019), ill. elődöntős (2018)
Rob CROSS (angol, 4. kiemelt)–Gabriel CLEMENS (német)
Örökmérleg: 0–2. Legutóbbi mérkőzés: Clemens–Cross 6–5, German Darts Masters, Barnsley, negyeddöntő, 2019. 7. 13. Legjobb WMp-szereplés: győztes (2019), ill. újonc
Peter WRIGHT (skót, 2. kiemelt)–José DE SOUSA (portugál)
Örökmérleg: 1–2. Legutóbbi mérkőzés: Wright–De Sousa 6–2, Players Championship-verseny, Barnsley, nyolcaddöntő, 2020. 2. 9. Legjobb WMp-szereplés: döntős (2017), ill. újonc
Michael SMITH (angol, 5. kiemelt)–Jonny CLAYTON (walesi)
Örökmérleg: 6–1. Legutóbbi mérkőzés: Smith–Clayton 7–1, Premier League, 3. nap, Cardiff, 2020. 2. 20. Legjobb WMp-szereplés: döntős (2019), ill. 1. fordulós (2018, 2019)

DARTS, World Matchplay, 2. nap, Milton Keynes. Sport1 19:00  ez első forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)