A Spurs sorozata: Jordan utolsó táncától az ősszakállú LeBron Jamesig • SportTV

A Spurs sorozata: Jordan utolsó táncától az ősszakállú LeBron Jamesig

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 08. 15. 12:48    
Olvasási idő: 4 perc

A San Antonio Spurs zsinórban 22-szer, 1998-tól 2019-ig szerepelt az NBA rájátszásában, ami NBA-rekord (holtversenyben a Philadelphia 76ers, korábbi nevén a Syracuse Nationals 1950 és 1971 közötti sorozatával). 1997. április 24-én kezdődött utoljára úgy rájátszás, hogy Gregg Popovich csapata ne legyen ott a legjobb 16 között. Érdemes ezt a dátumot elhelyezni egy idővonalon, hogy belőjük, milyen régóta tart ez a sorozat.

Így örült az ifjú Popovich, mikor kiderült, a Spurs választ elsőként 1997-ben. (Fotó: twitter / @JaviMendozaNBA)

Megénekeltük már sokszor, azt a csodát, amit Gregg Popovich és a San Antonio Spurs véghez vitt 1997 és 2020 között. Ez a cikk ezért nem az ősz mesterről, David Robinsonról, Sean Elliottról, Tim Duncanről, Tony Parkerről, Manu Ginóbiliről, Kawhi Leonardról, LaMarcus Aldridgeről vagy arról a 160-170 Spurs játékosról fog szólni, aki ezidőtájt megfordult a csapatnál, inkább 1997-ről, arról az évről, amikor utoljára előfordult, hogy a Spurs lemaradt a rájátszásról.

Titkolhatom, de minek? Egy Champion márkájú Spurs 50-es mezben írom ezt a cikket épp. Nekem a Spurs nem ezalatt a 22 év alatt lett a kedvenc csapatom, hanem úgy 1994 környékén, amikor Bob Hill volt az edző, még ott játszott Dennis Rodman is. David Robinsonról nem is beszélve, hiszen ő volt a kedvenc játékosom.

Az 1996-97-es szezon volt az, ami előtt a Spurs egyébként már zsinórban hétszer ott volt a playoffban (1990-1996), és amit az MVP-kaliberű Robinson majdnem teljes egészében kihagyott hát- és lábsérülés miatt. Az előző szezonban még All-Star Sean Elliott is csak 39 meccset játszott az alapszakaszban, de Chuck Person sem volt bevethető egész évben. A keret legjobb játékosa így az addigra már 37 éves, Görögországból hazatérő Dominique Wilkins lett (egy fizikai csoda volt a csávó egyébként), aki 18,2 pontos átlagot hozott össze ennyi idősen.

Az első 15 meccsen 13 zakót gyűjtött az előző szezont 59-23-mal záró Spurs. Majd

3-15-ös mérlegnél Gregg Popovich GM-ként leváltotta Bobb Hillt, és kinevezte saját magát vezetőedzőnek.

A szezon hátralévő része sem lett sokkal jobb. A 20-62-es eredménynél csak a Vancouver Grizzliesé (14-68) és a Boston Celticsé (15-67) volt rosszabb.

De mit vár az ember egy olyan csapattól, amely a liga egyik legjobb játékosát a Greg Anderson-Will Perdue-Carl Herrera hármassal próbálta pótolni…? Robinson hat meccsen játszott, azon 3-3 lett a csapat mérlege. Az alábbi meccs remek példája annak, milyen sok eséllyel küzd egy csapat, ami a Greg Anderson-Carl Herrera-Monty Williams-Vernon Maxwell-Avery Johnson kezdőötössel áll ki.

A Warriors ezt követően zsinórban 33 meccsen nem tud majd nyerni San Antonióban egyébként. És ez nem véletlen, hiszen a Spurs ennek a pocsék eredménynek és csapatnak köszönhette, hogy az 1997-es drafton elsőként választhatott, és Tim Duncan mellett tette le a voksát. Az ezt követő 23 év történetét már nem kell talán ecsetelni… 1999 és 2014 között öt bajnoki címet szerzett a csapat.

Közben volt két Lakers-dinasztia Shaquille O’Neallel és Kobe Bryanttel, illetve Kobe Bryanttel és Pau Gasollal, megismertük LeBron Jamest, aki nagyon hosszú évek óta határozza meg a liga arculatát és történetét, konkrétan már ősz a szakálla a Királynak. Kaptunk egy Warriors-korszakot, és a játék is teljesen más, mint 1997-ben, de a Spurs minden változásra tudott valamilyen szinten válaszolni 2019-ig, és ha jobban belegondolunk, egy meccs híján 2020-ig is. Mert a végén úgy alakult, hogy karnyújtásnyi közelségbe került az a lehetőség, hogy folytatódjon ez a széria.

Az NBA 1997-ben:

Az NBA-ben az 1996-97-es szezon leginkább arról marad emlékezetes, hogy a Chicago Bulls megszerezte ötödik bajnoki címét is a kilencvenes években, és bár egyértelműen Michael Jordan volt a liga legjobbja, az MVP-díjat mégis Karl Malone kapta (innen személyes lett az ügy, ugye, ahogyan a The Last Dance-ből is tudjuk). Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy az 1996-os draftosztály (minden idők egyik legerősebbje) is ekkor játszotta első szezonját. Bemutatkozott tehát Kobe Bryant, Allen Iverson, Steve Nash, Ray Allen vagy Staphon Marbury, és ezt a listát még sorolhatnánk sokáig.

Hogy elrugaszkodjunk az NBA-től, Magyarországon 1997-ben az Albacomp volt a bajnok, amelynek soraiban ott volt Dávid Kornél is, és majd csak az 1997-es rájátszás után, az 1997-98-as szezon rajtja előtt utazott ki először a Chicago Bullshoz. Ezért van meg neki is a ’The Last Dance’ című felkészülési anyag a csapattól.

Tehát a San Antonio Spurs 2020-ban véget érő sorozata pontosan akkor kezdődött, amikor a Chicago Bulls az utolsó táncára készült.

1997 a világban:

1997-ben április 24-én kezdődött a rájátszás. Valahol közelinek tűnik, mégis oly távol van már. Az Egyesül Államok elnökét Bill Clintonnak hívták, aki második elnöki ciklusát kezdte, és

még a Monica Lewinsky-botrány sem robbant ki.

Magyarországon eközben az MSZP-SZDSZ kormány volt hatalmon, és Horn Gyula volt a miniszterelnök.  Még álltak az Iketrornyok (és itt nem a Robinson-Duncan párosra gondolunk, hanem a World Trade Centerre), Notorius BIG csak pár hete, 2Pac pár hónapja lett leszámolás áldozata, és Diana walesi hercegnő balesete is csak hónapokkal később történt.

Magyarországon mobiltelefonja alig volt valakinek, számítógépe is csak kevesknek, de akinek volt, annak a monitorja akkora volt majdnem, mint a mai mosógépek, a kijelzőn a Windows 95 jól felismerhető jegyeit láthattuk, ha szerencsések voltunk, de sokan még a Windows 3.1-gyel vagy az MS-DOS-szal dolgoztak. A tévénk is elfoglalta az egész nappalit, még VHS-re vettük fel a kedvenc filmjeinket, vagy a videótékából kölcsönöztük ki.

Akkoriban még kazettákat és CD-ket vettünk, az Egyesült Államokban Notorius BIG ’Life After Death’ és a Spice Girls ’Spice’ című albumából fogyott épp a legtöbb, illetve a Space Jam filmzenéjéből. Az 1997-es 17. heti magyar eredményekre nem lehetünk túl büszkék, nálunk ugyanis a Hupikék Törpikék ’Törparty’-ja volt a legkelendőbb, megelőzve a Depeche Mode ’Ultráját’ és a ‘Csinibaba’ filmzenét. Az év legtöbbet játszott dalai között volt például az ’I’ll be Missing You’ Puff Daddy-től, az Aqua ’Barbie’-ja, a No Doubt ’Don’t Speak’-je és az ’I Believe I Can Fly’ R. Kelly-től.

A mozikban a ’Tűzhányó’, az ’Anaconda’ és a ’Hanta Boy’ teljesített a legjobban 1997 április 21 és 27. között, abban az évben valamivel később mutatták be ’Az Ötödik Elemet’, a ’Men in Black-et’ és a ’Titanicot’.

Európában az utakon a Renault Mégane Scénic első generációja, a Ford Ka és az ötödik szériás Volkswagen Passat volt a slágerautó.

A világ sokat változott ez alatt a 23 év alatt, csak Gregg Popovich állandó.

Ez nem volt semmi menet, Mester! Jöhet a folytatás!

NBA a Sport TV-n:

A Sport1 ma este 19:30-tól kiemelt téma lesz az NBA rájátszása az Alley-oopban, így a Spurs sorozata is szóba került természetesen. Közvetlenül utána, 20:30-kor kezdődik a Nyugati Play-In első meccse, amelyet a Portland Trail Blazers és a Memphis Grizzlies vív. Ha a Blazers nyer, nem lesz második meccs, ha a Memphis, akkor igen, méghozzás vasárnap 22:30-kor, és a Sport2-n közvetítjük majd élőben.