Aki nemet mondott a Realnak és az MU-nak, hogy Dortmundban legyen szupersztár

2020. 07. 19. 11:00    
Olvasási idő: 3 perc

Jude Bellingham lehet a következő játékos, aki a Borussia Dortmundban teszi meg azokat a lépéseket, amely segítségével az ígéretes tehetség kategóriájából a szupersztárokéba kerül át. Ő lesz a világ legdrágább 17 éves futballistája, aki a BVB-val szemben képes volt kikosarazni a Realt, az MU-t és a Bayernt is.

Lehet úgy nemet mondani a Manchester Unitednek, ha egy játékost a családjával meghívnak egy „idegenvezetős” túrára a carringtoni edzőközpontba, úgy, hogy közben Sir Alex Ferguson „atyaúristen”, Ole Gunnar Solskjaer vezetőedző és Ed Woodward ügyvezető alelnök próbálja a 17 éves kiszemeltet győzködni arról, hogy ugyan már, hozzájuk írjon alá. És ne az Arsenalhoz, Tottenhamhez, a Liverpoolhoz, a Wolverhamptonhoz, a Chelsea-hez, a Real Madridhoz, a Juventushoz, az Ajaxhoz, a Bayern Münchenhez vagy a Borussia Dortmundhoz. Ugye, hogy nem?! De ha Jude Bellinghamnek tesszük fel a kérdést, akkor olyan „de, bizony, lehet” jönne válaszul, hogy csak na. Merthogy a következő angol szupersztárnak kikiáltott, alig 17 éves srác nemet mondott a Unitednek, ahogyan a többi kikosarazottal együtt összesen 32 BEK-/BL-győzelemnek is, és a Dortmund ajánlatát fogadta el.

Nem annyira a szerződés alapfeltételei (az 5 évet, illetve az évi 3 millió eurós fizetést bárki megadta volna, ahogyan a Birmingham City által kért 25 millió eurót is) miatt, hanem a BVB által vázolt karrierív miatt. Eleve Ousmane Dembele és Jadon Sancho jó példa (egy fix és egy valószínűsíthető „százmilliós” játékos!), de most is a Dortmund volt az egyetlen, amely nem 10-15 meccset garantált neki, hanem 30-at, továbbá hosszú távon kezdőcsapatbeli tagságot.

A Borussia nem zsábkamacskát vett a hivatalos bejelentéskor azonnal a világ legdrágább 17 évesévé avanzsáló, a Bundesligában pedig minden idők legdrágább tinédzserévé előlépő Bellinghammel. Több mint két éve, 2018 áprilisában egy olaszországi U15-ös tornán figyeltek fel rá, amelyen az angol korosztályos csapat kapitányaként, mindent elsöprő akarattal és győztes mentalitással futballozott. A viadal után Markus Pilawa, a Dortmund vezető játékos-megfigyelője vette kézbe az irányítást. Ő tartotta a kapcsolatot a családdal és az ifjonccal is, az emberei pedig összesen 15 alkalommal nézték meg élőben Bellinghamet.

A BVB már tavaly el akarta hozni Birminghamből, de Jude mindenképpen gyerekkora kedvenc klubjában akarta lejátszani az első profi meccsét, ráadásul a családja nagyon jó viszonyt ápol a klub vezetőségével, így nem volt nehéz rábeszélni őket arra, hogy a srác írjon alá profi szerződést is, amint lehet. Mert ha nem írta volna alá, a Borussia fillerekért elvihette volna az inasszerződése miatt, ahogyan tette azt hajdan Jadon Sanchóval, akit 7,84 millió euróért szerzett meg a Manchester Citytől. Aláírt, így a Dortmundnak többet kell érte fizetnie, ráadásul a Birmingham a továbbértékesítéséből is jelentős részt kap majd. Michael Zorc, a BVB sportigazgatója már Erling Haaland megszerzésekor megmondta, ha túl sokan hajtanak egy játékosra, akkor nem biztos, hogy a vevő diktálhatja a feltételeket – nos, ez most sem volt másképp.

Ugyanakkor Bellingham illik abba a filozófiába, amit a közelmúltban Lars Ricken, a Dortmund utánpótlás-koordinátora vázolt a BBC-nek. Eszerint klubja nem sztárokat akar igazolni, hanem sztárokat akar nevelni, így olyanokat szeretne igazolni, akikben benne van ennek a lehetősége. Márpedig a mostani szerzeményre illik ez. Az egyik szaklap listáján már 15 évesen ott volt a legígéretesebb 50 angol tinédzser listáján. 16 évesen és 38 naposan, Trevor Francis rekordját megdöntve, ő lett a Birmingham City történetének legfiatalabb játékosa.

Alig 17 évesen 40 meccsen lépett eddig pályára a 2019-2020-as idényben a Cityben és négy gólt szerzett, a Stoke és a Charlton ellen egyenesen győzelmet érőt.

„Tizenhat évesen zökkenmentesen illeszkedett be a felnőtt labdarúgásba. A labdakezelése és a képzettsége megkérdőjelezhetetlen volt, de fizikailag is megoldotta a feladatát, sok párharcot vállalt, emellett lenyűgöző volt a mentális érettsége is. Minden jel arra mutat, hogy megpróbálja kihozni a maximumt a tehetségéből, és ez a maximum minden korábbinál magasabbnak tűnik” – fogalmazott róla Adam Bate, a Sky szakírója. Kétlábas, remekül cselez és labdákat szerez a középpályán – már csak azt nem tudni, kitől örökölte ezen tulajdonságait.

Merthogy édesapja, Mark Bellingham (civilben a West Midlands Police őrmestere) az „első sorban” villogott. Az egyik angol lap az „amatőr futball legendájaként” emlegeti, aki karrierje során 15 klubban szerepelt, mintegy 850 bajnokin úgy 700 gólt szerzett.

Ami biztos, a Dortmundnak Sancho, Dembélé, Christian Pulisic, Erling Haaland vagy legújabban Gio Reyna kapcsán van tapasztalata és tudása a fiatal játéksok építésében.

Dembelét és Pulisicet összesen 202 millió euróért adta el a klub a Barcelonának, illetve a Chelsea-nek, úgy, hogy előtte összesen 15 milliót kellett kifizetni értük, pontosabban Dembelééért.

Sancho piaci értéke már most 100 millió felett van, Haalandé közelíti (egyelőre 72-nél jár a transfermarkt.de becslése alapján), Reyna pedig most kezdte el megvetni a lábát az első csapatban. Egyébként Haaland és Bellingham sorsa annyiban összekapcsolódik, hogy mindkettőjüket hasonló ügymenet alapján győzték meg: folyamatos kapcsolattartás, dortmundi látogatás, mezek ajándékozása, videók a Südkurve legjobb pillanataiból, meggyőző, a folyamatos BL-szereplést magába foglaló karrierív.

Ugyanakkor az sem szerepel a dortmundi tervek között, hogy Bellinghamet túl hamar piedesztálra emelje a sajtó. A németországi érkezésekor például négy autó várta a reptéren, aztán négy irányba indult el. Így a követés előtt még azt is ki kellett találni, az angol tini melyik kocsiba szállt be. Egy hét múlva, a dortmundi felkészülés kezdetekor azért már könnyebb helyzetben lesz a média…

A Sport TV élőben közvetíti a Bundesliga 2020-2021-es idényét.

Cookie beállítások